Αγωνίστρια της αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Leonilde «Nilde» Iotti υπήρξε σημαντικό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας (PCI), που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών. Προσηλωμένη στην ιδέα μιας δίκαιης Ευρώπης που προωθεί την ισότητα, η Iotti ήταν αποφασισμένη να μεταφέρει τον αγώνα της για την καθολική ψηφοφορία στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Nilde Iotti πρωτοστάτησε στην οργάνωση της Ένωσης Ιταλίδων Γυναικών στην οποία κυριαρχούσε το PCI. Όταν οι γυναίκες απέκτησαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα το 1945, η Iotti στηρίχτηκε ευρέως από τις γυναίκες ψηφοφόρους και εξελέγη το 1946 στη Συντακτική συνέλευση, στην οποία ήταν υπεύθυνη για τη σύνταξη των άρθρων του δημοκρατικού συντάγματος που αφορούσαν την πολιτική για την οικογένεια.
Αγωνίστηκε σκληρά για τα δικαιώματα των γυναικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας, υποστηρίζοντας και προβάλλοντας με επιτυχία τη θέσπιση νόμων για το διαζύγιο και την άμβλωση στην Ιταλία, οι οποίοι αποτελούσαν υψηλές προτεραιότητες για το κίνημα των γυναικών.
Η Iotti έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1969. Προτεραιότητά της ως βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν να διεξαχθούν ανοικτές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέγουν απευθείας τους εκπροσώπους τους. Η Iotti πίστευε ότι αυτό θα εξασφάλιζε στο Κοινοβούλιο αδιαμφισβήτητη εντολή και αξιοπιστία, ώστε να ενεργεί εξ ονόματος των πολιτών.
Οι προσπάθειες της Iotti και των συναδέλφων της επιβραβεύτηκαν το 1979 όταν διεξήχθησαν οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λίγο μετά ολοκλήρωσε τη δεκαετή παρουσία της στο Κοινοβούλιο, μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχε και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Το 1997 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνει 47 κράτη μέλη.