21 Ιουνίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1979
© European Union, 2024

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Στρασβούργου, 21-22/06/1979

Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων συγκεντρώθηκαν στο Στρασβούργο στις 21-22/06/1979 για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν: η ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (ΕΝΣ), οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση, η σύγκλιση των οικονομιών και οι πρόσφυγες στην Ινδοκίνα.

1996
© European Communities, 1996 Photographer: Jean Guyaux

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φλωρεντίας, 21-22/06/1996

Υπό την Προεδρία του Ρομάνο Πρόντι, Ιταλού Πρωθυπουργού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία στις 21-22 Ιουνίου 1996. Της Συνόδου προηγήθηκε ανταλλαγή απόψεων με τον Klaus Hänsch, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ακολούθησε συνάντηση με τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων και τους Υπουργούς Εξωτερικών των συνδεδεμένων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας και των χωρών της Βαλτικής, καθώς και της Κύπρου και της Μάλτας. Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης, υπεγράφησαν συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και, αντίστοιχα, της Χιλής και του Ουζμπεκιστάν. Σημειώνοντας τη συμφωνία του επί του πλαισίου δράσης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εξάλειψη της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών («νόσος των τρελών αγελάδων»), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φλωρεντίας διευθέτησε τις πολιτικές δυσκολίες που σχετίζονται με το ζήτημα αυτό. Όσον αφορά την απασχόληση, υπάρχει μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Δράση για την απασχόληση στην Ευρώπη: ένα Σύμφωνο Εμπιστοσύνης», η οποία καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις Κυβερνήσεις των κρατών-μελών, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και τους κοινωνικούς εταίρους να κινητοποιηθούν συγκεκριμένα σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε νέα ώθηση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη καθορίζοντας τους στόχους και το χρονοδιάγραμμά της.

2002
© European Communities, 2002 Photographer: Fernand Wauthy

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης, 21-22/06/2002

Μεταξύ των κυριότερων αποφάσεων που ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης ήταν η έγκριση ενός σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Στον οικονοµικό τοµέα, επικυρώθηκε συµφωνία σε επίπεδο Υπουργών Οικονοµικών σχετικά µε τις γενικές τάσεις της οικονοµικής πολιτικής, η οποία προβλέπει την επιστροφή σε µια κατάσταση κοντά στο ισοζύγιο των δηµόσιων λογαριασµών για το 2004. Όσον αφορά τη Μεταρρύθµιση των Θεσµών, το Συµβούλιο ενέκρινε, κυρίως, µια µεταρρύθµιση που περιορίζεται στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσµών. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, εκτελεστικό όργανο της Ένωσης, θα συνεδριάζει στο εξής µία αντί για δύο ηµέρες. Το μέγεθος των αντιπροσωπειών θα περιοριστεί σε 20 άτομα ανά κράτος-μέλος και ο αριθμός των συνεδριάσεων σε τέσσερις ανά έτος. Για το θέμα της διεύρυνσης: Οι Ευρωπαίοι επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν, μέχρι το τέλος του έτους, τις διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, τις τρεις χώρες της Βαλτικής, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Σλοβενία. Υπόσχονται να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου σχετικά με την επέκταση στα νέα κράτη-μέλη της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και των Διαρθρωτικών Ταμείων. Από την άλλη πλευρά, η Ιρλανδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να οργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας το φθινόπωρο του 2002, μετά την πρώτη απόρριψη της Συνθήκης από τους ψηφοφόρους της. Μια «Ιρλανδική Εθνική Διακήρυξη» που δημοσιοποιήθηκε στη Σεβίλλη εγγυάται στο Δουβλίνο τη στρατιωτική του ουδετερότητα. Η Ελλάδα καταλήγει σε συμφωνία με τους εταίρους της για τις μελλοντικές Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης με 60.000 άτομα, οι οποίες θα είναι επιχειρησιακές το 2003. Τέλος, οι Δεκαπέντε απευθύνουν κάλεσμα για τη διοργάνωση Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας