1 Δεκεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2009
© European Communities, 2008 Source: EC - Audiovisual Service

Σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία υπογράφηκε στην πορτογαλική πρωτεύουσα στις 13 Δεκεμβρίου 2007, αποκτά νομική ισχύ. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει μια ΕΕ πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και πιο ικανή να αντιμετωπίζει «με μία φωνή» παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή. Επίσης, προβλέπει μια επίσημη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη μέλη που επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστή ως άρθρο 50.
Διαμόρφωσε τις εσωτερικές δομές της, ενίσχυσε τη δημοκρατική λογοδοσία και προλείανε το έδαφος για πολλά επιτεύγματα και δικαιώματα που απολαμβάνουμε όλοι σήμερα.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας ολοκληρώνει τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ και καθιστά νομικά δεσμευτικό τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Το Κοινοβούλιο έχει ισότιμο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων με τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε όλους τους νομικούς τομείς πλην ορισμένων.
Επεκτείνει τη χρήση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθίσταται ένα καθόλα πλήρες θεσμικό όργανο με δικό του Πρόεδρο. Προηγουμένως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λειτουργούσε ως άτυπο όργανο και η θέση του επικεφαλής του ήταν ανεπίσημη. Τη θέση κατείχε ο αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης του εκάστοτε κράτους μέλους που ασκούσε την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2014
© European Union 2015 - Source EP/ Photographer: Aurore Belot

Ο Donald Tusk Γίνεται Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο  Donald Tusk αντικαθιστά τον κ. Herman Van Rompuy ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ήταν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την 1η Δεκεμβρίου 2014 έως τις 30 Νοεμβρίου 2019, καθώς το 2017 επανεξελέγη στη θέση αυτή για δεύτερη θητεία 2,5 ετών. Προηγουμένως ήταν Πρωθυπουργός της Πολωνίας για 7 χρόνια.

2019
© European Union 2023 - Source : EP/ Photographer: Eric VIDAL

Ο Charles Michel Γίνεται Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Charles Michel αντικαθιστά τον κ. Donald Tusk ως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η θητεία του είναι από την 1η Δεκεμβρίου 2019 έως τις 31 Μαΐου 2022. Στις 24 Μαρτίου 2022 οι ηγέτες της ΕΕ επανεξέλεξαν τον Charles Michel Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δεύτερη θητεία δυόμισι ετών, από την 1η Ιουνίου 2022 έως την 30ή Νοεμβρίου 2024. Είχε διατελέσει Πρωθυπουργός του Βασιλείου του Βελγίου την περίοδο 2014-2019.

1969

Μια Ενιαία Αγορά Αγαθών

Σε συνεδρίαση στη Χάγη, στις Κάτω Χώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μια ενιαία αγορά με ενιαίο νόμισμα, καθώς και τη συμφωνία τους να επιτρέψουν και σε άλλες χώρες να προσχωρήσουν στην Κοινότητα. Χάρη στην ενιαία αγορά, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας δεν θα μετακινούνται πλέον ελεύθερα μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα εμπορεύματα, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια.

1988

Πρώτο Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιερώνει το ετήσιο Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης προκειμένου να τιμήσει άτομα και ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πρώτοι αποδέκτες του βραβείου είναι ο ακτιβιστής και, αργότερα, πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Nelson Mandela, που αγωνίστηκε κατά του απαρτχάιντ, και ο σοβιετικός αντικαθεστωτικός Anatoly Marchenko, στον οποίο απονέμεται το βραβείο μετά θάνατον.

1997

Σένγκεν: Καταργούνται Σταδιακά οι Συνοριακοί Έλεγχοι με την Αυστρία

Στις 28 Απριλίου του 1995, η Αυστρία υπογράφει τη Συμφωνία αναφορικά με τον χώρο Σένγκεν, στον οποίο ωστόσο εισήλθε ως μέλος την 1η Δεκεμβρίου 1997 προχωρώντας σε σταδιακή κατάργηση των συνοριακών ελέγχων. Από το 1985 ο χώρος Σένγκεν επιτρέπει σε άτομα και επιχειρήσεις να ταξιδεύουν και να δραστηριοποιούνται χωρίς συνοριακούς ελέγχους. Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1985 με 5 χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες). Σήμερα περιλαμβάνει 25 χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία), και 4 χώρες εκτός ΕΕ (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία, Νορβηγία). Οι χώρες Σένγκεν έχουν επίσης ενισχύσει την ασφάλεια στα κοινά εξωτερικά τους σύνορα.

2019

Νέα Επιτροπή στα Πρώτα της Βήματα

Έχοντας λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής την Ursula von der Leyen, αναλαμβάνει καθήκοντα για 5 έτη. Εκατομμύρια άτομα έχουν πλέον μια νέα πολιτική ηγεσία, προσηλωμένη σε μια πιο οικολογική, πιο έτοιμη για την ψηφιακή εποχή και πιο δημοκρατική Ευρώπη, με ισχυρότερες οικονομίες, στενότερους κοινωνικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, μια Ευρώπη που ενεργεί ως ηγετικός διεθνής παράγοντας.

2021

Global Gateway: Έως 300 Δισ. Ευρώ για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των βιώσιμων δεσμών σε ολόκληρο τον κόσμο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας εγκαινιάζουν την Global Gateway, τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την προώθηση έξυπνων, καθαρών και ασφαλών δεσμών στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της ενέργειας και των μεταφορών και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η στρατηγική προάγει βιώσιμες και αξιόπιστες συνδέσεις στην υπηρεσία των ανθρώπων και του πλανήτη, με στόχο την αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων, από την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος έως τη βελτίωση της υγειονομικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Η Global Gateway έχει στόχο να κινητοποιήσει έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις την περίοδο μεταξύ 2021 και 2027, προκειμένου να στηρίξει τη διαρκή ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εταίρων μας και τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ.
Η Global Gateway αφορά την αύξηση των επενδύσεων που προωθούν τις δημοκρατικές αξίες και υψηλά πρότυπα, τη χρηστή διακυβέρνηση και τη διαφάνεια, τις ισότιμες εταιρικές σχέσεις καθώς και τις πράσινες, καθαρές και ασφαλείς υποδομές και θα λειτουργήσουν καταλυτικά για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Μέσω της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», η Global Gateway θα φέρει σε επαφή την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα χρηματοπιστωτικά και αναπτυξιακά ιδρύματά τους, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), και θα επιδιώξει να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να μοχλεύσει επενδύσεις για να επιτύχει μετασχηματιστικό αντίκτυπο. Οι αντιπροσωπείες της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, σε συνεργασία με την «Ομάδα Ευρώπη» σε τοπικό επίπεδο, θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στον προσδιορισμό και τον συντονισμό των έργων της Global Gateway στις χώρες εταίρους.
Εκτός από την αύξηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της, η ΕΕ διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής διευκόλυνσης εξαγωγικών πιστώσεων για να συμπληρώσει τις υφιστάμενες ρυθμίσεις εξαγωγικών πιστώσεων σε επίπεδο κρατών μελών και να αυξήσει τη συνολική παρέμβαση της ΕΕ στον τομέα αυτό. Η διευκόλυνση αυτή θα συμβάλει στη διασφάλιση περισσότερο ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της ΕΕ σε αγορές τρίτων χωρών, στις οποίες είναι όλο και περισσότερο αναγκασμένες να ανταγωνίζονται με ξένους ανταγωνιστές που λαμβάνουν μεγάλη στήριξη από τις κυβερνήσεις τους, διευκολύνοντας έτσι τη συμμετοχή των εν λόγω επιχειρήσεων σε έργα υποδομών.
Η ΕΕ θα προσφέρει όχι μόνο σταθερούς χρηματοδοτικούς όρους για τους εταίρους, παρέχοντας επιχορηγήσεις, ευνοϊκά δάνεια και εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό για τη μείωση των κινδύνων επενδύσεων και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, ―αλλά και θα προωθεί τα ύψιστα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα και πρότυπα στρατηγικής διαχείρισης. Η ΕΕ θα προσφέρει τεχνική βοήθεια στους εταίρους για την ενίσχυση της ικανότητάς τους να καταρτίζουν αξιόπιστα σχέδια, διασφαλίζοντας την οικονομική αποδοτικότητα των υποδομών.
Η Global Gateway θα επενδύσει στη διεθνή σταθερότητα και συνεργασία και θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο οι δημοκρατικές αξίες παρέχουν ασφάλεια και δίκαιη μεταχείριση στους επενδυτές, βιωσιμότητα στους εταίρους και μακροπρόθεσμα οφέλη στους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Global Gateway βασίζεται στα επιτεύγματα της στρατηγικής του 2018 για τη συνδεσιμότητα ΕΕ-Ασίας, στις πρόσφατα συναφθείσες εταιρικές σχέσεις συνδεσιμότητας με την Ιαπωνία και την Ινδία, καθώς και στα οικονομικά σχέδια για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Εταιρική Σχέση και τη Νότια Γειτονία. Ευθυγραμμίζεται πλήρως με το θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) και τη συμφωνία του Παρισιού.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας