5 Δεκεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1978
© European Communities, 1978 Photographer: Jean-Louis Debaize Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βρυξελλών, 05/12/1978

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (ΕΝΣ) από την 1η Ιανουαρίου 1979, βάσει μιας ιδέας σταθερών αλλά ευέλικτων συναλλαγματικών ισοτιμιών. Έτσι, ανανεώθηκαν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός χώρου νομισματικής σταθερότητας.
Τα νομίσματα όλων των κρατών μελών πλην του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχαν στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών που έγινε γνωστός σαν ΜΣΙ Ι. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες βασίστηκαν σε κεντρικές ισοτιμίες έναντι της ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας ή ECU (που έγινε αρχικά γνωστή σαν ευρωπαϊκή λογιστική μονάδα), η οποία ήταν ένας σταθμισμένος μέσος όρος των συμμετεχόντων νομισμάτων. Μέσα σε μια δεκαετία, το ΕΝΣ συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών: η ευελιξία του συστήματος, σε συνδυασμό με την πολιτική αποφασιστικότητα για οικονομική σύγκλιση, είχε ως αποτέλεσμα μια συναλλαγματική σταθερότητα.
Επιπλέον, μεταξύ των άλλων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε γνώση αναφορικά με τις εκθέσεις των Υπουργών Εξωτερικών και της Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά το προηγούμενο έτος στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη σημασία των πρώτων άμεσων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 7-10 Ιουνίου 1979 και επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει περαιτέρω στην πορεία προς μια ολοένα και στενότερη ένωση μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

2022

Επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους

Μετά τον στρατηγικό διάλογο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)-Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την υγεία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Επιτρόπου κ. Κυριακίδου και του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, η Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία στον τομέα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την υγεία και υγειονομικής ασφάλειας. Θα συνεργαστούν επίσης για την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως η νέα στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και οι προτεραιότητες του ΠΟΥ για την περίοδο 2022-2026.
Στόχος είναι η αμοιβαία ενίσχυση του έργου και των δύο πλευρών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ορίζεται και στη στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία. Με τον τρόπο αυτό προωθείται ένα ισχυρό πολυμερές σύστημα με επίκεντρο τον ΠΟΥ, το οποίο τροφοδοτείται από μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τα επόμενα δύο έτη θα συζητηθούν πολλά σημαντικά στοιχεία της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά μια συμφωνία για την πανδημία και την τροποποίηση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, ο σχεδιασμός μόνιμης πλατφόρμας πανδημιών, η εξασφάλιση της ενασχόλησης της ανώτατης ηγεσίας με ζητήματα παγκόσμιας υγείας και η χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας. Η Επιτροπή και ο ΠΟΥ θα συνεργαστούν στενά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πολυμερούς συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα από την πανδημία COVID-19 και θα παρέχει ολοκληρωμένη υγειονομική ασφάλεια για τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την εφαρμογή του επικείμενου κανονισμού της ΕΕ σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, ο οποίος θα ενισχύσει σημαντικά την υγειονομική ασφάλεια στην Ένωση και θα συνδεθεί με τις πρωτοβουλίες του ΠΟΥ στην ήπειρό μας. Οι διευρυμένες εντολές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων παρέχουν περαιτέρω ευκαιρίες συνεργασίας με τον ΠΟΥ.
Η Επιτροπή και ο ΠΟΥ θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της ψηφιακής υγείας και, στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές του 2023 θα αναπτύξουν έναν ευρύτερο χάρτη πορείας για την ψηφιακή συνεργασία.
Η νέα στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία προσφέρει ένα πλαίσιο για τις πολιτικές υγείας της ΕΕ έως το 2030. Καθορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες και τις κατευθυντήριες αρχές για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας υγείας και προσδιορίζει συγκεκριμένες γραμμές δράσης. Σκιαγραφεί τη δράση που θα αναλάβει η Επιτροπή και τα αιτήματα που θα απευθύνει στα κράτη μέλη σχετικά με τις δικές τους ενέργειες, αυστηρά στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους και των αντίστοιχων θεσμικών τους ρόλων. Η στρατηγική βασίζεται στις συνεισφορές που ελήφθησαν επ’ ευκαιρία ευρείας δημόσιας διαβούλευσης, κυρίως από μέρους των κρατών μελών της ΕΕ, των προεδριών του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της σκιώδους στρατηγικής για την υγεία της κοινωνίας των πολιτών του 2020, και άλλων βασικών ενδιαφερόμενων μερών στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

2023

Η Επιτροπή εγκρίνει το πρόγραμμα εργασίας EU4Health για το 2024, ύψους 752,4 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το πρόγραμμα εργασίας EU4Health του 2024, το οποίο αποσκοπεί στην υλοποίηση των κύριων προτεραιοτήτων της πολιτικής της ΕΕ για την υγεία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Ο προϋπολογισμός ύψους 752,4 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει την υλοποίηση του προγράμματος και θα παράσχει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ. Στόχος είναι να βελτιωθεί η ετοιμότητα της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, καθώς και η ικανότητα αντιμετώπισης προκλήσεων, όπως αυτές που σχετίζονται με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θα διασφαλίσει επίσης την ανάπτυξη καίριων ψηφιακών πρωτοβουλιών, όπως ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων υγείας, κύριος σκοπός του οποίου είναι η ορθή χρήση των ψηφιακών δεδομένων υγείας για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ο προϋπολογισμός του 2024 θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, καθώς και στην εφαρμογή της φαρμακευτικής στρατηγικής της ΕΕ και του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επιπλέον, θα στηρίξει αναδυόμενες πρωτοβουλίες πολιτικής που εστιάζουν ιδίως στην ψυχική υγεία, την παγκόσμια υγεία και τις φαρμακευτικές εξελίξεις.
Προκειμένου να ενισχυθεί ο σημαντικός ρόλος των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ για την υγεία, το πρόγραμμα EU4Health θα συνεχίσει να χορηγεί επιχορηγήσεις λειτουργίας ύψους 9 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ θα δημοσιεύσει και μια πρόσκληση για συμφωνίες-πλαίσια εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2025-2026.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας