18 Δεκεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2015
© European Union, 2015 Photographer: Lieven Creemers Source: EC - Audiovisual Service

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 17-18/12/2015

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Δεκεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ των άλλων σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την εσωτερική αγορά και σχετικά με την Ενεργειακή Ένωση με μακρόπνοη πολιτική για το κλίμα.
Με την ευκαιρία αυτή, ο Xavier Bettel, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, παρέδωσε την Προεδρία στον Πρωθυπουργό των Κάτω Χωρών, Mark Rutte. Οι Κάτω Χώρες θα ασκήσουν την Προεδρία του Συμβουλίου από τον Ιανουάριο του 2016 για τους επόμενους 6 μήνες.
Για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών προσφυγικών ρευμάτων που παρατηρήθηκαν το 2015, η ΕΕ έχει χαράξει συνολική στρατηγική και εργάζεται άοκνα προκειμένου να διευθετήσει τα πιο επείγοντα ζητήματα. Σύμφωνα με έκθεση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, η εφαρμογή προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε ορισμένους τομείς, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές ελλείψεις. Στις 17 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αξιολόγησε κατά πόσον έχουν εφαρμοσθεί οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί και συμφώνησε να επιταχυνθούν οι ενέργειες σχετικά με: τη λειτουργία των κέντρων πρώτης υποδοχής («hotspots») · την εκτέλεση των αποφάσεων μετεγκατάστασης και επαναπατρισμού · τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ · τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν επίσης από το Συμβούλιο να εξετάσει με ταχείς ρυθμούς την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου με αντικείμενο την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ειδικότερα, το Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει θέση σχετικά με την Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή κατά την ολλανδική Προεδρία.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015, η ΕΕ πρέπει να εντείνει ακόμη περισσότερο την αντιτρομοκρατική της δράση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε περαιτέρω μέτρα όσον αφορά: την ανταλλαγή πληροφοριών και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας · τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα · τις συνθήκες που οδηγούν στην τρομοκρατία, την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού · την αντιτρομοκρατική συνεργασία με τρίτες χώρες. Οι ηγέτες επικρότησαν τη συμφωνία για οδηγία σχετικά με τη χρήση των δεδομένων από τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR) και ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της.
Κατόπιν της ανακοίνωσης της Επιτροπής με τίτλο «Αναβάθμιση της ενιαίας αγοράς: περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς σε όλες της τις διαστάσεις και την επίσπευση της υλοποίησης της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και της ένωσης κεφαλαιαγορών. Τόνισε επίσης τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP).
Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν ικανοποίηση για την ιστορική συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε στα πλαίσια της COP 21 στο Παρίσι και ζήτησαν να επιταχυνθούν οι εργασίες για μια Ενεργειακή Ένωση με μακρόπνοη πολιτική για το κλίμα. Τόνισαν τη σημασία της διαφοροποίησης των προμηθευτών, των πηγών και των οδών εφοδιασμού, που είναι ένας από τους στόχους της Ενεργειακής Ένωσης.

1984

Κανονισμός του Συμβουλίου για Ειδική Οικονομική Ενίσχυση προς της Πορτογαλία

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εκτιμώντας ότι είναι σκόπιμο να εγκριθεί η συμφωνία υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας σχετικά με την εφαρμογή ειδικής οικονομικής ενίσχυσης για τη βελτίωση των διαρθρώσεων της γεωργίας και της αλιείας στην Πορτογαλία, εκδίδει κανονισμό με τον οποίο εγκρίνει την εν λόγω συμφωνία εξ ονόματος της Κοινότητας.
Ο Κανονισμός αυτός για προενταξιακή ενίσχυση έληξε την 31η Δεκεμβρίου 1985 καθώς από την 1η Ιανουαρίου 1986 η Πορτογαλία εισήλθε ως κράτος-μέλος στις Κοινότητες.

1989

Κανονισμός του Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική ενίσχυση υπέρ της δημοκρατίας της Ουγγαρίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας

Η Κοινότητα θέτει σε εφαρμογή μια δράση οικονομικής ενίσχυσης υπέρ της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας. Η ενίσχυση χρησιμοποιείται, κατά προτεραιότητα, για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ιδίως με τη χρηματοδότηση ή τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση σχεδίων που έχουν στόχο την οικονομική αναδιάρθρωση. Αυτά τα σχέδια ή δράσεις συνεργασίας πρέπει να πραγματοποιούνται, κυρίως, στους τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και του εμπορίου και των υπηρεσιών· συγκεκριμένα, θα πρέπει να ωφελήσουν τον ιδιωτικό τομέα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Η ενίσχυση χορηγείται από την Κοινότητα, είτε αυτοτελώς είτε σε συγχρηματοδότηση με κράτη μέλη, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τρίτες χώρες ή με πολυμερείς οργανισμούς ή και με τις ίδιες τις δικαιούχους χώρες.

2023

Νέοι Κανόνες της ΕΕ για τις διαδικτυακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να υπαναχωρούν από συμβάσεις με ένα κλικ

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις διαδικτυακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τέθηκαν σε ισχύ σήμερα. Η οδηγία για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που πωλούνται εξ αποστάσεως θα ενισχύσει τα δικαιώματα των καταναλωτών και θα προωθήσει τη διασυνοριακή παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην ενιαία αγορά.
Οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να υπαναχωρήσουν από μια σύμβαση με ένα κλικ, χάρη στο νέο «κουμπί υπαναχώρησης» που θα εισαχθεί από τους παρόχους υπηρεσιών. Εκτός από την υποχρέωση να παρέχουν σαφέστερους κανόνες σχετικά με την προσυμβατική ενημέρωση, θα έχουν επίσης την υποχρέωση να παρέχουν υποστήριξη πελατών από ανθρώπους όταν η επικοινωνία με μποτ συνομιλίας δεν είναι ικανοποιητική.
Αυτοί οι νέοι κανόνες απορρέουν από την αναθεωρημένη οδηγία του 2002 και αποσκοπούν στην καλύτερη αντιμετώπιση της ψηφιοποίησης του τομέα, των νέων ειδών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των διαδικτυακών συναλλαγών. Τα κράτη μέλη οφείλουν να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 19 Δεκεμβρίου 2025.

2023

Ο Άτλας της Μετανάστευσης για το 2023 Επιβεβαιώνει τη Συνεχιζόμενη Ισχυρή Υποστήριξη της ΕΕ προς τους Ουκρανούς που Προσπαθούν να Ξεφύγουν από τον Πόλεμο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Επιτροπής δημοσίευσε μια νέα έκδοση του Άτλαντα της Μετανάστευσης, ενός διαδικτυακού εργαλείου που παρέχει τα πιο πρόσφατα εναρμονισμένα και επικυρωμένα δεδομένα για τη μετανάστευση για τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και για 171 χώρες και εδάφη σε όλο τον κόσμο.
Η έκδοση 2023 περιλαμβάνει ειδική θεματική ενότητα σχετικά με τις τάσεις αλληλεγγύης της ΕΕ προς τους εκτοπισθέντες από την Ουκρανία. Δείχνει ότι η αποφασιστικότητα και η ανθεκτικότητα των Ευρωπαίων ως προς την στήριξη της Ουκρανίας και των εκτοπισθέντων παραμένουν ισχυρές σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό συμπίπτει με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου του Αυγούστου 2023, σύμφωνα με τα οποία το 79% των πολιτών τάσσεται υπέρ της υποδοχής, στην ΕΕ, των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
Με το ευρύ φάσμα πληροφοριών που περιέχει για βασικά θέματα μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης των μεταναστευτικών μετακινήσεων με την πάροδο του χρόνου, ο Άτλας αποτελεί πολύτιμο εργαλείο αναφοράς για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, τους ερευνητές και άλλους. Η χρήση των επιστημονικών δεδομένων και στοιχείων τους επιτρέπει να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα την πολυπλοκότητα της μετανάστευσης, στοχεύοντας σε βιώσιμες πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς που ωφελούν τόσο τους μετανάστες όσο και τις κοινότητες υποδοχής στην ΕΕ και παγκοσμίως. Τα δεδομένα εμφανίζονται σε φιλικά προς το χρήστη διαδραστικά διαγράμματα και απεικονίσεις.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας