Πραγματοποιήθηκε το Οικονομικό Φόρουμ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κεντρικής Ασίας στο Bishkek της Δημοκρατίας του Κιργιστάν. Αυτή η συνάντηση υψηλού επιπέδου είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις χώρες της Κεντρικής Ασίας τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για την Κεντρική Ασία που εγκρίθηκε το 2019. Η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κεντρικής Ασίας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της στρατηγικής.
Το Φόρουμ έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους τομείς προτεραιότητας για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας όσον αφορά τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, με στόχο τη δημιουργία επωφελών αποτελεσμάτων για όλες τις πλευρές. Οι τρεις κύριοι τομείς του Φόρουμ ήταν η πράσινη ανάκαμψη, η ψηφιοποίηση και ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κατέγραψε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τους συμμετέχοντες στην έναρξη του Φόρουμ, κατά τη διάρκεια του οποίου υπογράμμισε πώς η συνεργασία ΕΕ-Κεντρικής Ασίας μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη.
Στο Φόρουμ, του οποίου ηγήθηκε από την πλευρά της ΕΕ ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου Valdis Dombrovskis, συμμετείχαν Πρωθυπουργοί και Αντιπρόεδροι Κυβερνήσεων χωρών της Κεντρικής Ασίας, καθώς και Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από περισσότερα από 15 κράτη-μέλη της ΕΕ, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα της ΕΕ και της Κεντρικής Ασίας, διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διεθνών οργανισμών και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.
Σε κοινή δήλωση τύπου, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Κεντρικής Ασίας για τη στήριξη του μετασχηματισμού των οικονομιών της Κεντρικής Ασίας σε διαφοροποιημένες και ανταγωνιστικές οικονομίες με γνώμονα τον ιδιωτικό τομέα. Ο μετασχηματισμός αυτός θα τονώσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την καλύτερη ενσωμάτωση στις περιφερειακές και παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, παρέχοντας παράλληλα ευκαιρίες και ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους οικονομικούς φορείς, καθώς και βοηθώντας τα κράτη της Κεντρικής Ασίας να ξαναοικοδομηθούν καλύτερα.