9 Δεκεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1974
© European Union 1974

Δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο του 1973, που προβλέπει τη διεξαγωγή συναντήσεων Κορυφής όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 1974 (9-10 Δεκεμβρίου), που διοργανώνεται από τον Πρόεδρο κ. Valéry Giscard d’Estaing, δημιουργεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σκοπός του είναι να συσταθεί ένας άτυπος χώρος συζήτησης μεταξύ των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

1994
© European Union 1994 - EP

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Essen, 9-10 Δεκεμβρίου 1994

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Essen αποτελεί την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στην οποία συμμετείχε ο Jacques Delors ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν ο κύριος πρωτεργάτης της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης. Βοήθησε την Κοινότητα να πραγματοποιήσει τον οραματικό στόχο της ολοκλήρωσης της Εσωτερικής Αγοράς και με τον τρόπο αυτό συνέβαλε αποφασιστικά στο να ξεπεραστεί η περίοδος στασιμότητας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και να προσδώσει νέα δυναμική στη διαδικασία ολοκλήρωσης. Το δεύτερο μεγάλο επίτευγμα του είναι η οικονομική και νομισματική ένωση, στην οποία έδωσε τη θεμελιώδη βάση της.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Essen όρισε, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες γραμμές ενεργειών σχετικά με την απασχόληση. Επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο αγώνας κατά της ανεργίας, τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης Κορυφής υπογραμμίζουν τα διαρθρωτικά αίτια μεγάλου ποσοστού της ευρωπαϊκής ανεργίας και τον κρίσιμο ρόλο του υπεύθυνου διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του πολιτικού κόσμου για την επίλυση του προβλήματος.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ορίσει επίσης πέντε άξονες προτεραιοτήτων για τις πολιτικές των κρατών μελών όσον αφορά την απασχόληση: την προώθηση των επενδύσεων στην επαγγελματική κατάρτιση, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας σε όλη τους τη ζωή-την αύξηση της απασχόλησης σε περιόδους ανάπτυξης (ιδιαίτερα μέσω μιας περισσότερο ευέλικτης οργάνωσης της εργασίας, μιας μισθοδοτικής πολιτικής η οποία θα ευνοεί τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και της ενθάρρυνσης πρωτοβουλιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο)- τη μείωση του έμμεσου μισθολογικού κόστους ώστε να ενθαρρυνθεί κυρίως η πρόσληψη ανειδίκευτων εργαζομένων – τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα της πολιτικής για την αγορά εργασίας προσδιορίζοντας καλύτερα τα μέτρα αύξησης των μισθών και αξιολογώντας τακτικά την αποδοτικότητα των μέσων της πολιτικής για την αγορά εργασίας -την ενίσχυση των μέτρων που ευνοούν τις ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα (νέοι που εγκαταλείπουν το εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς πτυχίο, ηλικιωμένοι εργαζόμενοι και γυναίκες).
Οι συστάσεις αυτές εφαρμόστηκαν στα κράτη-μέλη με τη μορφή πολυετών προγραμμάτων. Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει έκθεση σχετικά με την πορεία της απασχόλησης και τις πολιτικές που ακολουθούν τα κράτη-μέλη, τις οποίες και αξιολογεί με βάση τις καθορισμένες προτεραιότητες.
Τέλος, μεταξύ των άλλων και όσον αφορά την προενταξιακή στρατηγική της ΕΕ, οι δώδεκα Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων υιοθέτησαν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα PHARE ως μέσο αρωγής στην πορεία ένταξης των δέκα συνδεδεμένων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, για την προώθηση της ανάπτυξης των υποδομών και της ενδοπεριφερειακής συνεργασίας. Σκοπός είναι το πρόγραμμα PHARE να υποστηρίξει το βασικό στοιχείο της στρατηγικής που είναι η προοδευτική προετοιμασία των χωρών αυτών για την ενσωμάτωση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της σταδιακής υιοθέτησης του κεκτημένου της εσωτερικής αγοράς της Ένωσης. Σε πολιτικό επίπεδο, η στρατηγική θα υλοποιηθεί μέσω της ανάπτυξης μιας δομημένης σχέσης μεταξύ των συνδεδεμένων χωρών και της Ένωσης.

2000
© European Union

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας 7-9 Δεκεμβρίου 2000

Τρία από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας ήταν ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ατζέντας και στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, το σχέδιο της Συνθήκης της Συνθήκης της Νίκαιας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας επιβεβαιώνει ότι επιθυμεί να δει τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που διακηρύχθηκε από κοινού από το Συμβούλιο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, να διαδίδεται όσο το δυνατόν ευρύτερα μεταξύ των πολιτών της Ένωσης. Ο Χάρτης, που υπεγράφη από τους ηγέτες της ΕΕ στις 7 Δεκεμβρίου 2000, εγγυάται τα δικαιώματα των πολιτών και των κατοίκων της ΕΕ. Τα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνουν τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το δικαίωμα στον γάμο και στη δημιουργία οικογένειας, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Επιπλέον, ενέκρινε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ατζέντα ώστε να συνεισφέρει στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλο με συγκεκριμένες δράσεις σε όλους τους τομείς την κοινωνικής πολιτικής για την πενταετία που θα ακολουθήσει.
Στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, κατέληξαν σε συμφωνία ως προς το σχέδιο Συνθήκης της Νίκαιας. Να σημειωθεί ότι Διακυβερνητική Διάσκεψη άρχισε τις εργασίες της στις 14 Φεβρουαρίου 2000 και τις ολοκλήρωσε στη Νίκαια όπου προέκυψαν σημαντικές συμφωνίες που άνοιξαν το δρόμο για την ένταξη νέων κρατών-μελών. Οι συμφωνίες αυτές αφορούσαν ιδίως τους μηχανισμούς της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών μέσα σε ένα πιο ευέλικτο σύστημα, τη σύνθεση και το μέγεθος της Επιτροπής όπως και την ενίσχυση της θέσης του Προέδρου της, μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τη στάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο και την επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία, την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την επέκταση της συμμετοχής του στις διαδικασίες συναπόφασης και σε μια νέα κατανομή των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο τέλος συμφωνήθηκε τα κείμενα να υποβληθούν στην απαραίτητη οριστική νομική διατύπωση και εναρμόνιση ενόψει της υπογραφής της Συνθήκης στις αρχές του 2001 στη Νίκαια. Η Συνθήκη της Νίκαιας υπεγράφη στις 26 Φεβρουαρίου 2001 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2003.

2011
© European Union,2011 Photographer: Georges Boulougouris Source: EC - Audiovisual Service

Υπογραφή Συνθήκης Προσχώρησης της Κροατίας

Ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός της Κροατίας, Ivo Josipović και Jadranka Kosor αντίστοιχα, υπογράφουν στις Βρυξέλλες τη Συνθήκη Προσχώρησης της χώρας τους στην ΕΕ. H Κροατία έγινε επίσημα κράτος-μέλος της ΕΕ την 1η Ιουλίου 2013.

2011

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Βρυξέλλες 9/12/2011

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου 2011 οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων δήλωσαν ότι τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες έχουν γίνει πολλά για να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και να αντιμετωπιστεί η οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Συμφωνήσαν ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα μέτρα που διαθέτουν τη μεγαλύτερη δυναμική για τόνωση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο Σύμφωνο για το Ευρώ+ συμφώνησαν να αναλάβουν πιο σαφείς και μετρήσιμες δεσμεύσεις και ιδίως να προωθήσουν τις εργασίες σε ό,τι αφορά την απασχόληση. Επιπλέον, καθορίσαν προσανατολισμούς για την περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής πολιτικής, όσον αφορά την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, την ανάπτυξη υποδομών, την εξασφάλιση της συνοχής στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και την ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας. Επίπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης με την Κροατία και έλαβε αποφάσεις για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ όσον αφορά τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Παράλληλα, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων ευρωζώνης, συμφωνήσαν να προχωρήσουν προς μια ισχυρότερη οικονομική ένωση ένεκα των αυξημένων εντάσεων που επικρατούν στις αγορές της ζώνη του ευρώ. Έτσι, αποφάσισαν να κινηθούν προς δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη αφορά ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και ενισχυμένο συντονισμό σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Η δεύτερη την ανάπτυξη των σταθεροποιητικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας