26 Ιουλίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2022
© European Union, 2022 Photographer: Denis Lovrovic

Τα εγκαίνια της γέφυρας Pelješac στην Κροατία

Η Dubravka Šuica, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, βρέθηκε στην Κροατία για τα εγκαίνια της «γέφυρας Pelješac», η οποία ήταν εκείνη την εποχή ένα από τα μεγαλύτερα έργα που χρηματοδοτούνταν από την Πολιτική Συνοχής στην ΕΕ και στην Κροατία με συνεισφορά της ΕΕ ύψους 357 εκατομμυρίων ευρώ.
Η νέα γέφυρα συνδέει το νοτιότερο τμήμα της Κροατίας και το Ντουμπρόβνικ με την υπόλοιπη ηπειρωτική Κροατία, διασχίζοντας τον κόλπο Mali Ston πάνω από την Αδριατική Θάλασσα, μειώνοντας το χρόνο ταξιδιού κατά 37 λεπτά κατά μήκος της ακτογραμμής, βελτιώνοντας τη ζωή των ανθρώπων και αυξάνοντας τις οικονομικές ευκαιρίες για την περιοχή.

1956

Η συμφωνία των Έξι πριν την ίδρυση της Ευρατόμ

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο συνάπτουν μια συμφωνία ρύθμισης με προσωρινά μέτρα πριν την ίδρυση της Ευρατόμ, ώστε οι ενδιαφερόμενες χώρες να μην προβούν σε πράξεις πριν από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης που είναι αντίθετες προς τους στόχους της. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν σχάσιμα υλικά, ανιχνευτές ακτινοβολίας και ειδικές συσκευές διαχωρισμού ισοτόπων ουρανίου.

1967

Επιστολή Σουηδίας για Ενταξιακές Διαπραγμάτευσης με την ΕΟΚ

Η Σουηδία με επιστολή της, αιτείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΟΚ. Η επιστολή υποβλήθηκε από τον Υπουργού Εμπορίου της Σουηδίας Gunnar Lange εκ μέρους της Κυβέρνησής του, προς τον εν ενέργεια Πρόεδρο του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι η Σουηδία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και με την Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας.

1977

Αιτήματα Προσχώρησης της Ισπανίας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Adolfo Suárez διαβιβάζει προς τον εν ενεργεία Πρόεδρο του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Henri Simonet, αιτήματα προσχώρησης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας.

1995

Υπογράφεται η Σύμβαση της Europol

Η Σύμβαση της Europol υπεγράφη στις 26 Ιουλίου 1995 και τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 1998, αφού επικυρώθηκε από όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Η Europol άρχισε τις πλήρεις δραστηριότητές της την 1η Ιουλίου 1999. Η Europol περιήλθε στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και η Σύμβαση αντικαταστάθηκε με Απόφαση του Συμβουλίου το 2009. Μεταρρυθμίστηκε ως πλήρης οργανισμός της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2010.
Η Europol, η οποία εδρεύει στη Χάγη, λειτουργεί ως κέντρο εμπειρογνωμοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας μια κεντρική πλατφόρμα για εμπειρογνώμονες σε θέματα επιβολής του νόμου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Europol δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες. Οι αξιωματικοί της Europol δεν έχουν δικαίωμα να διεξάγουν έρευνες στα κράτη-μέλη της ΕΕ ούτε έχουν άμεσες εξουσίες σύλληψης. Υποστηρίζουν τους συναδέλφους τους από την ΕΕ στον τομέα της επιβολής του νόμου με τη συλλογή, ανάλυση και διάδοση πληροφοριών και το συντονισμό των επιχειρήσεων.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας