8 Νοεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1961
© European Communities, 1961 Photographer: Marcelle Jamar Source: EC - Audiovisual Service

Επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΟΚ

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις προσχώρησης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΟΚ πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου 1961. Για τον Henri Fayat, Βέλγο Υπουργό Εξωτερικών, «είναι μια ιστορική ημέρα». Ο Edward Heath, υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, μίλησε για την καλή κατάσταση των διαπραγματεύσεων και ο Ολλανδός αντιπρόσωπος υπογράμμισε τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Μπενελούξ. Το ζητούμενο είναι να αφεθεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για την προσαρμογή της βρετανικής γεωργίας, ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις που θα προκληθούν από τη μετάβαση του βρετανικού γεωργικού συστήματος στο σύστημα της Κοινότητας. Ο Edward Heath ζητά επίσης την προστασία των συμφερόντων της Κοινοπολιτείας και των συμφερόντων των μη υποψήφιων μελών της ΕΖΕΣ.

2023

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία για τις άμεσες πληρωμές σε ευρώ

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να καταστούν οι άμεσες πληρωμές σε ευρώ διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στην ΕΕ. Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι εκσυγχρονίζουν τον Κανονισμό του 2012 για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA), αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι οι άμεσες πληρωμές σε ευρώ είναι προσιτές, ασφαλείς και διεκπεραιώνονται χωρίς εμπόδια σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι άμεσες πληρωμές προσφέρουν γρήγορες και εύχρηστες λύσεις για τους πολίτες σε καταστάσεις της καθημερινής του ζωής, όπως η άμεση λήψη κεφαλαίων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ο άμεσος επιμερισμός κοινού κόστους σε διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα. Βελτιώνουν επίσης τη διαχείριση των ταμειακών ροών για τις δημόσιες διοικήσεις και τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες, επιτρέπουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε κεφάλαια και ενθαρρύνουν τις τράπεζες να αναπτύξουν καινοτόμες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και προϊόντα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών για μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν άμεσες πληρωμές σε όλους τους πελάτες τους, διασφαλίζοντας ότι το κόστος δεν είναι υψηλότερο από αυτό των παραδοσιακών μεταφορών. Θα πρέπει επίσης να επαληθεύουν ότι η πληρωμή αποστέλλεται στον/στην δικαιούχο που ορίζεται από τον/την πληρωτής/πληρώτρια και να προειδοποιούν σε περίπτωση ενδεχόμενου σφάλματος ή απάτης πριν από την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες θα διατηρήσουν την αποτελεσματικότητα του ελέγχου των κυρώσεων μέσω μιας εναρμονισμένης διαδικασίας. Αντί να ελέγχουν τις συναλλαγές μία προς μία, οι πάροχοι άμεσων πληρωμών θα υποχρεούνται να ελέγχουν τους πελάτες τους με βάση τους καταλόγους κυρώσεων της ΕΕ τουλάχιστον καθημερινή βάση.

2023

Η Επιτροπή ενισχύει τη συνεργασία για τα δορυφορικά δεδομένα με την εθνική επιτροπή διαστημικών δραστηριοτήτων της Αργεντινής για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων

Η Επιτροπή υπέγραψε Διοικητική Συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος Copernicus που αφορά τη συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Διαστημικών Δραστηριοτήτων της Αργεντινής (CONAE).
Στόχος της Συμφωνίας είναι η αμοιβαία ανταλλαγή δορυφορικών δεδομένων γεωσκόπησης με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας. Αυτή η Συμφωνία θα προσφέρει αμοιβαία οφέλη. Αφενός, η Εθνική Επιτροπή Διαστημικών Δραστηριοτήτων της Αργεντινής προτίθεται να παράσχει στους τελικούς χρήστες στην Αργεντινή ευκολότερη και απλουστευμένη πρόσβαση στα δεδομένα του Copernicus. Από την άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες του Copernicus παρέχουν δεδομένα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σε χρήστες σε όλο τον κόσμο μέσω δορυφορικών και επιτόπιων συστημάτων, όπως μέσω επίγειων αισθητήρων. Με πρόσβαση σε αντίστοιχα συστήματα από την Αργεντινή, οι υπηρεσίες του Copernicus θα είναι καλύτερες και ακριβέστερες.
Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας θα ακολουθήσει η σύσταση μιας συντονιστικής ομάδας με μέλη και από τις δύο πλευρές, και θα είναι αρμόδια για την εφαρμογή της Συμφωνίας. Το Copernicus είναι το πρόγραμμα γεωσκόπησης της ΕΕ. Η Συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής προβολής του Copernicus, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της αξιοποίησης των δεδομένων και των υπηρεσιών του Copernicus για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων παγκοσμίως μέσω Συμφωνιών με χώρες εταίρους. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με τις διοικήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, του Παναμά, της Ινδίας, της Αφρικανικής Ένωσης, της Σερβίας, της Ουκρανίας και των Φιλιππίνων.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας