Από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου ήταν το κομμάτι της διεύρυνσης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πορίσματα και τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στις τακτικές εκθέσεις της Επιτροπής σχετικά με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, στο έγγραφο στρατηγικής για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία, στη σύστασή της σχετικά με την Τουρκία και στο έγγραφο σχετικά με τα ζητήματα που προκύπτουν από την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως υποβλήθηκαν από την Επιτροπή στις 6 Οκτωβρίου 2004 στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εξέφρασε την επιθυμία του να καλωσορίσει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στην ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2007.
Στην περίπτωση της Κροατίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε με ικανοποίηση την πρόοδο της Κροατίας όσον αφορά την προετοιμασία της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματα του Ιουνίου του 2004, κάλεσε την Κροατία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και επανέλαβε ότι ο εναπομένων υπόδικος πρέπει να εντοπισθεί και να μεταχθεί στη Χάγη το συντομότερο δυνατόν. Επιπλέον, κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει στο Συμβούλιο πρόταση για πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την Κροατία, κατά την εκπόνηση του οποίου θα ληφθεί πλήρως υπόψη η πείρα από την πέμπτη διεύρυνση. Ζήτησε από το Συμβούλιο να συμφωνήσει επί του εν λόγω πλαισίου, με σκοπό την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 17 Μαρτίου 2005, υπό τον όρο ότι η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα είναι πλήρης.
Τέλος, όσον αφορά την Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία, με τα οποία, στο Ελσίνκι, συμφωνούσε ότι η Τουρκία είναι υποψήφιο κράτος που προορίζεται να προσχωρήσει στην Ένωση με βάση τα ίδια κριτήρια τα οποία ισχύουν για τα λοιπά υποψήφια κράτη και, στη συνέχεια, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, εάν αποφασίσει, στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου 2004, βάσει έκθεσης και σύστασης της Επιτροπής ότι η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκαινιάσει χωρίς καθυστέρηση διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει στο Συμβούλιο πρόταση πλαισίου διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, βάσει των όσων προβλέπονται για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ζήτησε από το Συμβούλιο να συμφωνήσει με το εν λόγω πλαίσιο προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου 2005.