Ήταν η πρώτη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η Σύνοδος Κορυφής αποτέλεσε ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί εκ νέου η κομβική σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με σαφή προοπτική στην ΕΕ. Στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, εκδόθηκε η Διακήρυξη των Τιράνων.
Στη Διακήρυξη των Τιράνων επιβεβαιώνεται η αμέριστη στήριξη της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Στη Διακήρυξη αυτή, οι ηγέτες της ΕΕ χαιρετίζουν την αποφασιστικότητα των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να τηρήσουν τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Οι ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τη συνεργασία ενόψει των κοινών προκλήσεων που απορρέουν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το νέο πακέτο ενεργειακής στήριξης της ΕΕ θα βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια: να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, με ειδική στήριξη για ευάλωτες οικογένειες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ανεξαρτησία, ιδίως χάρη στο σχέδιο REPower EU. Στη Διακήρυξη των Τιράνων, οι ηγέτες της ΕΕ υπενθυμίζουν την απόφασή τους να ανοίξουν τις κοινές αγορές φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου στους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων και τους ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την πλατφόρμα. Οι ηγέτες της ΕΕ καλούν επίσης τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων να σημειώσουν ταχεία και σταθερή πρόοδο προς την κατεύθυνση της πλήρους ευθυγράμμισης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ και να ενεργήσουν αναλόγως, μεταξύ άλλων όσον αφορά περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.
Η Διακήρυξη των Τιράνων αναδεικνύει πώς η συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου και του πράσινου και του ψηφιακού θεματολογίου για τα Δυτικά Βαλκάνια θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας και της ανθεκτικότητας της περιοχής. Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τον γεωργικό τομέα ενώ παραμένει ο κύριος επενδυτής, εμπορικός εταίρος και δωρητής της περιοχής.
Η ΕΕ και οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων είναι αποφασισμένοι να επιταχύνουν και να εμβαθύνουν τη δέσμευσή τους σε επίπεδο χάραξης και εφαρμογής πολιτικών, με ιδιαίτερη προσοχή στους νέους. Όπως αναφέρεται και στη Διακήρυξη των Τιράνων «Η ΕΕ (…) συνδέει ήδη σταδιακά εταίρους σε προγράμματα της ΕΕ όπως το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και η πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια».
Οι ηγέτες ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων χαιρέτισαν επίσης τη συμφωνία μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών φορέων που υπεγράφη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος περιαγωγής μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων το 2023, με σκοπό να απαλειφθεί πλήρως το 2027.
Η Σύνοδος Κορυφής αποτέλεσε ευκαιρία να συζητηθούν συντονισμένες δράσεις για θέματα ασφάλειας και άμυνας, τα οποία έχουν γίνει ακόμη πιο επίκαιρα λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της χειραγώγησης των πληροφοριών από το εξωτερικό και η βελτίωση της συλλογικής κυβερνοασφάλειας. Η Διακύρηξη των Τιράνων αναφέρει ότι «Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την περιοχή για την περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων της, μεταξύ άλλων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη».
Με τα Δυτικά Βαλκάνια να έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση των ροών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την από κοινού αντιμετώπιση της διαχείρισης της μετανάστευσης. Συζήτησαν την ευθυγράμμιση με την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ και τη συνεργασία για τα συστήματα επιστροφής, μεταξύ άλλων ζητημάτων. Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ θα επιτρέψει στους εταίρους: να βελτιώσουν τα συστήματα ασύλου και υποδοχής, να ενισχύσουν την προστασία των συνόρων, να καταπολεμήσουν δίκτυα λαθραίας διακίνησης και ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, να επιταχύνουν τις επιστροφές από τα Δυτικά Βαλκάνια στις χώρες καταγωγής. Στη Διακήρυξη των Τυράννων αναφέρεται ότι «Η διαχείριση της μετανάστευσης παραμένει κοινή πρόκληση και ευθύνη».
Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία στην αντιτρομοκρατία και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.
Η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί μέρος της υλοποίησης του στρατηγικού θεματολογίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την περίοδο 2019-2024.