20 Σεπτεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1967
© European Communities, 1967 Photographer: Pierre Moreau Source: EC - Audiovisual Service

Πρώτη Παρουσίαση της Ενιαίας Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Jean Rey, μαζί με τα μέλη της Επιτροπής του, συμμετέχουν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της ενιαίας Επιτροπής μετά τη Συνθήκη Συγχώνευσης η οποία υπεγράφη στις 8 Απριλίου 1965 και τέθηκε σε ισχύ 1η Ιουλίου 1967. Επί την ευκαιρία αυτή, ο Jean Rey, στην ομιλία του μεταξύ των άλλων, αναφέρεται στο έργο, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά της νέας Επιτροπής, ως το ενιαίο πλέον διοικητικό όργανο των τριών Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚΑΧ, ΕΟΚ και Ευρατόμ).

1976
© Communautés européennes 1976 - PE

Πράξη για την Άμεση Εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με Πενταετή Θητεία

Η Πράξη της 20ης Σεπτεμβρίου 1976 προσέδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περαιτέρω νομιμοποίηση και κύρος χάρη στην εκλογή του εφεξής με άμεση και καθολική ψηφοφορία. Η Πράξη αναθεωρήθηκε το 2002 , οπότε και θεσπίστηκαν η γενική αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης και άλλες διατάξεις-πλαίσιο για τις νομοθεσίες των κρατών μελών σχετικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές.

1976

Επέκταση Συνεργασίας μεταξύ Πορτογαλίας και Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Υπογράφεται στις Βρυξέλλες, ως επέκταση της Συμφωνίας της 22ας Ιουλίου 1972 μεταξύ ΕΟΚ και Πορτογαλίας, ένα Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο με στόχο την ταχεία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Πορτογαλίας και ένα Πρόσθετο Πρωτόκολλο με διατάξεις που αφορούν εμπορικά μέτρα όπως και κοινωνική, βιομηχανική, οικονομική και τεχνολογική συνεργασία. Και τα δύο Πρωτόκολλα, τέθηκαν σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1978. Την ίδια μέρα μαζί με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο υπεγράφη και μια Ενδιάμεση Συμφωνία η οποία προβλέπει την ενεργοποίηση ορισμένων διατάξεων του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σχετικά με το εμπόριο αγαθών, μέχρι το τελευταίο να τεθεί σε ισχύ. Με αφορμή την τελετή υπογραφής των παραπάνω συμφωνιών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, José Manuel Medeiros Ferreira, στην ομιλία του κάνει μία πρώτη αναφορά σχετικά με την πρόθεση της χώρας του να υποβάλει αίτηση ένταξης με σκοπό την προσχώρησή της στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

2001

Συμφωνία Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτροπής των Περιφερειών

Υπογράφεται Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών. Το πρωτόκολλο συνεργασίας τους έρχεται να αντικαταστήσει τις διατάξεις εφαρμογής της 18ης Απριλίου 1995. Όπως αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, R. Prodi και ο Προέδρος της Επιτροπής των Περιφερειών J. Chabert, σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η «βελτίωση των διαδικασιών διαβούλευσης µε την Επιτροπή των Περιφερειών και η στενότερη συµµετοχή της στον κοινοτικό πολιτικό διάλογο και στην πολιτική πληροφόρησης και επικοινωνίας».

2001

Δικαστική Απόφαση με Αναφορά στην Υπεροχή του Κοινοτικού Δικαίου

Στην απόφαση του Δικαστηρίου όσον αφορά την Υπόθεση Case C-453/99, Courage Ltd κατά Bernard Crehan και Bernard Crehan κατά Courage Ltd και λοιπών, αναφέρεται ότι «όπως προκύπτει από πάγια νομολογία, στα εθνικά δικαστήρια, τα οποία πρέπει να εφαρμόζουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου, απόκειται η εξασφάλιση της πλήρους αποτελεσματικότητας των διατάξεων αυτών και της προστασίας των δικαιωμάτων που αυτές χορηγούν στους ιδιώτες».

2003

Οι πολίτες της Λετονίας υπερψηφίζουν σε δημοψήφισμα την ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Διεξάγεται δημοψήφισμα στη Λετονία για την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ. Το 67% των Λετονών ψηφοφόρων ψηφίζει θετικά. Η συμμετοχή έφθασε το 72,53%. Το αποτέλεσμα άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στην Ένωση μαζί με άλλες εννέα χώρες την 1η Μαΐου 2004. Η Λετονία ήταν η τελευταία από τις 10 υποψήφιες χώρες που διοργάνωσε δημοψήφισμα. Οι ψηφοφόροι στη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Τσεχική ∆ηµοκρατία και την Εσθονία τάχθηκαν υπέρ της ένταξης στην ΕΕ σε δημοψηφίσματα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Μόνο η Κύπρος ενέκρινε την ένταξή της στην Ένωση χωρίς δημοψήφισμα.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας