4 Οκτωβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2003
© European Communities, 2003 Source: EC - Audiovisual Service

Έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ρώμης

Η Διακυβερνητική Διάσκεψη ξεκίνησε με σκοπό την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού σχεδίου Συντάγματος που επεξεργάστηκε η Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης. Οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες), με την υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας, τάσσονται υπέρ του σχεδίου Συντάγματος. Ωστόσο, η Πολωνία και η Ισπανία αντιτίθενται σε αυτό, ενώ οι νέες χώρες που προσχώρησαν στην ΕΕ εκφράζουν σημαντικές επιφυλάξεις. Προτεραιότητα για κάθε μία από τις «μικρές» χώρες είναι να διατηρήσουν τον «δικό τους» εκπρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Συνέλευση προέβλεπε τον περιορισμό του αριθμού τους σε 15. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Ιουνίου 2004 και υπογράφηκε στη Ρώμη στα τέλη του ιδίου έτους παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Josep Borrell Fontelles. Ενώ είχε εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο (έκθεση Méndez de Vigo-Leinen), η Συνθήκη απορρίφθηκε στη συνέχεια από τη Γαλλία (29 Μαΐου 2005) και τις Κάτω Χώρες (1 Ιουνίου 2005) στα αντίστοιχα εθνικά δημοψηφίσματα.
Μετά την απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης, τα κράτη μέλη ξεκίνησαν τη διαδικασία κατάρτισης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

2023
© European Union, 2023 Photographer: Fredrik Lerneryd Source: EC - Audiovisual Service

Επίσκεψη της Jutta Urpilainen, Ευρωπαίας Επιτρόπου, στην Κένυα

Στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2023, η Jutta Urpilainen, Ευρωπαία Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, ταξίδεψε στο Ναϊρόμπι της Κένυας για να εμβαθύνει τη διμερή εταιρική σχέση, να ενισχύσει τη δέσμευση με τους Αφρικανούς εταίρους, να συζητήσει τις περιφερειακές προτεραιότητες και την εφαρμογή της στρατηγικής Global Gateway ενόψει της Υπουργικής Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης στις 20 Νοεμβρίου 2023.
Με την ευκαιρία αυτή, η Επίτροπος συμμετείχε στην έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Ενδυνάμωσης των Νέων της ΕΕ, το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση για τη διευκόλυνση των προγραμμάτων για τους νέους σε συνεργασία με τις έξι μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις νεολαίας στον κόσμο.
Επισκέφθηκε επίσης ένα εμβληματικό έργο της Global Gateway , τη Γραμμή Ταχείας Μεταφοράς Ηλεκτρικών Λεωφορείων του Ναϊρόμπι, όπου συζήτησε με νέους Κενυάτες για την ηλεκτρονική κινητικότητα (e-mobility), τις ευκαιρίες απασχόλησης και το μέλλον των μεταφορών στην Κένυα, καθώς και το δημοτικό σχολείο Kilimani, όπου εγκαινίασε τη Δέσμη Μέτρων της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία στην Κένυα.

2019

Συμμετοχή της Federica Mogherini, Ύπατης Εκπρόσωπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο ετήσιο συνέδριο 2019 του Ινστιτούτο Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ασφάλειας (EUISS)

Στις 4 Οκτωβρίου 2019, η Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχε στο Ετήσιο Συνέδριο 2019 του Ινστιτούτο Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας (EUISS) με τίτλο «Η Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ – Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Η Αντιπρόεδρος απηύθυνε ομιλία με την ευκαιρία αυτή, παρουσία του Gustav Lindstrom, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας (EUISS). Το EUISS είναι ο Οργανισμός της ΕΕ που αναλύει θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Κεντρική αποστολή του είναι να συνδράμει την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της στην εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), καθώς και άλλων εξωτερικών δράσεων της Ένωσης.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας