2 Δεκεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1975
© Photo News, 1975 Photographer: Jean Guyaux Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ρώμης, 01-02/12/1975

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταξύ των άλλων αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην Κοινότητα, επιβεβαίωσε την ανάγκη να διατηρηθεί στενός συντονισμός μεταξύ των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών, προκειμένου να παγιωθεί η αναδυόμενη οικονομική ανάκαμψη και να βελτιωθεί το τρέχον επίπεδο απασχόλησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε λεπτομερώς τα προβλήματα που σχετίζονται με τις κοινοτικές δαπάνες και τη δημοσιονομική πολιτική της Κοινότητας. Το Συμβούλιο συμφώνησε στην ανάγκη ενός αποτελεσματικότερου δημοσιοοικονομικού ελέγχου των κοινοτικών δαπανών.

1980
© European Communities, 1980 Photographer: Jean-Louis Debaize Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, 01-02/12/1980

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση μετά την καταστροφή που έπληξε τμήματα της νότιας Ιταλίας. Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κλήθηκε να λάβει άμεση απόφαση σχετικά µε την πρόταση της Επιτροπής, στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας του προϋπολογισμού, για τη χορήγηση, εκτός από την επείγουσα βοήθεια, έκτακτων µέτρων ενίσχυσης µέσω δανείου χαμηλού επιτοκίου για προγράµµατα ανασυγκρότησης στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της καταστροφής στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των περιοχών αυτών και να µεριµνήσει ώστε τα µέτρα αυτά να έχουν αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι η συνεχής αύξηση των τιμών του πετρελαίου που επιβάλλεται στις καταναλώτριες χώρες είναι η κύρια αιτία της παγκόσμιας ύφεσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πίστευε ότι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν απαιτούσαν ποτέ άλλοτε μεγαλύτερη εγρήγορση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανησυχούσε ιδιαίτερα για την ταχεία αύξηση της ανεργίας στα κράτη-μέλη της Κοινότητας. Επαναβεβαίωσε ότι η μείωση του ρυθμού πληθωρισμού και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και, μέσω κατάλληλων επενδύσεων που επιτρέπουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, είναι οι πλέον κατάλληλες και βιώσιμες μέθοδοι για την εξασφάλιση καλύτερης ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Τέλος, μεταξύ των άλλων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε γνώση των εκθέσεων των Υπουργών Εξωτερικών και της Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το προηγούμενο έτος. Αποφάσισε ότι, όπως και στο παρελθόν, οι εκθέσεις αυτές θα δημοσιευθούν σε κατάλληλη μορφή.

2004

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Έναρξη της Στρατιωτική Επιχείρησης ALTHEA της ΕΕ

Στις 2 Δεκεμβρίου 2004, 9 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση ALTHEA στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτό ακολούθησε την απόφαση του ΝΑΤΟ να παραδώσει τη δική του ειρηνευτική αποστολή που διατηρούσε την ασφάλεια στην περιοχή από τη λήξη του πολέμου. Η ΕΕ ανέπτυξε μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη (EUFOR) για να διασφαλίσει τη συνεχή συμμόρφωση με τη Συμφωνία του Ντέιτον/Παρισίων και να συμβάλει σε ένα Ασφαλές και Προστατευμένο Περιβάλλον (SASE) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης του 2003 επιβεβαίωσε ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, των οποίων η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελεί κεντρικό και σημαντικό τμήμα, βρίσκεται εντός της ΕΕ. Η επιχείρηση ALTHEA αποτελεί μια πτυχή της συνολικής και συνεκτικής δέσμευσης της ΕΕ προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στην υφιστάμενη πολιτική δέσμευση, τα προγράμματα βοήθειας και τις αστυνομικές αποστολές και αποστολές παρακολούθησης που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η ALTHEA είναι η τρίτη και μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεκινήσει η ΕΕ μέχρι σήμερα.
Η Αποστολή επικεντρώνεται στη διατήρηση ενός Ασφαλούς και Προστατευμένου Περιβάλλοντος (SASE) εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, συνεργαζόμενη πλήρως με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις Υπηρεσίες Επιβολής του Νόμου και τις Πολιτικές Αρχές της χώρας. Η EUFOR υποστηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (AF BiH) με τακτικές συνδυασμένες εκπαιδευτικές σειρές και ετήσιες ασκήσεις μεγάλης κλίμακας για την επίτευξη των στόχων της αποστολής.
Έπειτα από διάφορες διαδικασίες αναδιάρθρωσης, τα στρατεύματα της EUFOR μειώθηκαν σε περίπου 600 και η Δύναμη επικεντρώνεται τώρα κυρίως σε συλλογική και συνδυασμένη εκπαίδευση μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (AF BiH).
Η EUFOR διαθέτει ένα Πολυεθνικό Τάγμα που της επιτρέπει να ανταποκρίνεται ανάλογα με τις ανάγκες για να υποστήριξη τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη διατήρηση της ενός Ασφαλούς και Προστατευμένου Περιβάλλοντος (SASE). Ποτέ δεν χρειάστηκε να ενεργήσει υπό αυτή την ιδιότητα. Η EUFOR έχει μικρό αποτύπωμα από άποψη προσωπικού, αλλά έχει τη δυνατότητα να επιστρατεύει γρήγορα εφεδρικές δυνάμεις από όλη την Ευρώπη για να συμπληρώσει τις δυνατότητές της.

2013

Τίθεται σε Λειτουργία το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (EUROSUR)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με σκοπό τη βελτίωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων και την πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης, θέσπισε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (EUROSUR). Τον Οκτώβριο του 2013, η ΕΕ ενέκρινε κανονισμό για τη θέσπιση του EUROSUR και τέθηκε σε λειτουργία στις 2 Δεκεμβρίου 2013.
Το EUROSUR, αποτελεί ένα πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών και του Frontex για τη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης και την αύξηση της ικανότητας αντίδρασης στα εξωτερικά σύνορα.
Στόχος του EUROSUR είναι η πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος στα εξωτερικά σύνορα. Συμβάλλει επίσης στη διασφάλιση της προστασίας και της διάσωσης της ζωής μεταναστών που προσπαθούν να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές.
Ο Frontex διαχειρίζεται το EUROSUR, το οποίο αποτελείται από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της ακτοφυλακής, στο βαθμό που εκτελούν καθήκοντα συνοριακού ελέγχου.
Το EUROSUR είναι απαραίτητο για την καθημερινή λειτουργία του Frontex. Καλύπτει τις περισσότερες πτυχές της διαχείρισης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων, αλλά και των ελέγχων στα σημεία διέλευσης των συνόρων, των συνοριακών επιχειρήσεων και του ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Η ποιότητα των δεδομένων που ανταλλάσσονται, η ασφάλεια και η αντιδραστικότητα των συστημάτων βελτιώνονται, ενώ η επιχειρησιακή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών με τρίτες χώρες και τρίτα μέρη σχεδιάζεται να επεκταθεί. Το EUROSUR υποστηρίζει επίσης δυνατότητες αντίδρασης.
Ο Frontex διατηρεί μια ευρωπαϊκή εικόνα της κατάστασης που περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στα ευρωπαϊκά σύνορα και στην προ των συνόρων περιοχή. Οι πληροφορίες αυτές είναι διαθέσιμες σε όλα τα κράτη-μέλη του Σένγκεν και τις συνδεδεμένες με το Σένγκεν χώρες. Τα γειτονικά κράτη-μέλη μοιράζονται επίσης μεταξύ τους την εικόνα της κατάστασης των γειτονικών τους τμημάτων των εξωτερικών συνόρων. Με τον τρόπο αυτό, το Eurosur επιτρέπει στα κράτη-μέλη να ανταλλάσσουν γρήγορα πληροφορίες, να εξασφαλίζουν την αναγκαία συνεργασία και να προσφέρουν κοινή αντίδραση στις προκλήσεις.
Ο Frontex είναι υπεύθυνη για το συντονισμό του EUROSUR Fusion Services. Ο Frontex μοιράζεται με τα κράτη-μέλη πληροφορίες που συλλέγονται από δορυφόρους και άλλα εργαλεία επιτήρησης, όπως αυτά που χρησιμοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και το Δορυφορικό Κέντρο της ΕΕ. Κανένα κράτος-μέλος δεν θα μπορούσε από μόνο του να αντέξει οικονομικά τις διαστημικές υπηρεσίες επιτήρησης και τις άλλες πλατφόρμες που προσφέρονται από την EUROSUR Fusion Services. Χάρη σε αυτές τις υπηρεσίες, κάθε κράτος-μέλος έχει πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις και μειώνοντας το κόστος.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας