29 Οκτωβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1993
© European Communities, 1993 Photographer: Christian Lambiotte Source: EC - Audiovisual Service

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών

Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών συνήλθε υπό την Προεδρία του Jean Luc Dehaene, Πρωθυπουργού του Βελγίου. Την παραμονή της έναρξης ισχύος της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε επίσημη δήλωση στην οποία χαιρετίζει το σημαντικό βήμα που έγινε προς την αύξηση της ευημερίας, της αποτελεσματικότητας και της δημοκρατίας. Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης την 1η Ιανουαρίου 1994 ως ημερομηνία έναρξης της δεύτερης φάσης της ΟΝΕ, κατά την οποία θα ενισχυθεί ο συντονισμός των νομισματικών και οικονομικών πολιτικών. Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο θα προεδρεύεται από τον Alexandre Lamfalussy και θα έχει την έδρα του στη Φρανκφούρτη. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε με την ανάπτυξη και την ΚΕΠΠΑ, την ίδρυση της Europol, τη δικαστική συνεργασία και τη διεύρυνση.

2004
© European Communities, 2004 Photographer: Georges Boulougouris Source: EC - Audiovisual Service

Υπογραφή του Ευρωπαϊκού Συντάγματος

Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων και οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν στη Ρώμη τη Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης καθώς και την Τελική Πράξη (η οποία είχε εγκριθεί στις 18 Ιούνιου 2004). Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Καπιτώλιο στη Sala Degli Orazi και Curiazi, την ίδια αίθουσα στην οποία τα έξι αρχικά κράτη-μέλη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο και Λουξεμβούργο) υπέγραψαν τη Συνθήκη για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 1957. Οι υποψήφιες χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία υπέγραψαν την Τελική Πράξη. Η Κροατία δεν υπέγραψε την Τελική Πράξη, αλλά παρακολούθησε την τελετή. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης, τα κράτη-μέλη πρέπει να επικυρώσουν το Σύνταγμα σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες.
Ωστόσο, η Συνθήκη απορρίφθηκε στη συνέχεια από τη Γαλλία (29 Μαΐου 2005) και τις Κάτω Χώρες (1 Ιουνίου 2005) στα αντίστοιχα εθνικά δημοψηφίσματα. Μετά την απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης, τα κράτη μέλη ξεκίνησαν τη διαδικασία κατάρτισης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

1986

Κοινοτικά Προγράμματα STAR και VALOREN

Παρουσιάζονται σε συνέντευξη τύπου τα κοινοτικά προγράμματα STAR (1987-1991) και VALOREN (1986-1991) τα οποία στόχευαν στην ανάπτυξη ορισμένων μειονεκτικών περιοχών της Κοινότητας. Το πρόγραμμα STAR προέβλεπε την καλύτερη πρόσβαση σε προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ενώ αντίστοιχα το πρόγραμμα VALOREN στόχευε στην ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης του ενδογενούς ενεργειακού δυναμικού τους.

2001

Υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Κροατία

Στις 29 Οκτωβρίου 2001 η Κροατία έκανε ένα βήμα προς την τελική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Κροατίας και της Ένωσης σε αγαθά και υπηρεσίες εντός έξι ετών, περιφερειακή συνεργασία και πολιτικό διάλογο. Επίσης, δεσμεύει την Κροατία να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με τη νομοθεσία και τα πρότυπα της ΕΕ. Η Κροατία έχει έτσι επίσημη, συμβατική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας