20 Ιουνίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2003
© European Communities, 2003 Photographer: Fernand Wauthy

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, 19-20/06/2003

Κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης στις 19 και 20 Ιουνίου 2003, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ εξέτασαν το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, αποτέλεσμα των εργασιών της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για την εκπόνηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης και για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ). Το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος παρουσιάζει αρκετές καινοτομίες: – την απόδοση νομικής προσωπικότητας στην ΕΕ- τον τερματισμό της εκ περιτροπής Προεδρίας της ΕΕ, με την εκλογή Προέδρου του Συμβουλίου για θητεία δυόμισι ετών- τον περιορισμό του αριθμού των Ευρωπαίων Επιτρόπων σε 15- τη δημιουργία Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, ιδίως αρμόδιου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ)- την αύξηση των νομοθετικών εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- την ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στη Συνθήκη- την καθιέρωση του δικαιώματος του πολίτη να κινεί τη νομοθεσία (initiate legislation)- τη δυνατότητα αποχώρησης κράτους-μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο περιθώριο του Συμβουλίου η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή κατεύθυνση των χωρών της περιοχής.

1950

Έναρξη Διαπραγματεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα

Ξεκινούν επίσημα από τις αντιπροσωπείες των Έξι (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία), οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δεξαμενής άνθρακα και χάλυβα βάσει του Σχεδίου Schuman. Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα στο Quai d’Orsay, στο Παρίσι, όπου τους υποδέχτηκε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman, ο οποίος άνοιξε και τις συνομιλίες.

2019

Διαπανεπιστημιακές «Πανεπιστημιουπόλεις» σε Όλη την ΕΕ

Σκέφτεστε να σπουδάσετε στο πανεπιστήμιο στο μέλλον; Ίσως τότε να είστε μία από τις επόμενες γενιές σπουδαστών που θα μένουν σε διαπανεπιστημιακές πανεπιστημιουπόλεις που θα υπάρχουν σε όλη την ΕΕ. Ένας φοιτητής Ευρωπαϊκών Σπουδών θα μπορεί, για παράδειγμα, να διδάσκεται ιστορία στις Βρυξέλλες, ενωσιακό δίκαιο στη Ρώμη και οικονομία στη Βαρσοβία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε τα πρώτα 17 «ευρωπαϊκά πανεπιστήμια», στα οποία συμμετέχουν 114 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από 24 χώρες της ΕΕ.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας