14 Νοεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1996
© European Union 2019 - Source : EP Christian CREUTZ

Ανακοίνωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εισαγωγή του Ευρώ

Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Santer αναφέρεται στην μελλοντική, βάση χρονοδιαγράμματος, εισαγωγή του ευρώ ως ενιαίο νόμισμα και στα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει η υιοθέτησή του. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην αρχική εισαγωγή του, το 1999, ως νόμισμα που θα χρησιμοποιείται μόνο στο τραπεζικό σύστημα (ως άυλο νόμισμα και για λογιστικούς σκοπούς) και μετά από τρία χρόνια στην γενική χρήση του με την κυκλοφορία των πρώτων κερμάτων και τραπεζογραμματίων.
Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει η υιοθέτηση του ευρώ ως νόμισμα της ενιαίας αγοράς, ο Jacques Santer μεταξύ των άλλων αναφέρει στην ομιλία του τη νομισματική σταθερότητα και το χαμηλό πληθωρισμό που θα εγγυάται, τη διαφάνεια όσον αφορά τη σύγκριση των τιμών, τη μείωση του κόστους συναλλαγής όπως για παράδειγμα στα ταξίδια εντός της ευρωζώνης και την εξάλειψη της αβεβαιότητας στην περίπτωση των επιχειρήσεων που επιθυμούν να επενδύσουν σε άλλο κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ λόγω απουσίας της μεταβλητότητας της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

2018

Ανώτατα Όρια στις Τιμές των Ενδοενωσιακών Κλήσεων

Σε εφαρμογή τίθενται νέοι κανόνες που επιβάλλουν ανώτατα όρια στις τιμές τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται σε συνέχεια της κατάργησης των τελών περιαγωγής στην Ευρώπη και μετά από τις αλλαγές που εισήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τη νομοθεσία για τις τηλεπικοινωνίες.

2023

Η ΕΕ παρέχει επιπλέον 110 Εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη στήριξη των Ουκρανών που πλήττονται από τον πόλεμο

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται, η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα παραμένει τραγική. Η έναρξη του χειμώνα θέτει περαιτέρω προκλήσεις στις ήδη ευάλωτες κοινότητες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή χορηγεί 110 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Ουκρανία και 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στη Μολδαβία. Αυτή η νέα χρηματοδότηση θα βοηθήσει τους ανθρωπιστικούς εταίρους της ΕΕ να παράσχουν βασικές υπηρεσίες όπως βοήθεια σε μετρητά, τρόφιμα, νερό, στέγη, υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική στήριξη και προστασία. Η τελευταία αυτή χρηματοδότηση ανεβάζει το συνολικό ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία σε 843 εκατ. ευρώ. Υπό το πρίσμα των περσινών σκόπιμων επιθέσεων της Ρωσίας στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, η ΕΕ δίνει επίσης προτεραιότητα στην επείγουσα ενεργειακή στήριξη, αποστέλλοντας επιπλέον 84 ηλεκτρογεννήτριες από τα στρατηγικά της αποθέματα rescEU. Συνολικά, περισσότερες από 5.000 ηλεκτρογεννήτριες έχουν σταλεί στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ συντονίζει δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή κρίσιμου ενεργειακού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

2023

Η πράξη για τη Διαλειτουργική Ευρώπη θα βελτιώσει τις διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Πράξη για τη Διαλειτουργική Ευρώπη. Ο Κανονισμός αυτός θα ενισχύσει τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα και συνεργασία στον δημόσιο τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Επιτροπή πρότεινε την Πράξη για να συμβάλει στην επίτευξη των ψηφιακών στόχων της Ευρώπης για το 2030, καθιστώντας τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Η πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 11 Απριλίου 2024, θα διευκολύνει τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων και θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα. Η πράξη είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας της ΕΕ, όπως η διάθεση του 100 % των βασικών δημόσιων υπηρεσιών στο διαδίκτυο έως το 2030. Η διαλειτουργικότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό μιας λειτουργικής ψηφιακής ενιαίας αγοράς και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ψηφιακών χαρακτηριστικών των δημόσιων πολιτικών, από τη δικαιοσύνη έως την υγεία έως τις μεταφορές.
Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες διοικήσεις θα ωφελήσουν το μεγαλύτερο μέρος του νέου κανονισμού όταν χρησιμοποιούν διασυνδεδεμένες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες που απαιτούν διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων. Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών περιλαμβάνουν την αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών διπλωμάτων ή επαγγελματικών προσόντων, τις ανταλλαγές δεδομένων οχημάτων για την οδική ασφάλεια, την πρόσβαση σε δεδομένα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη φορολογία, τα τελωνεία, τη διαπίστευση δημόσιων διαγωνισμών, τις ψηφιακές άδειες οδήγησης, τα εμπορικά μητρώα. Σύμφωνα με την εκτίμηση επιπτώσεων, ο νόμος αναμένεται να εξοικονομήσει έως και 5 δισ. EUR σε ετήσια βάση.
Ο κανονισμός εφαρμόζεται σε φορείς του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ. Η εφαρμογή της πράξης για τη διαλειτουργική Ευρώπη θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» (DIGITAL).

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας