1 Ιανουαρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1952
© Court of Justice of the European Union - 2016

Ίδρυση Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το 1952 ιδρύεται το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα στο Λουξεμβούργο. Το ΔΕΕ είναι η ανώτατη νομική αρχή της ΕΕ. Αποστολή του είναι να μεριμνά ώστε η νομοθεσία της ΕΕ να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε χώρα της ΕΕ, και οι χώρες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συμμορφώνονται με το ενωσιακό δίκαιο.

Αναλυτικότερα, οι βασικές του λειτουργίες είναι οι εξής:

  • Ερμηνεία του δικαίου (προδικαστικές αποφάσεις): τα εθνικά δικαστήρια των χωρών της ΕΕ οφείλουν να μεριμνούν για τη σωστή εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, το οποίο όμως μπορεί να ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο. Αν ένα εθνικό δικαστήριο έχει αμφιβολίες σχετικά με την ερμηνεία ή την ισχύ μιας νομοθετικής πράξης της ΕΕ, μπορεί να ζητήσει διευκρινίσεις από το Δικαστήριο. Ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί κατά πόσον μια εθνική νομοθεσία ή πρακτική είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ.
  • Επιβολή του δικαίου (διαδικασίες επί παραβάσει): πρόκειται για διαδικασίες κατά των κρατών μελών για μη συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο. Τις διαδικασίες αυτές μπορεί να κινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Το κράτος μέλος το οποίο διαπιστώνεται ότι έχει παραβεί τις υποχρεώσεις του, οφείλει να προβεί αμέσως σε διορθωτικές ενέργειες, ειδάλλως κινδυνεύει να ασκηθεί εναντίον του δεύτερη προσφυγή, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή προστίμου.
  • Ακύρωση νομικών πράξεων της ΕΕ (προσφυγές ακύρωσης): εάν μια νομική πράξη της ΕΕ θεωρείται ότι παραβιάζει τις Συνθήκες της ΕΕ ή τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, τα κράτη μέλη, το Συμβούλιο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή (σε ορισμένες περιπτώσεις) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να ζητήσουν από το Δικαστήριο να την ακυρώσει.
    Οι ιδιώτες μπορούν επίσης να ζητήσουν από το Δικαστήριο να ακυρώσει μια πράξη της ΕΕ που τους αφορά άμεσα.
  • Διασφάλιση της ανάληψης δράσης από την ΕΕ (προσφυγή λόγω παράλειψης): το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλουν υπό ορισμένες συνθήκες να λαμβάνουν ορισμένες αποφάσεις. Αν δεν το πράξουν, τα κράτη μέλη της ΕΕ, άλλα όργανα της ΕΕ και (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) ιδιώτες ή επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στο Δικαστήριο.
  • Επιβολή κυρώσεων σε όργανα της ΕΕ (αγωγές αποζημίωσης): κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που υπέστη ζημία εξαιτίας δράσης ή παράλειψης της ΕΕ ή του προσωπικού της μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο.
1973
© European Union - EP

Πρώτη διεύρυνση

Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο προσχωρούν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, σηματοδοτώντας την πρώτη διεύρυνση. Μαζί με το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες, τα μέλη αυξάνονται σε εννέα. Μετά από δημοψήφισμα, η Νορβηγία αποφασίζει να μη συμμετάσχει.

1981
© Communautés européennes , 1979 / Source: EC - Service Audiovisuel / Photo: Jean-Louis Debaize

Η Ελλάδα προσχωρεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ελλάδα γίνεται η 10η χώρα που προσχωρεί στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, που σήμερα  είναι πλέον γνωστές ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

1986
© Communautes europeennes 1986 - Source : PE

Πορτογαλία και Ισπανία στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες

Η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχωρούν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μελών σε δώδεκα.

1995
© Communautes europeennes 1995

Στην ΕΕ Φινλανδία, Σουηδία και Αυστρία

Η Αυστρία, η Σουηδία και η Φινλανδία προσχωρούν στην ΕΕ, αυξάνοντας τα μέλη της σε 15.

2007
© European Union 2007 - EP

Ρουμανία και Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία προσχωρούν στην ΕΕ, αυξάνοντας τον αριθμό των κρατών μελών σε 27. Τα ιρλανδικά γίνονται η 21η επίσημη γλώσσα και τα βουλγαρικά και τα ρουμανικά ανεβάζουν τον αριθμό των επίσημων γλωσσών σε 23.

1993

Ενιαία αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Χάρη στην ενιαία αγορά, που άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 1993, τα πρόσωπα, τα εμπορεύματα, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια μπορούν να κυκλοφορούν στην ΕΕ σαν να επρόκειτο για μια ενιαία χώρα. Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να σπουδάζουν, να κατοικούν, να εργάζονται και να συνταξιοδοτούνται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και να απολαμβάνουν προϊόντα από όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ.

1995

Ίδρυση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Ιδρύεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος μεριμνά ώστε τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τους ανθρώπους και τα ζώα στην ΕΕ να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

2002

Τίθενται σε κυκλοφορία κέρματα και χαρτονομίσματα του ευρώ

Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ γίνονται το νόμιμο νόμισμα 12 χωρών της ΕΕ. Η εκτύπωση, η κοπή και η διανομή τους αποτελεί τεράστιο εγχείρημα από υλικοτεχνική άποψη. Κυκλοφορούν περισσότερα από 80 δισ. κέρματα. Ενώ τα κέρματα του ευρώ έχουν μια κοινή όψη όπου αναγράφεται η τιμή, στην άλλη όψη κάθε χώρα έχει το δικό της σχέδιο

2015

Η Λιθουανία υιοθετεί το ευρώ

Η Λιθουανία γίνεται το 19ο κράτος μέλος της ΕΕ που υιοθετεί το ευρώ

2021

Το αντίο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ

Ολοκληρώνεται επίσημα η μεταβατική περίοδος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ και το ΗΒ αποχωρεί πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από 47 έτη συμμετοχής σε αυτή. Το ΗΒ δεν έχει πλέον τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και τα οφέλη που είχε ως κράτος μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ και το ΗΒ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη μελλοντική τους σχέση μετά από τέσσερα έτη διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του ΗΒ το 2016. Με βάση τη συμφωνία, η ΕΕ και το ΗΒ θα εξακολουθήσουν να συναλλάσσονται χωρίς πρόσθετους φόρους, αλλά θα υπάρχουν περισσότερες διατυπώσεις και άλλοι έλεγχοι απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η συμφωνία επιβεβαίωσε ότι το ΗΒ δεν θα συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus+ για φοιτητές

2021

Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων

Η πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων έχει ως στόχο να αναδείξει τα οφέλη του σιδηροδρόμου ως βιώσιμου, έξυπνου και ασφαλούς μέσου μεταφοράς. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 ο σιδηρόδρομος θα τεθεί στο προσκήνιο μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες θα ενθαρρύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τον σιδηρόδρομο, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του στόχου της Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ έως το 2050

2023

Στο ευρώ η Κροατία

Η Κροατία είναι η 20η χώρα που προσχωρεί στη ζώνη του ευρώ, αντικαθιστώντας την κούνα με το ευρώ ως νόμισμά της. Προκειμένου να ενταχθεί μια χώρα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να πληροί ένα σύνολο οικονομικών προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων η σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία και το χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού. Επτά χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα: η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας