30 Νοεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1976
© European Communities, 1976 Photographer: Jean-Louis Debaize Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Χάγης, 29-30/11/1976

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνήλθε στη Χάγη υπό την ολλανδική Προεδρία στις 29 και 30 Νοεμβρίου 1976 για να συζητήσει την οικονομική κατάσταση στα κράτη-μέλη, η οποία είχε βελτιωθεί ελάχιστα τους τελευταίους μήνες. Η οικονομική πολιτική που έπρεπε να ακολουθηθεί έπρεπε ακόμη να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το κράτος-μέλος. Οι ελλειμματικές χώρες έπρεπε να ακολουθήσουν μια αυστηρή νομισματική, δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική προκειμένου να μειώσουν το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και τα ποσοστά πληθωρισμού, να διακόψουν τη σειρά νομισματικών υποτιμήσεων και αύξησης των τιμών και, με τον τρόπο αυτό, να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οι χώρες που δεν αντιμετώπιζαν εξωτερικούς περιορισμούς και μπορούσαν να αναμένουν και πάλι επιβράδυνση της αύξησης των τιμών έπρεπε να αναπτύξουν εσωτερική ζήτηση.
Από την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στη διατήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ της Κοινότητας και της Ιαπωνίας και στη διαβεβαίωση της έντονης επιθυμίας να αναπτυχθούν οι σχέσεις προς όφελος τόσο της Κοινότητας όσο και της Ιαπωνίας. Το Συμβούλιο ασχολήθηκε επίσης με τα θέματα της Διάσκεψης για τη Διεθνή Οικονομική Συνεργασία, με την έκθεση Tindemans για τη [δημιουργία] Ευρωπαϊκής Ένωσης και με θέματα διεθνούς τρομοκρατίας.

1979
© European Communities, 1979 Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου, 29-30/11/1979

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων μεταξύ των άλλων εξέτασαν την εξέλιξη της κοινοτικής οικονομίας και τις προοπτικές της για το 1980, ιδίως υπό το πρίσμα της αποπληθωριστικής επίδρασης των αυξήσεων της τιμής της βενζίνης. Σημείωσαν ότι, παρά την πρόοδο που προέκυψε από το συντονισμό της οικονομικής δράσης που συγκλήθηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βρέμης, οι επιδιωκόμενοι στόχοι, ιδίως η διατήρηση της ανάπτυξης και η καταπολέμηση του πληθωρισμού, δεν έχουν επιτευχθεί πλήρως. Οι σημερινές δυσκολίες απαιτούν βαθύτερο συντονισμό των οικονομικών και νομισματικών πολιτικών των κρατών-μελών. Υπό αυτές τις συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να θεσπίσει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε επίσης την παγκόσμια ενεργειακή κατάσταση, η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή.

2005

Η Στρατηγική της ΕΕ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας

Η ΕΕ καθορίζει την πρώτη της στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: πρόληψη, προστασία, καταδίωξη και αντίδραση. Η Αντιτρομοκρατική Στρατηγική της ΕΕ (The EU Counter-Terrorism Strategy), δεσμεύει την ΕΕ να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο, σεβόμενη παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιτρέποντας στους πολίτες της να ζουν σε έναν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Επιπλέον, τονίζεται η ανάγκη διεθνούς συνεργασίας την οποία η ΕΕ θα προσπαθήσει να προωθήσει.
Τέλος, όπως αναφέρεται και στο κείμενο της Στρατηγικής η προσπάθεια «…επίλυσης των συγκρούσεων και η προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης και της δημοκρατίας θα αποτελέσουν ουσιώδη στοιχεία της Στρατηγικής, ως μέρος του διαλόγου και της συμμαχίας ανάμεσα σε κουλτούρες, θρησκείες και πολιτισμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κίνητρα και οι δομικοί παράγοντες που στηρίζουν τη ριζοσπαστικοποίηση».

2006

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Εγκρίνει την Ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί Ψηφίσματα με τα οποία εγκρίνει και χαιρετίζει την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας από την 1η Ιανουαρίου 2007.

Γεννήσεις

1874
Churchill

Winston Churchill

(Θαν. 24/1/1965)

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας