23 Ιουνίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2016
© European Union 2016 - Source : EP/ Photographer: Eve VAN SOENS

Δημοψήφισμα για το Μπρέξιτ: Οι Πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου Ψηφίζουν την Αποχώρηση από την ΕΕ

Με ένα οριακό αποτέλεσμα, οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζουν να υποστηρίξουν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοψήφισμα που προκηρύσσει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οδηγεί τον Cameron σε παραίτηση. Η διάδοχός του, Theresa May, δεσμεύεται να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και κινεί την απαιτούμενη διαδικασία στις 29 Μαρτίου 2017.

1953

Σύσταση Πολιτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών

Πραγματοποιείται η σύσταση της Χριστιανοδημοκρατικής Ομάδας ως παράταξης στην Κοινή Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.

1958

Πρόγραμμα Πυρηνικής Συνεργασίας Ευρατόμ-ΗΠΑ

Εγκρίνεται πρόγραμμα συνεργασίας σχετικά με την πυρηνική ενέργεια από τους Έξι της Ευρατόμ και τις ΗΠΑ. Η εν λόγω συνεργασία αφορά τη προμήθεια ουρανίου και τη δημιουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας

1978

Θετική Γνωμοδότηση για την Προσχώρηση της Ισπανίας από τη Μόνιμη Διάσκεψη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της ΕΟΚ

Αναφορικά με την ένταξη της Ισπανίας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η Μόνιμη Διάσκεψη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, Γνωμοδοτεί θετικά για την προσχώρησή της.

2000

Υπογραφή της Συμφωνίας του Κοτονού

Στις 23 Ιουνίου 2000 στο Κοτονού του Μπενίν, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη της υπέγραψαν νέα εικοσαετή συμφωνία εταιρικής σχέσης με 77 κράτη της ΑΚΕ (Αφρική, Καραϊβική και Ειρηνικός). Στόχος της Συµφωνίας του Κοτονού είναι η µείωση της φτώχειας και βασίζεται στον πολιτικό διάλογο, την αναπτυξιακή βοήθεια και την ενισχυµένη οικονοµική και εµπορική συνεργασία.

2004

Έγκριση Αναπτυξιακών Προγραμμάτων προς τα Δέκα Νέα Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Οι αρμόδιοι Επίτροποι μαζί με τους Αντιπροσώπους των νέων δέκα νέων κρατών-μελών (Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενίας), σε συνάντηση υπό την Προεδρία της Anne Anderson, Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ιρλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκρίνουν τα αναπτυξιακά προγράμματα εντός του πλαισίου των «Διαρθρωτικών Ταμείων 2004-2006», προς υποστήριξη των Δέκα.

2022

Νέες Υποψήφιες Χώρες

Κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ χορηγούν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, αυξάνοντας τον αριθμό των επισήμως υποψήφιων χωρών για προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επτά (Αλβανία, Μολδαβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία).

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας