25 Νοεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1992
© European Union 2016 - Source : EP Photographer: Benoit BOURGEOIS

Παρουσίαση της επίσημης αίτησης της Νορβηγίας για ένταξη στην ΕΕ

Η Νορβηγία υποβάλλει επίσημα αίτηση προσχώρησης στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Ωστόσο, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα το Νοέμβριο 1994, το 52,2% των ψηφοφόρων τάχθηκε κατά της ένταξης. Πρόκειται για το δεύτερο δημοψήφισμα που διεξήγαγε η Νορβηγία για την προσχώρησή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το πρώτο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε το Σεπτεμβρίου 1972, όπου το 53,5 % ψήφισε κατά της ένταξης.
Παρόλα αυτά, η Νορβηγία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους της ΕΕ. Η συνεργασία ΕΕ-Νορβηγίας βασίζεται σε κοινές θεμελιώδεις αξίες και στηρίζεται στην κοινή κληρονομιά και ιστορία, καθώς και σε ισχυρούς πολιτιστικούς και γεωγραφικούς δεσμούς. Η Νορβηγία διατηρεί στενές σχέσεις με την ΕΕ μέσω της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (1994) και πολλών άλλων διμερών συμφωνιών. Η ΕΕ και η Νορβηγία έχουν επίσης πολύ στενή και ενεργή συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

1957

Δασμολογική Συμφωνία ΕΚΑΧ-Ηνωμένου Βασιλείου

Η Ανώτατη Αρχή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα μαζί με τα έξι ιδρυτικά της μέλη (Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία), υπογράφουν στο Λουξεμβούργο δασμολογική συμφωνία για τα προϊόντα χάλυβα και σιδήρου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

2005

Συνοριακή Συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Σημείο Διέλευσης της Ράφα (EU BAM Rafah)

Συνιστάται αποστολή συνοριακής συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σημείο διέλευσης της Ράφα (EU BAM Rafah), η επιχειρησιακή φάση της οποίας αρχίζει στις 25 Νοεμβρίου 2005.
Σκοπός της EU BAM Rafah είναι να παρέχει μια παρουσία τρίτου μέρους στο σημείο διέλευσης της Ράφα προκειμένου να συμβάλει, σε συνεργασία με τις προσπάθειες της Ένωσης για θεσμική ενίσχυση, στην έναρξη λειτουργίας του σημείου διέλευσης της Ράφα και στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Προς τούτο, η EU BAM Rafah:
α) προβαίνει σε ενεργό παρακολούθηση, εξακρίβωση και αξιολόγηση των επιδόσεων της Παλαιστινιακής Αρχής όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας πλαισίου, της συμφωνίας ασφαλείας και της τελωνειακής συμφωνίας που συνήφθησαν μεταξύ των μερών σχετικά με τη λειτουργία του τερματικού σταθμού της Ράφα·
β) συμβάλλει, παρέχοντας καθοδήγηση, στη δημιουργία παλαιστινιακής υποδομής για όλες τις πτυχές της συνοριακής διαχείρισης στη Ράφα·
γ) συμβάλλει ως σύνδεσμος μεταξύ των παλαιστινιακών, των ισραηλινών και των αιγυπτιακών αρχών για όλες τις πτυχές που αφορούν τη διαχείριση του σημείου διέλευσης της Ράφα.
δ) επικουρεί την EUPOL COPPS στα πρόσθετα καθήκοντά της όσον αφορά την εκπαίδευση που παρέχεται στο παλαιστινιακό προσωπικό διαχείρισης των συνόρων και της διέλευσης στα σημεία διέλευσης της Γάζας.
Η EU BAM Rafah εκτελεί τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί με τις συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής όσον αφορά τη διαχείριση του σημείου διέλευσης της Ράφα. Δεν αναλαμβάνει καθήκοντα υποκατάστασης.
Ιστορικό Πλαίσιο:
Το 2005, μετά την απεμπλοκή του Ισραήλ από τη Γάζα, οι Κυβερνήσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και του Κράτους του Ισραήλ συνήψαν μία Συμφωνία Μετακίνησης και Πρόσβασης με στόχο τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων και εμπορευμάτων εντός και εκτός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, ανοίγοντας, μεταξύ άλλων, ένα διεθνές σημείο διέλευσης στα χερσαία σύνορα Γάζας-Αιγύπτου. Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα στις διαπραγματεύσεις για μια διαρκή επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, με βάση τη «λύση των δύο κρατών» κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Κατόπιν αιτήματος των μερών, η ΕΕ παρενέβη ως ειλικρινής διαμεσολαβητής για να υποστηρίξει την ανάπτυξη ικανοτήτων στο Σημείο Διέλευσης της Ράφα, μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου. Η EU BAM Rafah ήταν μία από τις πρώτες μη στρατιωτικές αποστολές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ (ΚΠΑΑ).

2023

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Περισσότερες από 3.000 γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη από συντρόφους ή μέλη της οικογένειάς τους, ενώ αμέτρητες άλλες υφίστανται βλάβες και παρενοχλήσεις. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί απειλή για το ήμισυ της ανθρωπότητας, εντός και εκτός διαδικτύου. Επηρεάζει όλες τις γυναίκες και λαμβάνει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας, καθώς και της οικονομικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.
Μία στις τρεις γυναίκες τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τουλάχιστον δύο γυναίκες την εβδομάδα σκοτώνονται στην ΕΕ από σύντροφο ή μέλος της οικογένειας. Το 32 % των δραστών σεξουαλικής παρενόχλησης στην ΕΕ προέρχονται από το εργασιακό πλαίσιο.
Κάθε χρόνο, στις 25 Νοεμβρίου, η ΕΕ εορτάζει τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ενισχύοντας έτσι τη δέσμευσή της για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στην ΕΕ και πέραν αυτής, και καλώντας σε δράση με αλληλεγγύη προς τα θύματα και τις επιζώσες.
Η ΕΕ προστατεύει τις γυναίκες και τα παιδιά από την έμφυλη και την εξ οικείων βία μέσω νομοθεσίας, πρακτικών μέτρων και χρηματοδοτικής στήριξης. Το 2022 η Επιτροπή εξέδωσε την πρώτη σε επίπεδο ΕΕ πρόταση νομοθετικής πράξης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας. Στόχος της πρότασης είναι να διασφαλίσει ότι ποινικοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ οι σοβαρότερες μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως ο βιασμός, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η έμφυλη βία στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της επίμονης παρακολούθησης στο διαδίκτυο και της μη συναινετικής ανταλλαγής εικόνων προσωπικού χαρακτήρα. Η προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας), το 2023 αποτελεί ένα ακόμη βασικό ορόσημο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας