Οι Ημέρες Ενέργειας της ΕΕ COP28 εστιάζουν στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας μετά την ανάληψη παγκόσμιας δέσμευσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.
Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξενεί τις Ημέρες Ενέργειας της ΕΕ, στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι. Για πρώτη φορά, η διάσκεψη υψηλού επιπέδου θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα περιλαμβάνει 9 συνεδρίες, οι οποίες θα μεταδοθούν από το περίπτερο της ΕΕ στο Ντουμπάι.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατόπιν της υπογραφής, από 121 χώρες, της Παγκόσμιας Δέσμευσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Απόδοση, μιας κοινής πρωτοβουλίας της ΕΕ και της Προεδρίας της COP28, την οποία παρουσίασε η Πρόεδρος Ursula von der Leyen στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα το Σαββατοκύριακο. Η δέσμευση θέτει παγκόσμιους στόχους για τριπλασιασμό της παγκόσμιας εγκατεστημένης δυναμικότητας ΑΠΕ και διπλασιασμό του παγκόσμιου ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Η επίτευξη αυτών των στόχων θα στηρίξει τη μετάβαση σε ένα απανθρακοποιημένο ενεργειακό σύστημα και θα συμβάλει στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων χωρίς δέσμευση και αποθήκευση CO2. Το Σαββατοκύριακο, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε επίσης τη στήριξη με 175 εκατ. Ευρώ του Methane Finance Sprint (αγώνας ταχύτητας για τη χρηματοδότηση για το μεθάνιο) για την ενίσχυση της μείωσης του μεθανίου. Οι πόροι αυτοί θα συμβάλουν καταλυτικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και φιλανθρωπικούς παράγοντες για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου σε ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας την επανάσταση στα δεδομένα για το μεθάνιο, με τη χρήση νέων δορυφόρων. Παράλληλα, σε δήλωση, η Πρόεδρος Ursula von der Leyen παρουσίασε το πρώτο νομοθέτημα της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, με παγκοσμίως πρωτοποριακά πρότυπα για τη μέτρηση, τον εντοπισμό και την παύση των εκπομπών στην ΕΕ και ολόκληρο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Δέσμευσης για το Μεθάνιο, που δρομολογήθηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ (COP26 το 2021), περισσότερες από 150 χώρες εφαρμόζουν πλέον τον συλλογικό στόχο για τη μείωση των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30 % έως το 2030, από τα επίπεδα του 2020. Αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία θα συμβάλει ώστε ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου να παραμείνει εφικτός.
Η 28η διάσκεψη των μερών (COP) της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) είναι μια σημαντική διεθνής Σύνοδος Κορυφής κατά την οποία οι παγκόσμιοι ηγέτες, οι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες, οι ακτιβιστές και τα ενδιαφερόμενα μέρη συναντώνται για να συζητήσουν και να διαπραγματευθούν δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Επιτροπή συμμετέχει κάθε χρόνο στην COP και διοργανώνει διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις όπου θίγονται διάφορα συναφή με το κλίμα ζητήματα. Το 2023 φιλοξενήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπαί, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.