10 Νοεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2020
© European Union 2014 - source:EP Photographer: Raphael Seiler

Συμφωνία της ΕΕ για Μαζικό Χρηματοδοτικό Σχέδιο για τη Στήριξη της Ανάκαμψης

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καταλήγουν σε συμφωνία επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η οποία, σε συνδυασμό με χωριστό σχέδιο ανάκαμψης ονόματι «Next Generation EU», προβλέπει ενωσιακή στήριξη ύψους 1,8 τρισ. EUR για την ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19.
Οι ευρωβουλευτές εξασφαλίζουν αύξηση κονδυλίων για βασικά προγράμματα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του ερευνητικού προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», του επενδυτικού σχεδίου InvestEU, του προγράμματος ανταλλαγών Erasmus+ και του νέου προγράμματος EU4Health, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση του συντονισμού στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της διαθεσιμότητας ιατρικών προϊόντων και ιατρικού εξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές και τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν επίσης σε ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή νέων πηγών εσόδων της ΕΕ που θα συμβάλουν στην αποπληρωμή του χρέους που αναλαμβάνει η ΕΕ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης Next Generation EU.

2016

Διεθνής Διακυβέρνηση των Ωκεανών: Η συμβολή της ΕΕ για ασφαλείς, προστατευμένους, καθαρούς και βιώσιμα διαχειριζόμενους ωκεανούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας υιοθέτησαν σήμερα Κοινή Ανακοίνωση, στην οποία προτείνονται δράσεις για ασφαλείς, προστατευμένους, καθαρούς και βιώσιμα διαχειριζόμενους ωκεανούς. Η παγκόσμια οικονομία των ωκεανών εκτιμάται σε 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια και η επισιτιστική ασφάλεια είναι μερικές από τις παγκόσμιες προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, εάν οι ωκεανοί προστατεύονται καλύτερα και διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο. Ως ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει μια ατζέντα για την καλύτερη διακυβέρνηση των ωκεανών με βάση μια διατομεακή, βασισμένη σε κανόνες διεθνή προσέγγιση.
Στις 24 Ιουνίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας παρουσίασαν το ανανεωμένο θεματολόγιο της ΕΕ για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών, προτείνοντας δράσεις για προστατευμένους, καθαρούς και βιώσιμα διαχειριζόμενους ωκεανούς. Με την πολιτική αυτή, η ΕΕ επιβεβαιώνει τον ενεργό της ρόλο στη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών και ενισχύει τη δέσμευσή της στην υλοποίηση της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών καθώς και του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 σχετικά με τη ζωή στο νερό. Το νέο θεματολόγιο συντελεί σημαντικά στην υλοποίηση της γαλάζιας πτυχής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ενόψει της 2ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς (27 Ιουνίου — 1 Ιουλίου 2022, Λισαβόνα) και της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα (COP15) (5-17 Δεκεμβρίου 2022 στο Μόντρεαλ) και σε συνδυασμό με την πρόταση της Επιτροπής για νομικά δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, μεταξύ άλλων στη θάλασσα, η ΕΕ αποδεικνύει την ισχυρή της δέσμευση για τους ωκεανούς.
Η νέα Κοινή Ανακοίνωση της 24ης Ιουνίου 2022, βασίζεται στην ανακοίνωση του 2016, λαμβάνοντας υπόψη βασικές τάσεις, όπως η επιδείνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η επικίνδυνη μείωση της βιοποικιλότητας. Λαμβάνει επίσης υπόψη τη μεταβολή των γεωπολιτικών συνθηκών, όπως η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία έχει προκαλέσει αστάθεια και ανασφάλεια και έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμα ορισμένων πρωτοβουλιών.
Ως ηγετικός παγκόσμιος παράγοντας, η ΕΕ καταρτίζει επικαιροποιημένο θεματολόγιο για καλύτερη διακυβέρνηση των ωκεανών μέσω διεθνούς προσέγγισης, διατομεακής και βάσει κανόνων, με στόχο την περαιτέρω εδραίωση του ηγετικού της ρόλου στη διακυβέρνηση των ωκεανών. Αξιοποιώντας και επικαιροποιώντας τις δεσμεύσεις που ορίζονται στην κοινή ανακοίνωση του 2016, η ΕΕ δεσμεύεται:
α) να ενισχύσει το διεθνές πλαίσιο διακυβέρνησης των ωκεανών σε παγκόσμιο, περιφερειακό και διμερές επίπεδο·
β) να υλοποιήσει τη βιωσιμότητα των ωκεανών έως το 2030 υιοθετώντας συντονισμένη και συμπληρωματική προσέγγιση όσον αφορά τις κοινές προκλήσεις και τις σωρευτικές επιπτώσεις·
γ) να εξακολουθήσει να καθιστά τους ωκεανούς χώρο ασφαλή και προστατευμένο, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός στα διεθνή ύδατα και πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις για την πολυμερή συνεργασία·
δ) να αναπτύξει τις διεθνείς γνώσεις για τους ωκεανούς ώστε η λήψη αποφάσεων να είναι τεκμηριωμένη και να οδηγεί σε ενέργειες για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών.

2021

Η Επιτροπή Εγκαινιάζει έναν Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσιεύει σύσταση σχετικά με έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την πολιτιστική κληρονομιά. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση όλων των μνημείων, των χώρων, των αντικειμένων και των τεχνουργημάτων πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές, να προστατευθούν και να διατηρηθούν εκείνα που κινδυνεύουν και να ενισχυθεί η επαναχρησιμοποίησή τους σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο βιώσιμος τουρισμός και η πολιτιστική δημιουργία.
Η Europeana, η ευρωπαϊκή ψηφιακή πολιτιστική πλατφόρμα, θα αποτελέσει τον πυρήνα του κοινού χώρου δεδομένων για την πολιτιστική κληρονομιά. Θα δώσει τη δυνατότητα σε μουσεία, σε γκαλερί, σε βιβλιοθήκες και σε αρχεία από ολόκληρη την Ευρώπη να μοιράζονται και να επαναχρησιμοποιούν ψηφιοποιημένες εικόνες πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως τρισδιάστατα μοντέλα ιστορικών χώρων και υψηλής ποιότητας σαρώσεις πινάκων ζωγραφικής. Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να ψηφιοποιήσουν έως το 2030 όλα τα μνημεία και τους τόπους που κινδυνεύουν με υποβάθμιση και τα μισά μνημεία που επισκέπτονται πιο συχνά οι τουρίστες. Η σύσταση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας μέσω της προώθησης μιας ασφαλούς και βιώσιμης ψηφιακής υποδομής, μέσω των ψηφιακών δεξιοτήτων και μέσω της υιοθέτησης των τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες. Όπως ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δεδομένα, η Επιτροπή θα αναπτύξει και θα χρηματοδοτήσει και άλλους χώρους δεδομένων σε βασικούς τομείς στρατηγικής και τομείς δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως η υγεία, η γεωργία ή οι κατασκευές.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας