21 Δεκεμβρίου

Το καλεντάρι των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεγονότα

2007
©European Communities, 2007 Photographer: Teet Malsroos Source: EC - Audiovisual Service

Εορτασμοί για τη Διεύρυνση του Χώρου Σένγκεν

Εννέα νέα κράτη προσχώρησαν στον χώρο Σένγκεν στις 21 Δεκεμβρίου 2007: Η Εσθονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Τα πρακτικά μέτρα για την ελεύθερη κυκλοφορία σε μια ζώνη χωρίς συνοριακούς ελέγχους εισήχθησαν για πρώτη φορά με τη Συμφωνία Σένγκεν το 1985 και στη συνέχεια με τη Σύμβαση Σένγκεν το 1995, η οποία κατήργησε τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα των κρατών που υπέγραψαν. Η Συνθήκη του Άμστερνταμ, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 1999, ενσωμάτωσε το σύνολο των μέτρων που θεσπίστηκαν υπό την ομπρέλα Σένγκεν στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. Το κεκτημένο του Σένγκεν όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων συμβαδίζει με τη συνεχή βελτίωση των μέτρων ασφαλείας, με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας στο εσωτερικό της ΕΕ.

2020

Πρώτο Εμβόλιο Κατά της COVID-19

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19. Το επιστημονικό επίτευγμα πραγματοποιείται σε λιγότερο από ένα έτος μετά την κήρυξη της COVID-19 ως πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ξεκινούν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους έξι ημέρες αργότερα, στις 27 Δεκεμβρίου. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι οι ομάδες του πληθυσμού που εμβολιάζονται πρώτες. Σύντομα όμως θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό της ΕΕ.

2022

Ιράκ: Η ΕΕ Διαθέτει άλλα 4 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για ευάλωτα άτομα που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια

Λόγω της πολιτικής αστάθειας, της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των τιμών των τροφίμων, την οποία επέφερε η ξηρασία και επιδείνωσε η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πολλοί ευάλωτοι Ιρακινοί αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Η χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα θα βοηθήσει τα πλέον ευάλωτα άτομα στο Ιράκ, ιδίως εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας και όσους ζουν σε άτυπες συνθήκες εκτός καταυλισμών να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στη στήριξη έως και 4.000 εκτοπισμένων ευάλωτων οικογενειών, παρέχοντάς τους μηνιαία χρηματική βοήθεια μέχρι να αποκτήσουν έγγραφα ταυτότητας και ληξιαρχικά έγγραφα. Επιπλέον, η χρηματική βοήθεια θα ωφελήσει έως και 1.000 οικογένειες, που περιλαμβάνουν χρόνια ασθενή μέλη και οι οποίες δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Από το 2014, η ΕΕ έχει διαθέσει 530,5 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για ανθρώπους στο Ιράκ.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Ακολουθήστε μας