12 Δεκεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2002
© European Communities, 2002 Photographer: Fernand Wauthy Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κοπεγχάγης, 12-13/12/2002

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, του οποίου το σύνθημα ήταν «Μία Ευρώπη», θα μείνει στην ιστορία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Πράγματι, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ και των δέκα υποψήφιων χωρών κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη φόρμουλα διεύρυνσης που επιτρέπει την ένταξη στην ΕΕ, από την 1η Μαΐου 2004, των δέκα νέων μελών, και συγκεκριμένα της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία έλαβαν 20% αύξηση των προενταξιακών ενισχύσεων και λεπτομερείς «οδικούς χάρτες» για να τηρήσουν την ημερομηνία προσχώρησης του 2007. Τέλος, μεταξύ των άλλων, η Τουρκία θα λάβει επίσης αυξηµένη βοήθεια για την προετοιµασία της. Καθορίστηκε μια ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 2004 για να εξακριβωθεί η τήρηση των προκαταρκτικών όρων που είναι αναγκαίοι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων

2003
© European Communities, 2003 Photographer: Christian Lambiotte Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Διακυβερνητική Διάσκεψη των Βρυξελλών, 12-13/12/2003

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, υπό την Ιταλική Προεδρία, ενέκρινε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη, η οποία επαναβεβαιώθηκε υπό το πρίσμα της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Επιπλέον, εγκρίθηκε η αναθεώρηση των συμφωνιών των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών. Εξετάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος για τη δημιουργία ενός κοινού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία σχετικά με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τα εξωτερικά σύνορα και για τη θέσπιση μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης μέσω των θαλάσσιων συνόρων. Όσον αφορά το θέμα του ασύλου, επισημάνθηκε ότι οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα. Όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, επιβεβαιώθηκε ο στόχος της επίτευξης της προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας τον Ιανουάριο του 2007. Όσον αφορά όμως τις διαπραγματεύσεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία παρά το συμβιβαστικό κείμενο που παρουσίασε η ιταλική Προεδρία.

2019
© European Union 2018 - Source : EP Photographer: Mathieu CUGNOT

Το Κοινοβούλιο Εγκρίνει τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ-Ιαπωνίας

Οι Ευρωβουλευτές δίνουν τη συγκατάθεσή τους για μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, η οποία αίρει σχεδόν όλους τους τελωνειακούς δασμούς μεταξύ των δύο πλευρών και δημιουργεί μια εμπορική ζώνη που καλύπτει το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η συμφωνία επιβεβαιώνει εκ νέου τη δέσμευση της ΕΕ για ελεύθερο εμπόριο που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις.

1997

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, 12-13/12/1997

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου 1997 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για το μέλλον της Ένωσης και ολόκληρης της Ευρώπης. Η έναρξη της διαδικασίας διεύρυνσης εγκαινιάζει μια νέα εποχή, θέτοντας οριστικά τέρμα στις διαιρέσεις του παρελθόντος. Η επέκταση, σε ηπειρωτική κλίμακα, του μοντέλου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποτελεί εγγύηση σταθερότητας και ευημερίας για το μέλλον. Παράλληλα με την έναρξη της διαδικασίας διεύρυνσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άρχισε έναν συνολικό προβληματισμό για την ανάπτυξη της Ένωσης και των πολιτικών της προκειμένου να αναζητηθούν απαντήσεις ανάλογες προς τις προκλήσεις που διαφαίνονται πέραν του έτους 2000. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ένωση θα μπορέσει να εισέλθει στον προσεχή αιώνα και να αντιμετωπίσει τη διεύρυνση βασιζόμενη σε ένα σαφές και συνεκτικό όραμα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών που εξασφαλίζει την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών εργασιών για την τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Εξάλλου, διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι έχει δημιουργηθεί πλέον ο ρυθμιστικός μηχανισμός για μια δράση της Ένωσης υπέρ της απασχόλησης.
Πραγματοποιήθηκε επίσης συνεδρίαση με τους Αρχηγούς Κρατών ή Κυβερνήσεων και τους Υπουργούς Εξωτερικών των συνδεδεμένων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου. Η συνεδρίαση αυτή αφιερώθηκε στην έναρξη της όλης διαδικασίας διεύρυνσης της Ένωσης.

2015

Διεθνής Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή

Σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Παρίσι (30 Νοεμβρίου-12 Δεκεμβρίου 2015), οι ηγέτες 195 χωρών, μεταξύ των οποίων όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ξεχωριστά, καθώς και η ΕΕ ως σύνολο, καταλήγουν σε μια νέα συμφωνία που απαιτεί δράση εκ μέρους όλων των χωρών προκειμένου να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η ΕΕ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για τη σύναψη της ιστορικής συμφωνίας της 12ης Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι, η οποία αποτελεί την πρώτη καθολική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.
Η φιλόδοξη και ισορροπημένη συμφωνία, η πρώτη μεγάλη πολυμερής συμφωνία του 21ου αιώνα, καθορίζει ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για να τεθεί ο κόσμος σε τροχιά αποφυγής της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής, περιορίζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2°C.

2017

Η Επιτροπή Παρουσιάζει Σχέδιο Δράσης για τον Πλανήτη

Δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού, η ΕΕ κατέχει σταθερά ηγετική θέση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα στο Παρίσι κατά τη Σύνοδο Κορυφής με τίτλο «One Planet Summit», σειρά πρωτοβουλιών για μια σύγχρονη και καθαρή οικονομία.
Η Επιτροπή συμμετείχε σήμερα στο Παρίσι στη Σύνοδο Κορυφής «One Planet Summit», την οποία διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron. Στη Σύνοδο Κορυφής η Επιτροπή παρουσίασε το νέο της Σχέδιο Δράσης για τον Πλανήτη, το οποίο περιλαμβάνει 10 μετασχηματιστικές πρωτοβουλίες για μια σύγχρονη οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. Όλες αυτές αντικατοπτρίζονται στο πλαίσιο των 10 πολιτικών προτεραιοτήτων της Επιτροπής Juncker.
Η Συμφωνία του Παρισιού στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις κεφαλαιαγορές και τους επενδυτές –από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- ότι η παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια ήρθε για να μείνει. Αναγνωρίζοντας ότι η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί βασικό στοιχείο για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και οικονομίας, η Επιτροπή θεωρεί ότι αποτελεί ευκαιρία για τις επιχειρήσεις της ΕΕ να διατηρήσουν και να αξιοποιήσουν «το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης» κατά την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη της αγοράς καθαρών τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ΕΕ δίνει το παράδειγμα και δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον που επιταχύνει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό σε όλους τους βασικούς τομείς. Πραγματοποιούμε αυτή τη μετάβαση σε μια σύγχρονη και καθαρή οικονομία λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στο ενεργειακό μείγμα και στις οικονομικές δομές σε ολόκληρη την ΕΕ. Πέρα από την επικαιροποίηση και ενίσχυση της νομοθεσίας της για την ενέργεια και το κλίμα, η ΕΕ στοχεύει στην ανάπτυξη ευνοϊκών μέτρων που θα τονώσουν τις επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα ενδυναμώσουν και θα προσφέρουν δυνατότητες καινοτομίας στις βιομηχανίες και θα διασφαλίσουν ότι κανένας πολίτης, εργαζόμενος ή περιοχή δεν θα μείνει πίσω σε αυτή τη διαδικασία.
Η Σύνοδος συγκέντρωσε τους φορείς που ασχολούνται με την υλοποίηση της σύγχρονης και καθαρής οικονομίας και εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τη δράση για το κλίμα.
Η Γαλλία διοργάνωσε τη Σύνοδο Κορυφής μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ένας από τους βασικούς εταίρους.
Δέκα πρωτοβουλίες για μια σύγχρονη και καθαρή οικονομία: 1. Θέτοντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην υπηρεσία του κλίματος – 2. Εξωτερικό επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ – Ευκαιρίες για την Αφρική και την περιοχή γειτονίας της ΕΕ – 3. Στήριξη αστικών επενδύσεων για τις ευρωπαϊκές πόλεις – 4. Πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά» – 5. Δράση διαρθρωτικής στήριξης για τις περιφέρειες υψηλής έντασης άνθρακα και ανθρακούχων εκπομπών – 6. Η νεολαία της Ευρώπης υπέρ της δράσης για το κλίμα – 7. Επενδυτική διευκόλυνση «Έξυπνη χρηματοδότηση για έξυπνα κτίρια» – 8. Εγχειρίδιο κανόνων της ΕΕ για επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων – 9. Επενδύσεις σε καθαρές βιομηχανικές τεχνολογίες – 10. Καθαρή, συνδεδεμένη και ανταγωνιστική κινητικότητα.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας