3 Νοεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2022
© European Union, 2022 Photographer: Dati Bendo Source: EC - Audiovisual Service

Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου: Η ΕΕ ανακοινώνει πακέτο ενεργειακής στήριξης ύψους 1 Δισ. Ευρώ για τα δυτικά Βαλκάνια και χαιρετίζει τις νέες συμφωνίες για την ενίσχυση της κοινής περιφερειακής αγοράς

Σήμερα, η Πρόεδρος Ursula von der Leyen και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής και όπως προηγήθηκε κατά την αποστολή της στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος ανακοίνωσε μία σημαντική δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε επιχορηγήσεις από την ΕΕ για να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να αντιμετωπίσουν τις άμεσες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Η Σύνοδος Κορυφής επικεντρώθηκε επίσης στην πρόοδο που σημείωσε η περιοχή στο πλαίσιο της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς, της περιφερειακής πρωτοβουλίας που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια το 2020 φέρνοντας σε επαφή τις έξι οικονομίες (Σερβία, Αλβανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο*) καθώς και στην εφαρμογή του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου (EIP) που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τρεις νέες συμφωνίες της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς που διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία και απασχόληση σε ολόκληρη την περιοχή. Οι συμφωνίες αφορούν ταξίδια ταυτότητας εντός της περιφέρειας, αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων και αναγνώριση τίτλων για ορισμένα επαγγέλματα. Θα βελτιώσουν ουσιαστικά την κινητικότητα και τη συνεργασία εντός της περιοχής.
Η περιοχή ενέκρινε επίσης μια δήλωση για τη συνεργασία σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, στην οποία οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή της Πράσινης Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στη μεγαλύτερη ενεργειακή διαφοροποίηση και την καθαρότερη ενέργεια, καθώς και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις εθνικές ενεργειακές αγορές τους, ώστε να ευθυγραμμιστούν με την ΕΕ.
Στην ένατη έκδοσή της, η Σύνοδος Κορυφής του Βερολίνου, με οικοδεσπότη τον Καγκελάριος Scholz, συγκέντρωσε Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων από τα Δυτικά Βαλκάνια και τους ομολόγους τους από εννέα κράτη- μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να προχωρήσουν στην ατζέντα της περιφερειακής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Σύνοδος Κορυφής είναι μέρος της Διαδικασίας του Βερολίνου, μιας πρωτοβουλίας πολλών κρατών-μελών της ΕΕ, υπό τη γερμανική ηγεσία, για τη συνεργασία με τους έξι εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής. Αποτελείται από ετήσιες Συνόδους Κορυφής και μια σειρά Υπουργικών συναντήσεων. Στις Υπουργικές συνεδριάσεις και στις Συνόδους Κορυφής συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΕ, καθώς και βασικοί διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί.
*Η ονομασία αυτή δεν θίγει τις θέσεις σχετικά με το καθεστώς και είναι σύμφωνη με την Απόφαση 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

2009

Ενεργειακό Συμβούλιο ΕΕ-ΗΠΑ

Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στην Washington στις 3 Νοεμβρίου 2009 μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε η σύσταση ενός Συμβουλίου Ενέργειας σε επίπεδο Υπουργών.
Το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ είναι το κύριο διατλαντικό φόρουμ συντονισμού σε στρατηγικά ενεργειακά θέματα, το οποίο συνεδριάζει ετησίως για την εμβάθυνση του διαλόγου σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, την τεχνολογία και τις αγορές. Το Συμβούλιο εργάζεται για την επιτάχυνση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα για τους πολίτες της ΕΕ και των ΗΠΑ, προωθώντας επίσης την έρευνα και την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ανάπτυξη σε συναφείς τομείς.

2023

Η ΕΕ διαθέτει περισσότερα από 26 εκατ. ευρώ για πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Αφρική

Οι περιοχές του Κέρατος της Αφρικής και των Μεγάλων Λιμνών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλαπλές και αλληλοεπικαλυπτόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις, οι οποίες επιδεινώνονται από συγκρούσεις και καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Για να συμβάλει στον μετριασμό των συνεπειών, η Επιτροπή διέθεσε πρόσθετη ανθρωπιστική χρηματοδότηση ύψους 26,7 εκατ. ευρώ στο Νότιο Σουδάν, την Ουγκάντα, τη Σομαλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κυρίως για τη στήριξη των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν πρόσφατα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τα κλιματικά φαινόμενα.
Στο Νότιο Σουδάν, όπου καθημερινά φθάνουν περίπου 2.000 άνθρωποι από το γειτονικό Σουδάν, η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 6,4 εκατ. ευρώ θα στηρίξει την ανθρωπιστική δράση στις παραμεθόριες περιοχές. Από τους νεοαφιχθέντες – πρόσφυγες και παλιννοστούντες από το Νότιο Σουδάν – το 70% είναι γυναίκες και παιδιά και 1 στους 5 υποσιτίζεται.
Στη Σομαλία, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, των πλημμυρών και της επιδημίας χολέρας πριν από το τέλος του 2023. Τα πρόσθετα 5,5 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν τη συνολική ανθρωπιστική δράση στη χώρα.
Με ποσό 1,5 εκατ. ευρώ θα ενισχυθεί η επισιτιστική ασφάλεια στην Ουγκάντα, για έναν προσφυγικό πληθυσμό άνω του 1,5 εκατομμυρίου – με πάνω από 220.000 νέες αφίξεις από τον Ιανουάριο του 2022.
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 13,3 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω κλιμακούμενης βίας και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας