26 Οκτωβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1997
© European Union, 2011 Photographer: Johanna Leguerre Source: EC - Audiovisual Service

Η Ιταλία στο χώρο Σένγκεν

Στις 26 Οκτωβρίου η Ιταλία εντάσσεται στο χώρο Σένγκεν. Από το 1985 ο χώρος Σένγκεν επιτρέπει σε άτομα και επιχειρήσεις να ταξιδεύουν και να δραστηριοποιούνται χωρίς συνοριακούς ελέγχους. Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1985 με 5 χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες). Σήμερα περιλαμβάνει 25 χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία), και 4 χώρες εκτός ΕΕ (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία, Νορβηγία). Οι χώρες Σένγκεν έχουν επίσης ενισχύσει την ασφάλεια στα κοινά εξωτερικά τους σύνορα

2023
© European Union 2023 - Source : EP Photographer: Fred MARVAUX

Η ΕΕ Πραγματοποίησε τον Πρώτο Διαστημικό Διάλογο με την Αφρικανική Ένωση στο Ντακάρ της Σενεγάλης

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα του πρώτου Διαστημικού Διαλόγου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Αφρικανικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις αντίστοιχες πολιτικές προτεραιότητές τους στον τομέα του διαστήματος. Καλύφθηκαν οι κύριες πτυχές της συνεργασίας ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης στο διάστημα: παρατήρηση της γης, δορυφορική πλοήγηση και δορυφορική συνδεσιμότητα. Σχετικά με το τελευταίο αυτό σημείο, η ΕΕ παρουσίασε στους Αφρικανούς εταίρους της, τη δορυφορική συστοιχία της ΕΕ IRIS², που σημαίνει Υποδομή για την Ανθεκτικότητα, τη Διασυνδεσιμότητα και την Ασφάλεια μέσω Δορυφόρου και που έχει ως στόχο να προσφέρει παγκόσμια συνδεσιμότητα μέσω δορυφόρων.
Ο Διαστημικός Διάλογος είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας και καρποφόρας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία συνεχίζεται στον τομέα του διαστήματος τα τελευταία 20 χρόνια. Κύριος στόχος του είναι η καθιέρωση μιας διαδικασίας τακτικών ανταλλαγών και συγκεκριμένης συνεργασίας μεταξύ της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ σε θέματα διαστήματος.
Το IRIS² θα παρέχει στα κράτη-μέλη εγγυημένη πρόσβαση σε εξαιρετικά ασφαλείς, κυρίαρχες και παγκόσμιες υπηρεσίες συνδεσιμότητας. Στόχος του είναι επίσης να επιτρέψει την παροχή μιας εμπορικής υποδομής για την παροχή υψηλής ταχύτητας.

2011

Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης

Στις 26 Οκτωβρίου 2011, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο Κορυφής, με σκοπό να τερματίσουν την κρίση χρέους της Ελλάδας και να αποτρέψουν την εξάπλωσή της στην ευρωζώνη. Συμφώνησαν ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν στο πακέτο Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI) μέχρι 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ονομαστική έκπτωση θα είναι 50% επί του θεωρητικού ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές. Συμφώνησαν επίσης για τη βελτιστοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οι επιλογές που συμφωνήθηκαν θα επιτρέψουν τη μόχλευση των πόρων του EFSF. Βρέθηκε επίσης μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε προθεσμιακή χρηματοδότηση (term-funding) μέσω μιας συντονισμένης προσέγγισης στην ΕΕ.

2020

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει δημόσια διαβούλευση για τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση: Προώθηση της μακροπρόθεσμα βιώσιμης και υπεύθυνης εταιρικής συμπεριφοράς

Όπως αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η βιωσιμότητα θα πρέπει να ενσωματωθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς πολλές εταιρείες εξακολουθούν να εστιάζουν υπερβολικά στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιδόσεις σε σύγκριση με τις πτυχές της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και βιωσιμότητας τους. Ως συνέχεια, η Επιτροπή ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης για την προώθηση της μακροπρόθεσμα βιώσιμης και υπεύθυνης εταιρικής συμπεριφοράς, όπως περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Εργασίας της Επιτροπής για το 2021. Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται επίσης στις υφιστάμενες εργασίες στο πλαίσιο της βιώσιμης χρηματοδότησης. Η διαβούλευση που ξεκίνησε σήμερα θέτει το ερώτημα πώς μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιχειρήσεις στον τρόπο λειτουργίας τους, προς τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία και να διασφαλίσει ότι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά συμφέροντα ενσωματώνονται στις επιχειρηματικές στρατηγικές. Η διαβούλευση θα συμπληρώσει τα πορίσματα δύο μελετών: για τις απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού και για τα καθήκοντα των διευθυντών και τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση.

Γεννήσεις

1916
Mitterrand

François Mitterrand

(Θαν. 8/1/1996)

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας