25 Οκτωβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2002
© European Communities, 2002 Photographer: Christian Lambiotte Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, 24-25/10/2002

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άνοιξε με μια απροσδόκητη συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τη χρηματοδότηση της γεωργίας μετά το 2006. Συζητήθηκαν οι τρόποι γενικής χρηματοδότησης της διεύρυνσης. Οι Δεκαπέντε κάλεσαν την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, τις χώρες της Βαλτικής και ορισμένες από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να γίνουν μέλη όπως έχει προγραμματιστεί το 2004 και να υπογράψουν τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2003. Η Δανική Προεδρία θα εξασφαλίσει την υποστήριξη της ΕΕ στον στόχο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας να ενταχθούν το 2007. Η οικονομική και πολιτική «πρόοδος» της Τουρκίας έχει σημειωθεί, αλλά η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι Δεκαπέντε επικύρωσαν επίσης τη συμφωνία για το Καλίνινγκραντ, ρυθμίζοντας το ζήτημα της διέλευσης από και προς τον ρωσικό θύλακα στο πλαίσιο της διεύρυνσης. Επιπλέον, εξετάστηκαν οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, ιδίως η στρατιωτική ανακούφιση από την ΕΕ της δύναμης του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τέλος, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων προέβησαν σε δήλωση απογοήτευσης και αγανάκτησης για τη σύλληψη ομήρων από τρομοκράτες στη Μόσχα, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

2015
© European Union, 2015 Photographer: Lieven Creemers Source: EC - Audiovisual Service

Συνάντηση Ηγετών για τη Μεταναστευτική Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker διοργάνωσε συνάντηση για τη Μεταναστευτική Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων με τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της Αλβανίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να βελτιώσουν τη συνεργασία και να ενισχύσουν τις διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών κατά μήκος της διαδρομής και έλαβαν αποφάσεις επί πρακτικών και ρεαλιστικών επιχειρησιακών μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν από αύριο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, οι ηγέτες συμφώνησαν να εφαρμόσουν από τις 26/10/2015 ένα σχέδιο δράσης 17 σημείων με τα ακόλουθα επιχειρησιακά μέτρα: Μόνιμη ανταλλαγή πληροφοριών, περιορισμός των δευτερογενών μετακινήσεων, υποστήριξη των προσφύγων και παροχή καταλυμάτων και χώρων ανάπαυσης, κοινή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, διαχείριση των συνόρων, αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας, πληροφορίες σχετικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προσφύγων και των μεταναστών και παρακολούθηση της εφαρμογής των εν λόγω δεσμεύσεων σε εβδομαδιαία βάση-συντονισμός μεταξύ Επιτροπής και εθνικών σημείων επαφής.

2023

Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής

Οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ και οι κοινωνικοί εταίροι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής. Το κύριο θέμα της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής ήταν η «Επίτευξη στόχων σχετικά με τα δομικά στοιχεία για μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή οικονομία για εργαζομένους και επιχειρήσεις».
Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες τοποθετήθηκαν ως προς τα ακόλουθα ζητήματα:
α) αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού
β) βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική για μια επιτυχημένη Ευρώπη που θα παρέχει ποιοτικές θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη
γ) αντίδραση στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού και μέτρα για την ευρωπαϊκή οικονομία — η άποψη των κοινωνικών εταίρων
Η Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής αποτελεί ένα βήμα διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σε επίπεδο προέδρων και των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο ανώτατων διοικητικών στελεχών. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπροεδρεύουν στις εργασίες της Συνόδου.
Στους συμμετέχοντες ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους περιλαμβάνονται: η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (BusinessEurope), η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUC), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εργοδοτών και Επιχειρήσεων που παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (SGI Europe), η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (SMEunited), η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Διοικητικών και Διευθυντικών Στελεχών (CEC – European Managers), εξ ονόματος της επιτροπής σύνδεσης μεταξύ της CEC και του Συμβουλίου Ευρωπαίων Επαγγελματιών και Στελεχών (Eurocadres), ως κοινού φορέα εκπροσώπησης των διευθυντικών στελεχών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας