Στο εκτατό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργο για την απασχόληση μεταξύ των άλλων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να αποδείξει πάραυτα τη βούλησή του να δράσει προς την κατεύθυνση μιας ενεργότερης πολιτικής συνοδευτικής των προσπαθειών των κρατών-μελών, υποστηρίζει δύο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αποσκοπούσες ευθέως στην ανάπτυξη της απασχόλησης. Η πρώτη είναι ένα σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που σκοπό έχει να ενεργοποιήσει υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων νέες τεχνολογίες, νέους τομείς και διευρωπαϊκά δίκτυα, μέχρι ποσού 10 επιπλέον δις. ECU, που είναι δυνατόν να καταλήξουν στην πραγματοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 30 δις. ECU. Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι καρπός μιας συμφωνίας του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με αντικείμενο την ανακατάταξη πιστώσεων, περιλαμβάνει δε συγκεκριμένα τη δημιουργία νέας γραμμής στον προϋπολογισμό, με σκοπό να βοηθηθούν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη δημιουργία θέσεων διαρκούς απασχόλησης («ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απασχόληση»). Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προβλέπεται να διατεθούν για αυτήν την γραμμή του προϋπολογισμού 450 εκατομμύρια ECU.
Επιπλέον, κατόπιν της συμπερίληψης του νέου τίτλου «Απασχόληση» στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 1997, οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων εγκαινίασαν την ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση (ΕΣΑ), ώστε να συντονιστούν οι εθνικές πολιτικές στον τομέα της απασχόλησης. Η ΕΣΑ καθιερώνει ένα πλαίσιο πολύπλευρης εποπτείας το οποίο παρακινεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές στον εν λόγω τομέα. Αφορά επίσης την ικανότητα επαγγελματικής ένταξης, το επιχειρηματικό πνεύμα, την ικανότητα προσαρμογής και την ισότητα ευκαιριών στο επίπεδο της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας.
Η Διάσκεψη Κορυφής του Λουξεμβούργου για την Απασχόληση, προηγείται της έναρξης ισχύος της Συνθήκης του Άμστερνταμ προωθώντας την ΕΣΑ. Ο στόχος της ΕΣΑ είναι η μείωση της ανεργίας σε σημαντικό βαθμό στο ευρωπαϊκό επίπεδο εντός πέντε ετών. Η ΕΣΑ καθιερώνει ένα πλαίσιο πολύπλευρης εποπτείας που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μια ετήσια κοινή έκθεση για την απασχόληση, κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση που θα χρησιμεύσουν ως βάση για τα εθνικά σχέδια δράσης που εκπονούνται από τα κράτη-μέλη, καθώς και συστάσεις του Συμβουλίου προς τους Υπουργούς των διαφόρων κρατών-μελών. Ο συντονισμός των εθνικών πολιτικών σε θέματα απασχόλησης έχει ουσιαστικά ως στόχο τη δέσμευση των κρατών-μελών ως προς ένα κοινό σύνολο σκοπών και στόχων, γύρω από τέσσερις πυλώνες, ήτοι την ικανότητα προς εργασία, το επιχειρηματικό πνεύμα, την προσαρμοστικότητα και την ισότητα των ευκαιριών.
Η ΕΣΑ θεσπίζει μια νέα μέθοδο εργασίας, «την ανοικτή μέθοδο συνεργασίας» (ΑΜΣ). Με τη μέθοδο αυτή δημιουργείται ισορροπία μεταξύ της ευθύνης της κοινότητας και εκείνης των κρατών μελών (αρχή της «επικουρικότητας»), θεσπίζονται ποσοτικοποιημένοι κοινοί στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν στο κοινοτικό επίπεδο και εφαρμόζεται η εποπτεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενθαρρυνόμενη από την ανταλλαγή εμπειριών. Η ΑΜΣ διευκολύνει την πολιτική συζήτηση σε διάφορα επίπεδα και ακολουθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση: οι ενέργειες που αναλαμβάνονται στον τομέα της απασχόλησης θα πρέπει να είναι συνεπείς ως προς τους τομείς που σχετίζονται με την απασχόληση, όπως οι πολιτικές στον κοινωνικό τομέα, στην εκπαίδευση, στο φορολογικό καθεστώς, στην πολιτική για τις επιχειρήσεις και στην περιφερειακή ανάπτυξη.