4 Νοεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2014
© ECB

Τίθεται σε λειτουργία ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός

Όταν αναφερόμαστε στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό εννοούμε το σύστημα τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές εποπτικές αρχές των συμμετεχουσών χωρών. Συμμετέχουσες χώρες είναι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και όσα κράτη-μέλη της ΕΕ επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό και ας μην έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Βασικός σκοπός του είναι να συμβάλλει στην ασφάλεια και την ευρωστία των τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, και να διασφαλίζει την άσκηση συνεπούς εποπτείας.
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θεσπίστηκε με Κανονισμό του Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου 2013.
Στις 4 Νοεμβρίου 2014, η ΕΚΤ αναλαμβάνει πλήρως την εποπτική αρμοδιότητα για τις τράπεζες στα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

1950

Τελετή Υπογραφής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, περισσότερο γνωστή ως Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άνοιξε για υπογραφή στη Ρώμη στις 4 Νοεμβρίου 1950 και τέθηκε σε ισχύ το 1953. Ήταν η πρώτη πράξη που έθεσε σε ισχύ ορισμένα από τα δικαιώματα που αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα κατέστησε δεσμευτικά.
Η ΕΣΔΑ, που υπεγράφη το 1950 από το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι μια διεθνής συνθήκη για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών στην Ευρώπη. Στη Σύμβαση αυτή συμμετέχουν και οι 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, 27 από τις οποίες είναι μέλη της ΕΕ.
Με τη Συνθήκη συγκροτήθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποσκοπεί στην προστασία των ατόμων από τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε άτομο του οποίου τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί βάσει της Σύμβασης από κράτος που συμμετέχει σε αυτήν, μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο. Πρόκειται για καινοτόμο χαρακτηριστικό, καθώς παρέχει στα άτομα δικαιώματα στον διεθνή χώρο. Οι αποφάσεις που διαπιστώνουν παραβίαση δικαιωμάτων είναι δεσμευτικές για τις οικείες χώρες. Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εποπτεύει την εκτέλεση των αποφάσεων.
Η Σύμβαση περιλαμβάνει αρκετά πρωτόκολλα, που τροποποιούν το πλαίσιό της.
Η συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009, επιτρέπει στην ΕΕ να προσχωρήσει στην ΕΣΔΑ και ένα σχέδιο συμφωνίας προσχώρησης οριστικοποιήθηκε το 2013.

1995

Υπογραφή συμφωνίας για την τροποποίηση της τέταρτης σύμβασης ΑΚΕ/ΕΚ της Lomé

Στις 4 Νοεμβρίου 1995, η Συμφωνία για την τροποποίηση της Τέταρτης Σύμβασης μεταξύ της ομάδας κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) και Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΚ) της Lomé υπεγράφη στο Ινστιτούτο Μαχάτμα Γκάντι, στον Μαυρίκιο, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού του Μαυρίκιου Anerood Jugnauth. Με την ίδια ευκαιρία υπογράφηκε το Πρωτόκολλο σχετικά µε την Προσχώρηση της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Τέταρτη Σύμβαση ΑΚΕ-ΕΚ της Lomé λόγω της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 1995. Η πρώτη Σύμβαση της Lomé, η οποία αντικατέστησε τη Σύμβαση της Γιαουντέ, χρονολογείται από το 1975. Έκτοτε ανανεώθηκε τρεις φορές, γεγονός που πιστοποιεί τη διάρκεια της ειδικής σχέσης που καθιερώθηκε με τη Σύμβαση. Ο αριθμός των Συμβαλλομένων Μερών της Σύµβασης αυξάνεται σταθερά. Η Σύμβαση συγκέντρωσε τα 15 κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 70 κράτη της ΑΚΕ. Στόχος της Συμφωνίας που υπογράφηκε στις 4 Νοεμβρίου, στα μισά της διάρκειας της Τέταρτης Σύμβασης που υπογράφηκε στη Lomé στις 15 Δεκεμβρίου 1989 για μια δεκαετή περίοδο, ήταν να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της κοινοτικής στήριξης για την ανάπτυξη των κρατών της ΑΚΕ με τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των μέσων της Σύμβασης, χωρίς να αμφισβητηθούν οι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τη συνεργασία ΑΚΕ/ΕΚ, ιδίως η αρχή της εταιρικής σχέσης. Η Συμφωνία περιείχε επίσης ένα νέο Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο (το πρώτο, πενταετούς διάρκειας, έληξε στα τέλη Φεβρουαρίου 1995) για τη δεύτερη πενταετή περίοδο εφαρμογής της Σύμβασης.

1996

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Εγκαινιάζει τον Ιστότοπό του

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινιάζει τον πρώτο του ιστότοπο. Διατίθεται και στις 11 γλώσσες της ΕΕ και είναι, πιθανότατα, ο πιο πολύγλωσσος ιστότοπος στον κόσμο την εποχή εκείνη.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας