6 Μαΐου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2017
© European Union 2021 - Source : EP/ Photographer: Alain ROLLAND

Το Κοινοβούλιο Εγκαινιάζει το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες

Το Κοινοβούλιο ανοίγει στις Βρυξέλλες ένα νέο μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία της Ευρώπης. Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τον προβληματισμό και τη συζήτηση σχετικά με το παρελθόν και το παρόν της Ευρώπης. Επιπλέον, επεκτείνει την προσφορά του Κοινοβουλίου στους επισκέπτες, η οποία περιλαμβάνει επίσης το σύγχρονο και διαδραστικό κέντρο επισκεπτών, γνωστό ως Parlamentarium. Μικρότερες εκδοχές του Parlamentarium υποδέχονται επισκέπτες στο Στρασβούργο, το Βερολίνο και τη Λιουμπλιάνα.

2020
© European Union, 2020 Photographer: Etienne Ansotte

Οι ηγέτες της ΕΕ υιοθετούν τη Δήλωση του Ζάγκρεμπ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των μέτρων για την πανδημία. Οι ηγέτες της ΕΕ υιοθέτησαν τη Δήλωση του Ζάγκρεμπ, με την οποία και ευθυγραμμίστηκαν οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων. Επανέλαβαν ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και δήλωσαν ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τη στήριξή της για τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της περιοχής.

1950

Ένατο και Τελευταίο Σχέδιο Monnet ένοψει της Διακήρυξης Schuman

Οι προεργασίες για τη Διακήρυξη Schuman σιγά-σιγά ολοκληρώνονται, καθώς ο Jean Monnet μαζί με τους συνεργάτες του, συντάσσουν το ένατο και τελευταίο σχέδιο.

Καθώς, μετά τον πόλεμο, οι διεθνείς εντάσεις αυξάνονταν, ο Monnet θεώρησε ότι είχε φτάσει η στιγμή να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς την ενότητα της Ευρώπης και, μαζί με την ομάδα του, άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman εκφώνησε τη «Διακήρυξη Σουμάν» εξ ονόματος της γαλλικής κυβέρνησης.

Ιθύνων νους και συντάκτης της Διακήρυξης, με την οποία προτεινόταν να τεθεί το σύνολο της γαλλογερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα υπό τη διαχείριση μίας Ανώτατης Αρχής, ήταν ο Monnet. Το σκεπτικό ήταν ότι η από κοινού παραγωγή των πόρων αυτών από τις δύο ισχυρότερες χώρες της ηπείρου θα μπορούσε να αποτρέψει έναν νέο πόλεμο στο μέλλον.

1983

Έκθεση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Περίπτωση Αποχώρησης της Γροιλανδίας από την Κοινότητα

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχετική έκθεση, δίνει την έγκρισή της όσον αφορά το αίτημα αποχώρησης της Γροιλανδίας από την Κοινότητα όπως και για την αναθεώρηση των Συνθηκών ένεκα της εξέλιξης αυτής. Παράλληλα, εγκρίνει να αναγνωριστεί στην Γροιλανδία το καθεστώς «υπερπόντιας χώρας και εδάφους» και συνιστά οι σχέσεις Κοινότητας-Γροιλανδίας να συμπεριληφθούν σε μια πρόσθετη συμφωνία.

1999

Διοργανική Συμφωνία μεταξύ Θεσμών σε Θέματα Προϋπολογισμού

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβουλίου και η Επιτροπή προχωρούν στη σύναψη μιας Διοργανικής Συμφωνίας σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας και της μεταξύ τους συνεργασίας σε θέματα προϋπολογισμού.

2009

Η Τσεχική Δημοκρατία Εγκρίνει τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Επικυρώνεται η Συνθήκη της Λισαβόνας από τη Γερουσία της Τσεχικής Δημοκρατίας. Η Συνθήκη εγκρίθηκε με 54 ψήφους υπέρ έναντι 20 κατά.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας