8 Απριλίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1965
© Communautés européennes 1960-1969 - EP

Υπογραφή της Συνθήκης Συγχώνευσης

Η Συνθήκη για τη συγχώνευση των οργάνων άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας των 3 Κοινοτήτων (της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Ευρατόμ) υπογράφεται στις Βρυξέλλες και τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου 1967. Στο εξής, οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες θα διαθέτουν ενιαίο διοικητικό όργανο (την Επιτροπή) και ενιαίο εκτελεστικό όργανο (το Συμβούλιο).

1978
© Communautés européennes 1978

Ικανοποίηση Colombo για τη συμφωνία για τις πρώτες ευρωεκλογές όχι και για την ημερομηνία

Με την ανακοίνωση από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης (7-8 Απριλίου), σχετικά με τη διεξαγωγή των πρώτων ευρωεκλογών (7-10 Ιουνίου 1979), ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Emilio Colombo, εκφράζει την ικανοποίησή του σχετικά με τη συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

1965

Τρεις οι έδρες των ευρωπαϊκών θεσμών αποφασίζει το Συμβούλιο

Οι αντιπρόσωποι των Κυβερνήσεων των κρατών-μελών εκδίδουν Απόφαση από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία αποφασίζεται η προσωρινή έδρα των θεσμικών και λοιπών οργάνων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, να είναι ανάμεσα σε Στρασβούργο, Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες.

1976

Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υποχρεωτικότητα των άρθρων της Συνθηήκης

Το Δικαστήριο εκδίδει απόφαση σχετικά με την Υπόθεση 43/75 Defrenne/Sabena, σύμφωνα με την οποία τα υποχρεωτικά προς εφαρμογή άρθρα της Συνθήκης δεν απευθύνονται μόνο στη δράση των δημόσιων αρχών αλλά ισχύουν αντίστοιχα και σε ιδιωτικές συμφωνίες και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

1978

Το Συμβούλιο προχωρά στη Δήλωση για τη Δημοκρατία

Ένα από τα βασικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης (7-8 Απριλίου), αποτελεί η Δήλωση για τη Δημοκρατία. Σύμφωνα με την Δήλωση ο σεβασμός και η διατήρηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν βασικά στοιχεία που πρέπει να φέρει κάθε κράτος για να μπορεί να έχει την ιδιότητα του μέλους εντός των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας