18 Νοεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2004
© European Union 2014 - Source EP

Έγκριση Επιτροπής Barroso από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στις 18 Νοεμβρίου 2004, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει με 449 ψήφους υπέρ, 149 κατά και 82 αποχές να εγκρίνει την Επιτροπή Barroso της οποίας η θητεία ξεκινά από τις 22 Νοεμβρίου 2004 έως τις 31 Οκτωβρίου 2009. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 ο Jose Manuel Barroso εγκρίνεται εκ νέου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έτσι, η δεύτερη Επιτροπή Barroso ανέλαβε καθήκοντα και για την περίοδο 2010-2014.

2002

Το Συμβούλιο Ορίζει Ημερομηνία για την Ιστορική Διεύρυνση των Δέκα

Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης (12-13 Δεκεμβρίου 2002) και με βάση τις αποφάσεις που πάρθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών τον προηγούμενο μήνα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων συνεδριάζει στις Βρυξέλλες ώστε να εξετάσει τα επόμενα βήματα με γνώμονα να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Κύπρου, τη Μάλτας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας στην ΕΕ. Κατόπιν και των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο με τους Υπουργούς των παραπάνω χωρών, το Συμβούλιο όρισε ως ημερομηνία ένταξης τους την 1η Μαΐου 2004. Πράγματι, την 1η Μαΐου 2004 η ΕΕ καλωσόρισε τις παραπάνω χώρες στη ιστορική αυτή μεγάλη διεύρυνση των Δέκα.

2020

Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση

Με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής ημέρας για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, η Επιτροπή επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να καταπολεμήσει τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών με όλα τα μέσα που διαθέτει. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, ενώ πρόσφατα η πανδημία του κοροναϊού επιδείνωσε την κατάσταση. Η Europol διαπίστωσε ότι καθώς τα κράτη-μέλη εισήγαγαν μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και καραντίνας, ο αριθμός των αυτοπαραγόμενων υλικών αυξήθηκε, ενώ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και άλλα περιοριστικά μέτρα σημαίνουν ότι οι παραβάτες ανταλλάσσουν όλο και περισσότερο υλικό στο διαδίκτυο.
Τον Ιούλιο, η Επιτροπή ενέκρινε μια ολοκληρωμένη Στρατηγική της ΕΕ για την Αποτελεσματικότερη Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών. Στο πλαίσιο της Στρατηγικής, προτείναμε νομοθεσία που να διασφαλίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτυακής επικοινωνίας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λαμβάνουν εθελοντικά μέτρα για τον εντοπισμό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Επιπλέον, η Europol παρέχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις όπως η πρόσφατη δράση κατά της εμπορίας παιδιών. Η Europol καταγράφει επίσης τις τάσεις της εγκληματικότητας στην Αξιολόγηση Απειλών όσον αφορά το Οργανωμένο Έγκλημα στο Διαδίκτυο (IOCTA) και σε ειδικές εκθέσεις σχετικά με την εξέλιξη των απειλών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, στην εποχή του COVID-19.

2021

Η Επιτροπή Εγκαινιάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 20 κορυφαίους καινοτόμους – επιχειρηματίες, επενδυτές και κεφαλαιούχους επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitalists), εταιρικούς ηγέτες (corporate leaders), ερευνητές και ακαδημαϊκούς – οι οποίοι θα καθοδηγήσουν την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), το οποίο εγκαινιάστηκε στις 18 Μαρτίου 2021. Το EIC είναι το εμβληματικό πρόγραμμα καινοτομίας της Ευρώπης με προϋπολογισμό 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίοδος 2021-2027) για τη στήριξη καινοτομιών που αλλάζουν τα δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, από την έρευνα σε πρώιμο στάδιο έως τη χρηματοδότηση και την κλιμάκωση (scale up) των νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα παρέχουν συμβουλές σχετικά με τη στρατηγική, το πρόγραμμα εργασίας και τα θεματικά χαρτοφυλάκια του EIC για τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου και μπορούν επίσης να παρέχουν συμβουλές για ευρύτερα θέματα πολιτικής καινοτομίας.

2022

Η Αλβανία Εντάσσεται στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Σήμερα η Αλβανία γίνεται επίσημα Συμμετέχον Κράτος στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ – το σύστημα διαχείρισης κινδύνου καταστροφών της ΕΕ. Ως πλήρες μέλος του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η Αλβανία όχι μόνο θα μπορεί να λαμβάνει άμεση υποστήριξη, αλλά και να στέλνει βοήθεια σε χώρες που πλήττονται από καταστροφές μέσω του Μηχανισμού, οδηγώντας σε ισχυρότερη και καλύτερα συντονισμένη αντιμετώπιση κρίσεων στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Πριν από την ένταξή της ως πλήρες μέλος, η Αλβανία είχε ήδη υποστηριχθεί από Ομάδες Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά τον καταστροφικό σεισμό του Νοεμβρίου 2019 και τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων καλοκαιριών.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας