21 Νοεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2020
© European Union, 2021 Photographer: Xavier Lejeune Source: EC - Audiovisual Service

Ο Sentinel 6 Εκτοξεύεται στο Διάστημα

Στο πλαίσιο του προγράμματος γεωσκόπησης Copernicus της ΕΕ εκτοξεύεται ένας νέος δορυφόρος, ο Sentinel 6. Είναι ο πρώτος δορυφόρος μιας νέας αποστολής για την παρακολούθηση της στάθμης της θάλασσας από το διάστημα. Οι πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας βοηθούν τους επιστήμονες να παρακολουθούν και να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

2019

Αφγανιστάν: Η ΕΕ ενισχύει την ανθρωπιστική υποστήριξη με 40 εκατομμύρια ευρώ καθώς επιδεινώνεται η κρίση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε επιπλέον 40 εκατ. ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης για όσους πλήττονται από την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, καθώς και για τους Αφγανούς πρόσφυγες στο γειτονικό Πακιστάν και το Ιράν. Έτσι, η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για την αφγανική κρίση ανέρχεται σε 77 εκατ. ευρώ το 2019: 61 εκατ. ευρώ στο Αφγανιστάν, 9 εκατ. ευρώ στο Πακιστάν και 7 εκατ. ευρώ στο Ιράν.
Η νέα χρηματοδότηση θα παράσχει βοήθεια στις πιο ευάλωτες οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα, με έμφαση στα θύματα πολέμου, αναγκαστικών εκτοπίσεων και φυσικών καταστροφών, καθώς και στους Αφγανούς πρόσφυγες που επιστρέφουν. Περιλαμβάνει την παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης, στέγασης, τροφίμων, πρόσβασης σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις αποχέτευσης, καθώς και υπηρεσιών προστασίας, με στόχο τις γυναίκες και τα παιδιά. Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να παρέχει εκπαίδευση στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχολεία τους.
Στο Πακιστάν, η χρηματοδότηση της ΕΕ θα παράσχει βοήθεια σε Αφγανούς πρόσφυγες, καθώς και σε εσωτερικά εκτοπισμένους Πακιστανούς. Στο Ιράν, η βοήθεια της ΕΕ θα διασφαλίσει την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, στους Αφγανούς πρόσφυγες στη χώρα.
Η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν από το 1992, παρέχοντας μέχρι σήμερα 872 εκατομμύρια ευρώ. Τα κονδύλια κατανέμονται αυστηρά με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και της ουδετερότητας, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη, και παρέχονται μόνο σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

2019

Έναρξη Ισχύος της Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Σιγκαπούρης

Στις 21 Νοεμβρίου 2019, η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σιγκαπούρης τέθηκε σε ισχύ. Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η Σιγκαπούρη: θα άρει όλους τους εναπομείναντες δασμούς για τα προϊόντα της ΕΕ· θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους παρόχους υπηρεσιών της ΕΕ, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες οικοσυστήματος, τα έργα μηχανικού, η πληροφορική και οι θαλάσσιες μεταφορές. Θα καταστήσει επίσης το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο προβλέψιμο· θα παρέχει νομική προστασία σε 138 εμβληματικά ευρωπαϊκά προϊόντα τροφίμων και ποτών, τα οποία είναι γνωστά ως γεωγραφικές ενδείξεις. Πρόκειται για σημαντικό βήμα, δεδομένου ότι η Σιγκαπούρη αποτελεί ήδη τον τρίτο μεγαλύτερο προορισμό για τα εν λόγω ιδιαίτερα ευρωπαϊκά προϊόντα· θα άρει ορισμένα ρυθμιστικά εμπόδια στο εμπόριο σε βασικούς τομείς, αναγνωρίζοντας για παράδειγμα τις δοκιμές ασφάλειας της ΕΕ για τα αυτοκίνητα και για πολλές ηλεκτρικές συσκευές ή αποδεχόμενη ετικέτες που χρησιμοποιούν οι εταιρείες της ΕΕ για τα υφάσματα
Η Σιγκαπούρη είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, δεδομένου ότι το σύνολο των διμερών εμπορικών συναλλαγών στον τομέα των αγαθών ξεπερνούν τα 53 δισ. ευρώ και οι συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών ανέρχονται σε 51 δισ. ευρώ. Πάνω από 10 000 εταιρείες της ΕΕ είναι εγκατεστημένες στη Σιγκαπούρη και τη χρησιμοποιούν ως κόμβο για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της περιοχής του Ειρηνικού. Η Σιγκαπούρη είναι επίσης ο υπ’ αριθμόν ένα προορισμός για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ασία, καθώς οι επενδύσεις μεταξύ των δύο εταίρων αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια: τα συνδυασμένα διμερή επενδυτικά αποθέματα ανήλθαν σε 344 δισ. ευρώ το 2017.

2023

Ισότητα των Φύλων: Η ΕΕ παρατείνει τη διάρκεια του σχεδίου δράσης για θέματα φύλου στην εξωτερική δράση

Την περίοδο 2021-2022, τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου σχεδίου δράσης της ΕΕ για θέματα φύλου (GAP III), η Ευρωπαϊκή Ένωση δέσμευσε 22,4 δισ. ευρώ για να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός κόσμου με περισσότερη ισότητα των φύλων, όπως αναφέρει η κοινή ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης σχετικά με την εφαρμογή του GAP III που μόλις δημοσιεύτηκε. Η ΕΕ έχει στηρίξει τις χώρες εταίρους και την κοινωνία των πολιτών για τη βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά την ισότητα των φύλων, προσπάθεια που έφερε μετασχηματιστικά αποτελέσματα όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την αύξηση της προστασίας των γυναικών και των κοριτσιών από την έμφυλη βία, τη διεύρυνση της συμμετοχής τους στον δημόσιο και πολιτικό βίο, τη βελτίωση της πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία και την οικονομική τους ενδυνάμωση, ως μέρος της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη».
Προκειμένου να αξιοποιήσει τα επιτεύγματα αυτά, η ΕΕ παρατείνει τη διάρκεια του σχεδίου δράσης για θέματα φύλου από το 2025 έως το 2027 με στόχο έναν κόσμο με ισότητα των φύλων.
Το σχέδιο δράσης για θέματα φύλου είναι η φιλόδοξη στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), ιδίως του ΣΒΑ 5, επιταχύνοντας την πρόοδο όσον αφορά την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών ως προτεραιότητα όλων των εξωτερικών πολιτικών και δράσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων ως ένα από τα κεντρικά σημεία της στρατηγικής Global Gateway. Επιδιώκει να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλη τους την πολυμορφία ώστε να συμμετέχουν και να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας