Σχέδιο Δ (Plan D) για Δημοκρατία, Διάλογο και Δημόσια Συζήτηση

13/10/2005

Στις 13 Οκτωβρίου 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε το Σχέδιο Δ (Plan D) για τη Δημοκρατία, το Διάλογο και τη Δημόσια Συζήτηση ως θεμέλιο για μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Το σχέδιο Δ (Plan D) επιδιώκει να υποστηρίξει την επικοινωνία και τη συζήτηση σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΕ εξετάζοντας την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι προσδοκίες των πολιτών.
Μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους γάλλους και ολλανδούς ψηφοφόρους τον Ιούνιο του 2005, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων ζήτησαν μια «περίοδο συλλογισμού» έτσι ώστε να μπορέσουν τα κράτη-μέλη να αρχίσουν εθνικές συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Το σχέδιο Δ (Plan D) επιδιώκει να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία της εθνικής συζήτησης καθιερώνοντας ένα πλαίσιο για διάλογο και συζήτηση.
Το Σχέδιο Δ (Plan D) για Δημοκρατία, Διάλογο και Δημόσια Συζήτηση που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιερώνει μια διαδικασία η οποία αποσκοπεί να ενθαρρύνει την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ΕΕ μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των πολιτών. Μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, έτσι ώστε αυτοί να εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη και να συμμετέχουν στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Το Σχέδιο Δ (Plan D) επομένως αφορά το διάλογο, τη συζήτηση και την ακρόαση των αναγκών και των προσδοκιών των πολιτών. Επιδιώκει επίσης να ενθαρρύνει την επικοινωνία σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΕ απευθυνόμενο σε ακροατήρια-στόχους (για παράδειγμα τους νέους) και χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως η τηλεόραση και το Διαδίκτυο ως διαλογικό φόρουμ για την πολιτική συζήτηση.
Το Σχέδιο Δ (Plan D) πρέπει να καταλήξει σε μια νέα συναίνεση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο και έχει βασικά δύο στόχους:
α) να υποστηρίζονται οι εθνικές συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης·
β) να προτείνονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του διαλόγου, της δημόσιας συζήτησης και της συμμετοχής των πολιτών.

Περισσότερα σημαντικά γεγονότα

Σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας

Υπογραφή της Συνθήκης της Νίκαιας

Συνθήκη του Άμστερνταμ

Ακολουθήστε μας