14 Δεκεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

1999
© European Union 2021 - Source : EP Photographer: Denis LOMME

Εγκαίνια Νέου Κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το νέο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με το όνομα Louise Weiss, προς τιμήν της Γαλλίδας δημοσιογράφου και πολιτικού και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου (γέννηση 25 Ιανουαρίου 1893- Θάνατος 26 Μαΐου 1983), ανοίγει επισήμως τις πόρτες του. Στο κτίριο αυτό στεγάζονται γραφεία ευρωβουλευτών και η Αίθουσα Συζητήσεων (Debating Chamber) του Κοινοβουλίου.

2001
©European Communities, 2001 Photographer: Alain Dereymaeker Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Laeken, 14-15/12/2001

Περίπου ένα χρόνο πριν, η Διακυβερνητική Διάσκεψη της Νίκαιας εκφράζει την επιθυμία να αρχίσει μια διεξοδικότερη και ευρύτερη «Συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Laeken, που πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Δεκεμβρίου 2001, μεταξύ των άλλων ξεκίνησε να δρομολογεί τη συνέχιση της θεσμικής μεταρρύθμισης γύρω από τα ζητήματα που είχαν τεθεί από τη Νίκαια, επαναδιατυπώνοντας και δίνοντας μορφή στα θέματα αυτά, υιοθετώντας παράλληλα και σχετική Δήλωση. Στη Δήλωση του Laeken, λοιπόν, καθορίζονται τα βασικά προς συζήτηση θέματα και η μέθοδος που επιλέχθηκε για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.
Τα θέματα προς συζήτηση, αφορούσαν την ακριβέστερη οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ένωσης και των κρατών-μελών, την απλούστευση των µέσων της Ένωσης όσον αφορά το νομοθετικό κομμάτι, την δημοκρατική νομιμοποίηση και τη διαφάνεια των υπαρχόντων θεσμών, το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τέλος την απλοποίηση και αναδιάταξη των Συνθηκών και το καθεστώς του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά τη μέθοδο για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης επιλέχθηκε το πρότυπο της Συνέλευσης. Η εν λόγω Συνέλευση, όπως ακριβώς και η Συνέλευση που συνέταξε τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αποτελείτο από εκπροσώπους των κυβερνήσεων και των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών-μελών και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, και από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Επιπλέον, προβλέφθηκε να προσκληθούν παρατηρητές από την Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή τρία άτοµα µαζί µε τρεις αντιπροσώπους των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων, από την Επιτροπή των Περιφερειών, έξι αντιπρόσωποι (που διορίζονται από την Επιτροπή των Περιφερειών και προέρχονται από τις περιφέρειες, τις πόλεις και τις περιφέρειες µε νοµοθετική εξουσία) και ο Ευρωπαίος ∆ιαµεσολαβητής. Κατόπιν προσκλήσεως του Προεδρείου, προβλέφθηκε να µπορούν να λάβουν το λόγο ενώπιον της Συνέλευσης ο Πρόεδρος του ∆ικαστηρίου και ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επιπρόσθετα, προβλέφθηκε και η δημιουργία ενός Φόρουμ με οργανώσεις από την κοινωνία πολιτών με συμβουλευτικό ρόλο.
Η εναρκτήρια συνεδρίασή της έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου 2002 και οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν έπειτα από συζητήσεις που διήρκεσαν δεκαεπτά μήνες. Η Συνέλευση συνέταξε σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης, το οποίο παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρός της, ο κ. Giscard d’Estaing. Η Συνέλευση ολοκλήρωσε επίσημα τις εργασίες της τον Ιούλιο του 2003.
Το σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης, αποτέλεσμα των εργασιών της Συνέλευσης, χρησίμευσε ως βάση για τις διαπραγματεύσεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που συγκλήθηκε τον Οκτώβριο του 2003. Το σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης, μετά την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 18 Ιουνίου 2004 με τη λήξη των εργασιών της εν λόγω Διακυβερνητική Διάσκεψη, διαβιβάστηκε στους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων οι οποίοι το υπέγραψαν στις 29 Οκτωβρίου 2004. Για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης, έπρεπε να επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη, με βάση τους ισχύοντες συνταγματικούς κανόνες τους, δηλαδή μέσω επικύρωσης από το κοινοβούλιο ή μέσω δημοψηφίσματος. Λόγω των δυσκολιών που συνάντησε η επικύρωση της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης σε ορισμένα κράτη-μέλη, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων αποφάσισαν, στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης και 17ης Ιουνίου 2005, να δρομολογήσουν μια «περίοδο προβληματισμού» με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης.

2012
© European Union, 2012 Photographer: Georges Boulougouris Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 13-14/12/2012

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε επί ενός χάρτη πορείας για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που θα βασίζεται σε βαθύτερη ενοποίηση και ενισχυμένη αλληλεγγύη. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση, την ενίσχυση και την υλοποίηση της νέας, ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και με τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και τη θέσπιση των νέων κανόνων για την ανάκαμψη και την εξυγίανση και για τις εγγυήσεις των καταθέσεων. Αυτό θα ολοκληρωθεί, με τη θέσπιση ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης. Ορισμένα άλλα σημαντικά ζητήματα θα εξεταστούν περαιτέρω κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2013, όσον αφορά τον συντονισμό των εθνικών μεταρρυθμίσεων, την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ, τη δυνατότητα και τις διαδικασίες εφαρμογής αμοιβαίως συμφωνηθεισών συμβάσεων για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, και τους μηχανισμούς και τα μέτρα αλληλεγγύης για την προώθηση της εμβάθυνσης της Ενιαίας Αγοράς και την προστασία της ακεραιότητάς της. Καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία θα διασφαλίζεται η δημοκρατική νομιμότητα και λογοδοσία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε τις εργασίες για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2013 με βάση την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης που υπέβαλε η Επιτροπή. Αποφάσισε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και θα επανέλθει στο ζήτημα τον Δεκέμβριο του 2013.

1973

Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, Κοπεγχάγη, 14-15 Δεκεμβρίου 1973

Στις 14-15 Δεκεμβρίου 1973 πραγματοποιήθηκε Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στην Κοπεγχάγη υπό την Προεδρία του Anker Jørgensen, Πρωθυπουργού της Δανίας. Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων των εννέα κρατών-μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υιοθέτησαν, μεταξύ άλλων, τη δήλωση για την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Αυτό είχε ως στόχο να τους επιτρέψει να επιτύχουν ένα καλύτερο προσδιορισμό όσον αφορά τις σχέσεις τους με τις άλλες χώρες, τις ευθύνες τους και τη θέση που κατέχουν στις παγκόσμιες υποθέσεις. Αποφάσισαν να καθορίσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα με γνώμονα τον δυναμική φύση της Κοινότητας. Επιπλέον, αντιμέτωπα με την ενεργειακή κρίση, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στην εφαρμογή μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής.

1995

Επίσημο Αίτημα Προσχώρησης της Βουλγαρίας στην ΕΕ

Εξ ονόματος της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας Jean Videnov, αποστέλλει επιστολή, μέσα από την οποία αιτείται επισήμως την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Το εν λόγω αίτημα διαβιβαστικέ προς τον προς τον ασκών την Προεδρεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Javier Solana.

1996

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου, 13-14/12/1996

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη Σύνοδό του στο Δουβλίνο στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 1996, έλαβε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, μετά από δύο έτη εργασιών όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου διαπιστώνει πολιτική συμφωνία για το σύνολο των απαραίτητων προϋποθέσεων σχετικά με την εγκαθίδρυση του ενιαίου νομίσματος το οποίο προβλέπεται να εισαχθεί κατά το τρίτο στάδιο υλοποίησης της ΟΝΕ, την 1η Ιανουαρίου 1999. Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούσαν το νομικό πλαίσιο χρήσης του ευρώ, το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης ώστε να διασφαλισθεί τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη διάρθρωση του νέου συναλλαγματικού μηχανισμού για τα κράτη-μέλη που δεν μετέχουν στη ζώνη ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επίσης, συζήτησε αναλυτικά την στρατηγική για την οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση, με βάση την κοινή έκθεση του Συμβουλίου και της Επιτροπής με θέμα την απασχόληση, την έκθεση προόδου της Επιτροπής σχετικά με την πρωτοβουλία «Δράση για την απασχόληση: Σύμφωνο Εμπιστοσύνης» και την κοινή συμβολή των κοινωνικών εταίρων σχετικά με το Σύμφωνο Εμπιστοσύνης, την οποία ενέκριναν στο Δουβλίνο στις 29 Νοεμβρίου. Κατά τις συζητήσεις του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα του Προέδρου Chirac για ένα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πρότυπο προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση της Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βάση τη στρατηγική του Essen (το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Essen όρισε, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες γραμμές ενεργειών σχετικά με την απασχόληση), προσυπογράφει την ανάλυση που περιλαμβάνεται στην κοινή έκθεση και παροτρύνει τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής με αποφασιστικότητα και συνέπεια. Ζητά τη συνεχή υποστήριξη αυτής της στρατηγικής από όλους τους οικείους παράγοντες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εταίρων, και τονίζει και πάλι τη σπουδαιότητα της ισότητας ευκαιριών.
Για να υπογραμμίσει τη δέσμευσή του στην στρατηγική αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε την Δήλωση του Δουβλίνου για την Απασχόληση, στην οποία αντικατοπτρίζονται οι συστάσεις της κοινής έκθεσης σύμφωνα με τις οποίες χρειάζεται: να συνεχισθεί η μακροοικονομική στρατηγική για την οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση, σύμφωνα με τις συμφωνηθείσες κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής – να αυξηθούν οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των αγορών αγαθών και υπηρεσιών και να αξιοποιηθούν νέες πηγές απασχόλησης – να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας και στην επένδυση σε ανθρώπινους πόρους – να καταστούν τα συστήματα φορολογίας και κοινωνικής πρόνοιας ευνοϊκότερα για την απασχόληση – να ενισχυθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ μακροοικονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών στα Πολυετή Προγράμματα Απασχόλησης των κρατών-μελών.
Επιπλέον, εξέφρασε ικανοποίηση για το γενικό πλαίσιο ενός σχεδίου αναθεώρησης των Συνθηκών που υπέβαλε η ιρλανδική Προεδρία και το οποίο θεωρεί ότι αποτελεί καλή βάση για την τελική φάση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης η οποία θα πρέπει να περατωθεί στο Άμστερνταμ τον Ιούνιο του 1997. Επιπρόσθετα, ενέκρινε σημαντική σειρά μέτρων στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων και συγκεκριμένα, συμφώνησε σε μεθόδους και μέσα για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών. Επίσης, προέβη σε ανασκόπηση της δράσης της Ένωσης στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων.
Τέλος, διεξήχθη συνεδρίαση με τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων και τους Υπουργούς Εξωτερικών των συνδεδεμένων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Βαλτικών Χωρών καθώς και της Κύπρου. Πραγματοποιήθηκε ευρεία ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα παρόντα συμπεράσματα καθώς και σχετικά με θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας