11 Δεκεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1992
© European Communities, 1992 Photographer: Christian Lambiotte Source: EC - Audiovisual Service

Δημόσιες Συνεδριάσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Εδιμβούργου το 1992 (11-12 Δεκεμβρίου) εγκαινιάζει τις δημόσιες συζητήσεις, πρακτική η οποία επεκτάθηκε κατόπιν σε μεγάλο βαθμό, πιο πρόσφατα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Οι δημόσιες συνεδριάσεις και διαβουλεύσεις του Συμβουλίου είναι σήμερα προσβάσιμες μέσα από την ιστοσελίδα του.

1993
© European Communities, 1993 Photographer: Christian Lambiotte Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, 10-11/12/1993

Συναντηθέντες για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Συνθήκη του Μάαστριχτ), οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να χρησιμοποιήσουν στο έπακρο, αμέσως, τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η Συνθήκη για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα και να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην Ένωση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικεντρώθηκε κυρίως στην εξέταση της οικονομικής κατάστασης και στα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Υπό το πρίσμα της Λευκής Βίβλου που παρουσίασε ο κ. Delors, ενέκρινε ένα βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης, την εφαρμογή του οποίου θα παρακολουθεί το ίδιο.
Στη συνέχεια, όσον αφορά τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ένα πρώτο σχέδιο δράσης, το οποίο, δεδομένης της μείζονος σημασίας της συνεργασίας στον τομέα αυτό για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, θα πρέπει να ενισχυθεί στο μέλλον.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προέβη ιδίως σε ένα πρώτο βήμα προληπτικής διπλωματίας, αποφασίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκαλέσει την άνοιξη του 1994 μια εναρκτήρια διάσκεψη για ένα σύμφωνο σταθερότητας όσον αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε ορισμένες αποφάσεις που συνδέονται με την εφαρμογή της Συνθήκης για την Ένωση.

1998
© European Communities, 1998 Photographer: Fernand Wauthy Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης, 11-12/12/1998

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνήλθε στη Βιέννη στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 1998 για να εξετάσει τα μείζονα ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.
Το Συμβούλιο περιέγραψε τη “Στρατηγική της Βιέννης για την Ευρώπη”, η οποία καθόρισε ένα πρόγραμμα εργασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1999 και περιλαμβάνει τέσσερις τομείς πρωταρχικής σημασίας για τους ευρωπαίους πολίτες. Συγκεκριμένα, ο πρώτος τομέας αφορά την προώθηση της απασχόλησης, της οικονομικής μεγέθυνσης και της σταθερότητας, ο δεύτερος τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής, ο τρίτος τη μεταρρύθμιση των πολιτικών και των θεσμών της Ένωσης και ο τέταρτος την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και στον κόσμο.
Εγκρίνοντας τις κατευθυντήριες γραµµές για την απασχόληση για το 1999, αποφάσισε να ενισχύσει τη διαδικασία σύγκλισης των πολιτικών απασχόλησης µε σκοπό την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού συμφώνου για την απασχόληση. Αποφάσισε επίσης να ενισχύσει τον συντονισμό τόσο της οικονομικής όσο και της φορολογικής πολιτικής και καθόρισε τους όρους για την εξωτερική εκπροσώπηση του ευρώ. Επιπλέον, ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης για την εφαρµογή των διατάξεων της Συνθήκης του Άµστερνταµ µε στόχο τη δηµιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης και προσδιόρισε τα θέµατα που πρέπει να αντιµετωπιστούν από την άποψη της θέσπισης των πρώτων κοινών στρατηγικών όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις µετά την έναρξη ισχύος της συνθήκης του Άµστερνταµ.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Helmut Kohl, πρώην Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, για τη μεγάλη συμβολή του στην ανάπτυξη της ΕΕ και αποφάσισε να του απονείμει τον τίτλο του «Επίτιμου Πολίτη της Ευρώπης».
Τέλος πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων και τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου, στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας

1999
© European Communities, 1999 Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ελσίνκι 10-11/12/1999

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνήλθε στο Ελσίνκι στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 1999. Έλαβε ορισμένες αποφάσεις οι οποίες συνιστούν ένα νέο στάδιο στη διαδικασία διεύρυνσης. Ελήφθησαν επίσης μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ίδια η Ένωση θα έχει αποτελεσματικά, αναμορφωμένα θεσμικά όργανα, ενισχυμένη κοινή πολιτική για την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και ανταγωνιστική, αειφόρο οικονομία που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.
Έτσι, μεταξύ των άλλων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία νέων μόνιμων πολιτικών και στρατιωτικών οργάνων, όπως την Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η οποία συστήθηκε με απόφαση του Συμβουλίου την 22α Ιανουαρίου 2001), στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ.
Επιπλέον, η Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι αποφάσισε να επεκτείνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με άλλες 6 υποψήφιες χώρες. Έτσι, η ομάδα υποψήφιων χωρών περιελαμβάνε 13 χώρες: 10 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο, τη Μάλτα και την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι είχε αναγνωρίσει στην Τουρκία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για προσχώρηση σε ισότιμη βάση με τις άλλες υποψήφιες χώρες χωρίς ωστόσο να δώσει σαφή χρονοδιαγράμματα ή να προχωρήσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τέλος, Ενέκρινε το Διάγγελμα για τη Νέα Χιλιετία το οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει:
«Στο κατώφλι ενός νέου αιώνα και της τρίτης χιλιετίας, η Ένωση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε καθήκοντα που έχουν κεντρική σημασία για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών της. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πραγματικότητα της κοινωνίας της πληροφορίας και της παγκοσμιοποίησης. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη γήρανση του πληθυσμού και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των νέων. Θα αναπτύξουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας μέσω της δια βίου μάθησης και της καινοτομίας και θα προωθήσουμε μια δυναμική και ανοικτή ευρωπαϊκή οικονομία βασισμένη στη γνώση για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη και να μειώσουμε την ανεργία σε μόνιμη βάση.
Η Ευρώπη έχει πλήρη επίγνωση της ανάγκης να καταπολεμηθεί η τοπική και παγκόσμια περιβαλλοντική υποβάθμιση. Θα δράσουμε από κοινού για να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και να εγγυηθούμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τις μελλοντικές γενιές.
Οι πολίτες αναμένουν να προστατεύονται από το έγκλημα και να μπορούν να ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους παντού στην Ένωση. Θα καταστήσουμε την Ένωση έναν πραγματικό χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.
Η Ένωση μοιράζεται μια αυξανόμενη παγκόσμια ευθύνη για την προώθηση της ευημερίας, την πρόληψη των συγκρούσεων και τη διασφάλιση της ειρήνης. Θα ενισχύσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ευρώπη με τη διεύρυνση της Ένωσης και τη συνεργασία με τις χώρες εταίρους. Θα εργαστούμε για μια πιο ανοικτή και σταθερή διεθνή οικονομία που θα ωφελήσει επίσης τους ανθρώπους στα λιγότερο ευνοημένα μέρη του κόσμου. Θα δημιουργήσουμε στρατιωτικές και πολιτικές δυνατότητες της Ένωσης για τη διαχείριση διεθνών κρίσεων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.
Μόνο μια ανοικτή, δημοκρατική και αποτελεσματική Ένωση μπορεί να εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις. Η Ένωση χρειάζεται την εμπιστοσύνη και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της και των οργανώσεων πολιτών. Η Ένωση χρειάζεται επίσης την πλήρη υποστήριξη των κρατών-μελών της για την προώθηση του κοινού συμφέροντος. Πρέπει να αναζωογονήσουμε την ιδέα μιας Ευρώπης για όλους – μια ιδέα στην οποία κάθε νέα γενιά πρέπει να δώσει το δικό της στίγμα».

2008

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών 11-12 Δεκεμβρίου 2008

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 11 και 12 Δεκεμβρίου και ενέκρινε σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ισοδύναμο προς το 1,5% περίπου του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσό που αντιστοιχεί σε 200 δισ. ευρώ περίπου). Το σχέδιο αυτό συνιστά το κοινό πλαίσιο των προσπαθειών που ανέλαβαν τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνοχή τους και, με αυτό τον τρόπο, να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε επίσης σε συμφωνία σχετικά με τη δέσμη μέτρων σχετικά με την ενέργεια και την αλλαγή του κλίματος, η οποία πρέπει να επιτρέψει να οριστικοποιηθεί η δέσμη αυτή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως τα τέλη του έτους. Αυτό το αποφασιστικό εγχείρημα θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις φιλόδοξες δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί σε αυτό τον τομέα το 2007 και να διατηρήσει τον κινητήριο ρόλο της κατά την επιδίωξη μιας φιλόδοξης και συνολικής παγκόσμιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη του χρόνου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδειξε τη βούλησή του, με συγκεκριμένες αποφάσεις, να δώσει νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της ασφάλειάς της. Η πολιτική αυτή, συμμορφούμενη προς τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται κατά πλήρως συμπληρωματικό τρόπο με το ΝΑΤΟ στο συμπεφωνημένο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο του σεβασμού της αντίστοιχης αυτονομίας τους ως προς τη λήψη αποφάσεων και των αντίστοιχων διαδικασιών τους. Προς το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με την ανάλυση της έκθεσης όσον αφορά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας του 2003 και προσυπογράφει τις δηλώσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο, οι οποίες περιέχουν νέους στόχους για την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων εντός των προσεχών ετών, υπογραμμίζουν δε τη βούληση της ΕΕ να δράσει στην υπηρεσία της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας συμβάλλοντας έμπρακτα στην ασφάλεια των πολιτών.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τα σημεία τα οποία προορίζονται να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν κατά το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία (οι οποίες ανησυχίες αφορούσαν τη φορολογική πολιτική, την οικογένεια και τα κοινωνικά και δεοντολογικά θέματα καθώς και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) σε σχέση με την παραδοσιακή πολιτική ουδετερότητας της Ιρλανδίας) και καθόρισε διαδικασία προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας στα τέλη του 2009.

2019

Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι 50 δράσεις της για το 2050 προωθούν μια Ευρώπη φιλική προς τη φύση και κλιματικά ουδέτερη. Στόχος της είναι να γίνουν τα τρόφιμά μας πιο υγιεινά, οι οικονομίες μας πιο ισχυρές και οι κοινωνίες μας πιο δίκαιες και ισότιμες.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας