6 Δεκεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2022
© European Union, 2022 Photographer: Gent Shkullaku Source: EC - Audiovisual Service

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, Τίρανα

Ήταν η πρώτη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η Σύνοδος Κορυφής αποτέλεσε ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί εκ νέου η κομβική σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με σαφή προοπτική στην ΕΕ. Στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, εκδόθηκε η Διακήρυξη των Τιράνων.
Στη Διακήρυξη των Τιράνων επιβεβαιώνεται η αμέριστη στήριξη της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Στη Διακήρυξη αυτή, οι ηγέτες της ΕΕ χαιρετίζουν την αποφασιστικότητα των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να τηρήσουν τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Οι ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τη συνεργασία ενόψει των κοινών προκλήσεων που απορρέουν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το νέο πακέτο ενεργειακής στήριξης της ΕΕ θα βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια: να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, με ειδική στήριξη για ευάλωτες οικογένειες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ανεξαρτησία, ιδίως χάρη στο σχέδιο REPower EU. Στη Διακήρυξη των Τιράνων, οι ηγέτες της ΕΕ υπενθυμίζουν την απόφασή τους να ανοίξουν τις κοινές αγορές φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου στους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων και τους ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την πλατφόρμα. Οι ηγέτες της ΕΕ καλούν επίσης τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων να σημειώσουν ταχεία και σταθερή πρόοδο προς την κατεύθυνση της πλήρους ευθυγράμμισης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ και να ενεργήσουν αναλόγως, μεταξύ άλλων όσον αφορά περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.
Η Διακήρυξη των Τιράνων αναδεικνύει πώς η συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου και του πράσινου και του ψηφιακού θεματολογίου για τα Δυτικά Βαλκάνια θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας και της ανθεκτικότητας της περιοχής. Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τον γεωργικό τομέα ενώ παραμένει ο κύριος επενδυτής, εμπορικός εταίρος και δωρητής της περιοχής.
Η ΕΕ και οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων είναι αποφασισμένοι να επιταχύνουν και να εμβαθύνουν τη δέσμευσή τους σε επίπεδο χάραξης και εφαρμογής πολιτικών, με ιδιαίτερη προσοχή στους νέους. Όπως αναφέρεται και στη Διακήρυξη των Τιράνων «Η ΕΕ (…) συνδέει ήδη σταδιακά εταίρους σε προγράμματα της ΕΕ όπως το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και η πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια».
Οι ηγέτες ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων χαιρέτισαν επίσης τη συμφωνία μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών φορέων που υπεγράφη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος περιαγωγής μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων το 2023, με σκοπό να απαλειφθεί πλήρως το 2027.
Η Σύνοδος Κορυφής αποτέλεσε ευκαιρία να συζητηθούν συντονισμένες δράσεις για θέματα ασφάλειας και άμυνας, τα οποία έχουν γίνει ακόμη πιο επίκαιρα λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της χειραγώγησης των πληροφοριών από το εξωτερικό και η βελτίωση της συλλογικής κυβερνοασφάλειας. Η Διακύρηξη των Τιράνων αναφέρει ότι «Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την περιοχή για την περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων της, μεταξύ άλλων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη».
Με τα Δυτικά Βαλκάνια να έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση των ροών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την από κοινού αντιμετώπιση της διαχείρισης της μετανάστευσης. Συζήτησαν την ευθυγράμμιση με την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ και τη συνεργασία για τα συστήματα επιστροφής, μεταξύ άλλων ζητημάτων. Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ θα επιτρέψει στους εταίρους: να βελτιώσουν τα συστήματα ασύλου και υποδοχής, να ενισχύσουν την προστασία των συνόρων, να καταπολεμήσουν δίκτυα λαθραίας διακίνησης και ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, να επιταχύνουν τις επιστροφές από τα Δυτικά Βαλκάνια στις χώρες καταγωγής. Στη Διακήρυξη των Τυράννων αναφέρεται ότι «Η διαχείριση της μετανάστευσης παραμένει κοινή πρόκληση και ευθύνη».
Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία στην αντιτρομοκρατία και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.
Η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί μέρος της υλοποίησης του στρατηγικού θεματολογίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την περίοδο 2019-2024.

2017

Ανθρωπιστική Βοήθεια: Νέα Μέτρα για την Καλύτερη Υποστήριξη των Ατόμων με Αναπηρία σε Κρίσεις

Η Επιτροπή ανακοίνωσε νέα μέτρα για την καλύτερη προσαρμογή της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στα άτομα με αναπηρία που αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης. Στο εξής τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα θα καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία με πιο δομημένο τρόπο. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, σε συνεργασία με ομάδες που εργάζονται με άτομα με αναπηρίες και ανθρωπιστικές οργανώσεις, θα αναπτύξει πρότυπα που πρέπει να τηρούνται σε όλα τα ανθρωπιστικά έργα της ΕΕ. Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση της Επιτροπής θα απαιτεί για πρώτη φορά από τους ανθρωπιστικούς εταίρους να συμπεριλάβουν άτομα με αναπηρίες στα έργα τους. Όσον αφορά, οργανώσεις που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρίες θα ζητείται επίσης τακτικά η γνώμη τους κατά το σχεδιασμό των πολιτικών της Επιτροπής και τα άτομα με αναπηρίες θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις επιτόπιες επιχειρήσεις.
Τα τελευταία δύο χρόνια, 30 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για έργα που ανέλαβαν ειδικές οργανώσεις για άτομα με αναπηρία, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση κατά 40% από την έναρξη της θητείας του Επιτρόπου Στυλιανίδη το 2014 (Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων). Η ΕΕ ενέκρινε τον Χάρτη για την Ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην Ανθρωπιστική Δράση, ο οποίος εγκαινιάστηκε στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής τον Μάιο του 2016. Η ΕΕ έχει επίσης επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία προβλέπει την προστασία και την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία σε καταστάσεις κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων ένοπλων συγκρούσεων, των ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και της εκδήλωσης φυσικών καταστροφών.

2022

Η ΕΕ θα Επενδύσει 13,5 Δισ. Ευρώ στην Έρευνα και την Καινοτομία για την Περίοδο 2023-2024

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το κύριο πρόγραμμα εργασίας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2023-24, με περίπου 13,5 δισ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει ερευνητές και φορείς καινοτομίας στην Ευρώπη στην προσπάθειά τους να εξεύρουν ρηξικέλευθες λύσεις στις περιβαλλοντικές, ενεργειακές, ψηφιακές και γεωπολιτικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, ύψους 95,5 δισ. ευρώ, του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», η χρηματοδότηση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, στην αύξηση της ενεργειακής ανθεκτικότητας και στην ανάπτυξη βασικών ψηφιακών τεχνολογιών. Θα εξετάσει επίσης στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη της Ουκρανίας, την τόνωση της οικονομικής ανθεκτικότητας και θα ευνοήσει τη βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19. Θα συμβάλει στην επίτευξη ενός ισχυρότερου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, μεταξύ άλλων μέσω της ευρύτερης συμμετοχής ερευνητών και φορέων καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, της αύξησης της κινητικότητας και της χρηματοδότησης ερευνητικών υποδομών παγκόσμιας εμβέλειας.
Το πρόγραμμα εργασίας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2023-2024 καλύπτει δράσεις για τη στήριξη και την ενίσχυση διεθνών πρωτοβουλιών στους τομείς, ιδίως, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των συστημάτων τροφίμων, της παγκόσμιας υγείας και των περιβαλλοντικών παρατηρήσεων. Βασίζεται στην πρωτοβουλία για την Αφρική και εισάγει τη νέα μεσογειακή πρωτοβουλία, ανταποκρινόμενη στο νέο θεματολόγιο έρευνας και καινοτομίας που αναπτύχθηκε με την Ένωση για τη Μεσόγειο.
Όσον αφορά τη συνεργασία με την Κίνα, το πρόγραμμα εργασίας θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων μέσω δύο εμβληματικών ερευνητικών πρωτοβουλιών για τα τρόφιμα, τη γεωργία και τη βιοτεχνολογία, καθώς και την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα.
Το άνοιγμα στη διεθνή συνεργασία εξισορροπείται με την ανάγκη διασφάλισης των συμφερόντων της ΕΕ σε στρατηγικούς τομείς, ιδίως για την προώθηση της ανοιχτής στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και της τεχνολογικής υπεροχής και ανταγωνιστικότητάς της.

2023

Η ΕΕ Διοργανώνει 6 Νέες Πτήσεις Ανθρωπιστικής Βοήθειας για τη Γάζα και Παρέχει Βοήθεια σε Γειτονικές Χώρες

Μέσα στον Δεκέμβριο προγραμματίζονται έξι νέες πτήσεις για την παροχή βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Μαζί με τις πτήσεις αυτές, μέχρι σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνολικά 30 πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για τη μεταφορά εφοδίων βάρους πάνω από 1.000 τόνων. Οι τελευταίες αυτές πτήσεις θα μεταφέρουν είδη στέγασης, υγιεινής και ιατρικά εφόδια, τα οποία παρέχονται από ανθρωπιστικούς εταίρους και δωρεές από το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και τη Γερμανία.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση, η ΕΕ ενισχύει επίσης τη στήριξη που παρέχει στο αιγυπτιακό σύστημα υγείας, το οποίο καλείται να αντεπεξέλθει στην άφιξη των ατόμων που εκκενώνονται από τη Γάζα. Μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η ΕΕ διευκολύνει τις προσφορές βοήθειας προς την Αίγυπτο από τη Σουηδία, την Ισπανία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Η βοήθεια, την οποία πρότειναν η Σουηδία και η Ισπανία και η οποία συνίσταται σε βασικό ιατρικό εξοπλισμό, παραδόθηκε στις 29 Νοεμβρίου, με την εφοδιαστική υποστήριξη του Βελγίου. Ένα ιταλικό πλοίο που μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό έφθασε στην Αίγυπτο στις 3 Δεκεμβρίου. Η υπόλοιπη βοήθεια θα παραδοθεί κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

2023

Η Επιτροπή Παρουσιάζει Δέσμη Μέτρων για την Ενίσχυση των Δικαιωμάτων των Πολιτών της ΕΕ

Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ. Με την ευκαιρία της 30ής επετείου της ιθαγένειας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα δέσμη μέτρων τα οποία αποσκοπούν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ σε ολόκληρη την Ένωση. Τα άτομα που έχουν την ιθαγένεια χώρας της ΕΕ απολαύουν σειράς δικαιωμάτων και οφελών που διακρίνονται από το καθεστώς της ιθαγένειας συγκεκριμένου κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία, σε προξενική προστασία και στην ενεργό συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Στην έκθεση του 2023 για την ιθαγένεια της ΕΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα υπογραμμίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την ενίσχυση και την προώθηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια, των κοινών αξιών και της δημοκρατικής συμμετοχής στην ΕΕ από τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης για την ιθαγένεια το 2020.
Σήμερα, η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση των κανόνων που θεσπίστηκαν με την οδηγία για την προξενική προστασία με στόχο την προστασία και τη στήριξη των πολιτών της ΕΕ στο εξωτερικό σε περιόδους κρίσης. Η πρόταση αυτή εκπονήθηκε σε στενή συνεργασία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, υπό την εποπτεία του οποίου εργάζονται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και οι Αντιπροσωπείες της ΕΕ σε τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων, η Επιτροπή παρουσιάζει επίσης νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, έναν οδηγό ορθών εκλογικών πρακτικών για τους πολίτες με αναπηρία, μια συλλογή πρακτικών ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς και έναν οδηγό για την ιθαγένεια της ΕΕ.
Η Επιτροπή εγκρίνει επίσης σήμερα την πρώτη της έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ιθαγένεια και δημοσιεύει την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την ιθαγένεια και τη δημοκρατία, η οποία επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση των πολιτών της ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την ιθαγένεια.
Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την ελεύθερη κυκλοφορία έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις αρχές των κρατών-μελών και τα εθνικά δικαστήρια να εφαρμόζουν ορθά τους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία. Η προηγούμενη έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών του 2009 επικαιροποιήθηκε κυρίως για να αντικατοπτριστούν οι εξελίξεις στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβανομένης υπόψη της πολυμορφίας των οικογενειών (συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών του «ουράνιου τόξου»). Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν νομική και πρακτική ερμηνεία και παραδείγματα βασικών ζητημάτων σχετικά με τα δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας
Η έκθεση του 2023 για την ιθαγένεια παρέχει επισκόπηση όλων των πρωτοβουλιών πολιτικής για την ιθαγένεια της ΕΕ από το 2020, για παράδειγμα σε σχέση με τη διευκόλυνση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι πολίτες της ΕΕ, και προσπάθειες για την ενίσχυση δημοκρατικών διαδικασιών χωρίς αποκλεισμούς και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στις εκλογές.
Ο οδηγός ορθής εκλογικής πρακτικής για τους πολίτες με αναπηρία, όπως εξαγγέλθηκε στη στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030, παρουσιάζει ένα σύνολο ορθών εκλογικών πρακτικών από διάφορα κράτη μέλη με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της συμμετοχής των πολιτών με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία.
Στη συλλογή πρακτικών ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που παρουσιάστηκε σήμερα, συγκεντρώνονται η ηλεκτρονική ψηφοφορία και άλλες πρακτικές της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών από όλα τα κράτη μέλη για την περαιτέρω προώθηση της άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων στην ΕΕ.
Σε συνέχεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η Επιτροπή παρουσιάζει έναν οδηγό για την ιθαγένεια της ΕΕ, ο οποίος θα εφοδιάσει τους πολίτες της ΕΕ με τις σημαντικότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους, με έμφαση στους νέους και στα άτομα που απέκτησαν πρόσφατα την ιθαγένεια της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2023 για την ιθαγένεια και τη δημοκρατία, που δημοσιεύτηκε παράλληλα με τη δέσμη μέτρων για την ιθαγένεια, το 50 % όσων απάντησαν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους ως πολιτών της ΕΕ, ωστόσο, το 33 % θεωρούν ότι δεν είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και το 16 % ότι δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι.
Η πρώτη έκθεση σχετικά με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΕΠΠ) παρουσιάζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την αναθεώρηση του κανονισμού το 2020 και εξαγγέλλει μια σειρά πρακτικών μέτρων που αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ, όπως η συνέχιση και ο εξορθολογισμός των προσπαθειών ευαισθητοποίησης σχετικά με την ΕΠΠ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, καθώς και η συστηματική διαβούλευση με τους διοργανωτές επιτυχημένων πρωτοβουλιών κατά την εκπόνηση προτάσεων πολιτικής σε απάντηση των εν λόγω πρωτοβουλιών.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας