17 Οκτωβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2003
© European Communities, 2003 Photographer: Claudio Dellavalle Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Διακυβερνητική Διάσκεψη των Βρυξελλών, 16-17/10/2003

Του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προηγήθηκε το πρωί, η δεύτερη Σύνοδος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η οποία συνεδρίασε σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, επικουρούμενη από τους αντίστοιχους Υπουργούς Εξωτερικών. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν θεσμικά ζητήματα σχετικά με το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άρχισε στις 4 μ.μ., με τη συνήθη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, συνεχίστηκαν το επόμενο πρωί και ολοκληρώθηκαν με γεύμα εργασίας που προσέφερε η ιταλική προεδρία στις υποψήφιες χώρες. Οι κυριότερες αποφάσεις που καλύφθηκαν ήταν: – επιβεβαίωση της πρωτοβουλίας με στόχο την αναζωογόνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη – δημιουργία ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ – επιβεβαίωση του Jean-Claude Trichet ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Συμβούλιο εξέτασε επίσης διεθνή θέματα, ιδίως τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, τον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου, αλλά και το Ιράν, όπου τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ανέφεραν ότι: «Το Ιράν πρέπει γρήγορα και χωρίς όρους να υπογράψει, επικυρώσει και εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων». Επιπλέον, ο Jacques Chirac, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, και ο Gerhard Schröder, Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Γερμανίας, έκαναν ένα ασυνήθιστο και άκρως συμβολικό βήμα, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε εκ μέρους του Ομοσπονδιακού Καγκελάριου της Γερμανίας, ο οποίος δεν μπορούσε να παραστεί.

1978

Έναρξη Διαπραγματεύσεων Κοινοτήτων-Πορτογαλίας

Πραγματοποιείται η εναρκτήρια Υπουργική Σύνοδος μεταξύ Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και Πορτογαλίας η οποία σηματοδοτεί την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Πορτογαλίας στις Κοινότητες. Η Πορτογαλία είχε υποβάλλει αίτημα προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και στην Ευρατόμ στις 28 Μαρτίου 1977 και στις 6 Ιουνίου 1978 τo Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έδωσε θετική απάντηση στο αίτημα αυτό.

2006

Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ Αναφορικά με την Ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην σύνθεση Γενικές Υποθέσεις και Εξωτερικές Σχέσεις, στα συμπεράσματα που ενέκρινε και λαμβάνοντας υπόψιν την Έκθεση Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 2006, αναφορικά με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, συγχαίρει τις δύο χώρες για την μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχουν επιτελέσει και τις καλεί να ολοκληρώσουν και τις τελευταίες εκκρεμότητες ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2007 να έχουν την ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ.

2007

Η Επιτροπή εγκρίνει νέα προγράμματα που σηματοδοτούν την αλλαγή της πολιτικής συνοχής στην Πορτογαλία

Πραγματοποιείται στη Λισαβόνα τελετή υπογραφής και δημόσιας παρουσίασης 10 επιχειρησιακών προγραμμάτων.  Τα προγράμματα αυτά θα καθοδηγήσουν τη δράση της Πολιτικής Συνοχής στην Πορτογαλία για την περίοδο 2007-2013 και θα οδηγήσουν σε ευρωπαϊκές επενδύσεις ύψους 20,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η νέα στρατηγική θα επικεντρωθεί στους ανθρώπινους πόρους, την καινοτομία και την τεχνολογία, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την εδαφική συνοχή. Ως προτεραιότητες, τα προγράμματα θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στη μείωση των εκπομπών CO2, στην προώθηση της συμμετοχής των επιχειρήσεων στην έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) και στην ανάπλαση των υποβαθμισμένων αστικών περιοχών. Το πρόγραμμα “Competitiveness factors” θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα μικροπιστώσεων για τις επιχειρήσεις, ιδίως μέσω της νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “JEREMIE” (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για τις πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις).
Συνολικά, για την περίοδο 2007-2013, η Πορτογαλία θα επωφεληθεί από 21,5 δισ. ευρώ για την εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας