Το νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο ασκεί τα προσφάτως κεκτημένα δικαιώματά του για να απορρίψει τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 1980.
Το νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο ασκεί τα προσφάτως κεκτημένα δικαιώματά του για να απορρίψει τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 1980.
Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ υπογράφουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τροποποιεί τις προηγούμενες Συνθήκες. Η νέα Συνθήκη στοχεύει σε μια πιο δημοκρατική, αποτελεσματική και διαφανή ΕΕ και, ως εκ τούτου, ικανή να αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια και η βιώσιμη ανάπτυξη. Όλες οι χώρες της ΕΕ κυρώνουν τη Συνθήκη πριν αυτή τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009.
O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, ο ασκών την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου Robert Fico, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker υπέγραψαν για πρώτη φορά μια Κοινή Δήλωση που καθορίζει τους στόχους και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τη νομοθετική διαδικασία του 2017.
Βασιζόμενοι στους Στρατηγικούς Προσανατολισμούς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις 10 προτεραιότητες που ανέθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Επιτροπή Γιούνκερ, οι Πρόεδροι των τριών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων συμφώνησαν σε μια σειρά προτάσεων στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας. Με αυτό τον τρόπο, η ΕΕ αναμένεται να επιτύχει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες της και να αντιμετωπίσει τις σημερινές επείγουσες προκλήσεις της Ευρώπης.
Εκτός από τη δέσμευση της ΕΕ όσον αφορά τις εν εξελίξει εργασίες για όλες τις νομοθετικές προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, οι Πρόεδροι των τριών οργάνων όρισαν στην Κοινή Δήλωση έξι τομείς στους οποίους οι σχετικές προτάσεις θα πρέπει να εξεταστούν με ταχείες διαδικασίες. Οι Πρόεδροι του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής δεσμεύονται να διευκολύνουν τις προσπάθειες των οργάνων τους, ώστε να σημειωθεί ταχεία νομοθετική πρόοδος στις πρωτοβουλίες αυτές και, ενδεχομένως, η υλοποίησή τους πριν από το τέλος του 2017. ΟΙ έξι αυτοί τομείς περικλείουν τα εξής: Νέα ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις – Έμφαση στην κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καλύτερη προστασία της ασφάλειας των πολιτών μας – Μεταρρύθμιση και ανάπτυξη της μεταναστευτικής μας πολιτικής με πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης – Τήρηση της δέσμευσής μας για την υλοποίηση μιας συνδεδεμένης Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς – Επίτευξη του στόχου μας για μια φιλόδοξη Ενεργειακή Ένωση και μια μακρόπνοη πολιτική για την κλιματική αλλαγή .
Επιπλέον, οι τρεις Πρόεδροι επισημαίνουν τέσσερα θεμελιώδη ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος εντός του 2017: (i) προσήλωση στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα· (ii) καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής· (iii) προάσπιση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων και (iv) συμβολή στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη.
Η κοινή αυτή προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας κοινής δέσμευσης και προβλέπεται ρητά από την παράγραφο 7 της Διοργανικής Συμφωνίας για τη Βελτίωση της Νομοθεσίας, που επιτρέπει στην Ένωση να μετατρέπει τις προτάσεις σε δράσεις και να επιτυγχάνει αποτελέσματα εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης, τα τρία όργανα συμφώνησαν σε μια προσεκτική από κοινού παρακολούθηση της προόδου τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ανώτερων υπαλλήλων. Σε πολιτικό επίπεδο, η υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης θα παρακολουθείται από κοινού και τακτικά μέσω των συνεδριάσεων των προέδρων των τριών οργάνων τον Μάρτιο, τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2017. Σε τεχνικό επίπεδο, η υλοποίηση της κοινής δήλωσης θα παρακολουθείται από κοινού και τακτικά στο πλαίσιο της Ομάδας Διοργανικού Συντονισμού, η οποία συνεδριάζει σε επίπεδο ανώτερων υπαλλήλων (όπως προβλέπει το σημείο 50 της διοργανικής συμφωνίας για τη βελτίωση της νομοθεσίας).
Για να διευκολυνθεί η παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης της κοινής δήλωσης, συντάχθηκε έγγραφο εργασίας που συνοδεύει την κοινή δήλωση, το οποίο παρουσιάζει λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες που πρέπει να υλοποιηθούν με ταχείες διαδικασίες εντός του 2017.
Στις 15 Mαρτίου 2016, τα τρία ευρωπαϊκά όργανα συμφώνησαν σε μια νέα Διοργανική Συμφωνία για τη Βελτίωση της Νομοθεσίας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εν λόγω συμφωνία επιφέρει αλλαγές σε όλον τον κύκλο χάραξης πολιτικής, από τις διαβουλεύσεις και την εκτίμηση επιπτώσεων μέχρι τη θέσπιση, την εφαρμογή και την αξιολόγηση της ενωσιακής νομοθεσίας. Με βάση τη νέα αυτή συμφωνία, πρέπει να συνάπτονται κοινές συμφωνίες για τα βασικά ζητήματα στα οποία οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα οι νομοθέτες, όπως η προσπάθεια απλούστευσης της ισχύουσας νομοθεσίας.
Κάθε χρόνο, το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θα συζητούν τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ και θα συμφωνούν σε κοινές κορυφαίες προτεραιότητες για το επόμενο έτος. Αυτό επιτρέπει στα τρία θεσμικά όργανα να συνεργάζονται στενότερα για να αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Η σημερινή κοινή δήλωση αποτελεί εφαρμογή για πρώτη φορά αυτής της νέας προσέγγισης για τη θέσπιση νομοθεσίας προσανατολισμένης στην επίτευξη αποτελεσμάτων. Η δήλωση συνάδει επίσης με το Πρόγραμμα Εργασίας της Επιτροπής για το 2017.
Ένα έτος μετά τη Διάσκεψη Κορυφής του 2022 στα Τίρανα, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για την τέταρτη ετήσια Διάσκεψη Κορυφής τους. Η Διάσκεψη Κορυφής ήταν ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η προοπτική προσχώρησης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθώς και η ανάγκη για σταθερά και μη αναστρέψιμα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα από μέρους των εταίρων, με βάση τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Στο τέλος της Διάσκεψης Κορυφής εκδόθηκε η Διακήρυξη των Βρυξελλών.
Στόχος της ΕΕ είναι να προσεγγίσει τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ, προλειαίνοντας το έδαφος για την προσχώρηση και αποφέροντας συγκεκριμένα οφέλη στους πολίτες τους ήδη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διεύρυνσης. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ προτίθεται να διερευνήσει πρόσθετα μέτρα με στόχο την περαιτέρω προώθηση της σταδιακής ολοκλήρωσης. Η ΕΕ τονίζει επίσης τη σημασία της πλήρους αξιοποίησης του δυναμικού των υφιστάμενων νομικών μέσων. Η ΕΕ εξέφρασε ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα των εταίρων από τα Δυτικά Βαλκάνια να σεβαστούν και να δεσμευτούν ως προς τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις που διατυπώνονται στο νέο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο παρουσίασε προσφάτως η Επιτροπή, για την ενίσχυση της οικονομικής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων προέβησαν σε απολογισμό της προόδου σε διάφορους τομείς, όπως: ψηφιακή συνδεσιμότητα, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη μείωση του κόστους περιαγωγής δεδομένων – αμοιβαία αναγνώριση πανεπιστημιακών διπλωμάτων και επαγγελματικών προσόντων εντός της περιοχής – μεταφορές και συνδεσιμότητα, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις πράσινες και γαλάζιες λωρίδες ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων – συνέχιση της εφαρμογής του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου, με 16,6 δισ. ευρώ να έχουν ήδη κινητοποιηθεί . Η ΕΕ χαιρέτισε επίσης θερμά τη δημιουργία νέας σχολής του Κολλεγίου της Ευρώπης στα Τίρανα και την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το πρώτο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.
Προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να εντείνει περαιτέρω την πολιτική της συνεργασία με την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, επιπλέον της βοήθειας που έχει ήδη παρασχεθεί. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τους εταίρους από τα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες και τις κοινωνίες τους. Η ΕΕ υπενθύμισε την απόφασή της να ανοίξει για τα Δυτικά Βαλκάνια τον μηχανισμό της για από κοινού αγορές φυσικού αερίου και Υγροποιημένου Φυσικού Αεριού (ΥΦΑ), και παρότρυνε τους εταίρους που διαθέτουν αγορές αερίου να τον χρησιμοποιήσουν, για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Τέλος, Η Διάσκεψη Κορυφής αποτέλεσε ευκαιρία να συζητηθούν συντονισμένες δράσεις για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, τα οποία έχουν γίνει ακόμη πιο επίκαιρα λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της χειραγώγησης των πληροφοριών από το εξωτερικό και η ενίσχυση της συλλογικής κυβερνοασφάλειας.
Για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς τη συμμετοχή του Συμβουλίου, έλαβε Απόφαση χορήγησης απαλλαγής στην Επιτροπή για την εκτέλεση του κοινοτικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 1976.
Σε απόφασή του το Δικαστήριο στην Υπόθεση 44/79, αναφέρει ότι «το δικαίωμα της ιδιοκτησίας εξασφαλίζεται στην κοινοτική έννομη τάξη σύμφωνα με τις κοινές αντιλήψεις των Συνταγμάτων των κρατών- μελών, οι οποίες αντικατοπτρίζονται επίσης στο πρώτο πρωτόκολλο που έχει επισυναφθεί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προασπίσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου (13-14 Δεκεμβρίου) υπογραμμίζουν την ανάγκη να γίνει το ΕΥΡΩ απτή πραγματικότητα για τους πολίτες και επιδοκιμάζει τα υποδείγματα τραπεζογραμματίων του ΕΥΡΩ τα οποία παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα (ΕΝΙ).
Συγκεκριμένα στις αρχές του 1996 το ΕΝΙ προκήρυξε διαγωνισμό σχεδιασμού τραπεζογραμματίων, γύρω από δύο θέματα («Εποχές και ρυθμοί της Ευρώπης» ήταν το πρώτο και «Αφηρημένο/μοντέρνο σχέδιο» το δεύτερο), που είχε επιλέξει. Μέσα από 44 ανώνυμες προτάσεις των σχεδιαστών και των ομάδων σχεδιαστών που ορίστηκαν από τις Κεντρικές Τράπεζες της ΕΕ (πλην της Δανίας που δεν ήθελε με αυτό τον τρόπο να επηρεάσει την ενδεχόμενη μελλοντική της προσχώρηση στην ευρωζώνη), το σχέδιο που επιλέχθηκε στις 3 Δεκεμβρίου από το ΕΝΙ και παρουσιάστηκε/ανακοινώθηκε μετά στη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου, άνηκε σε επαγγελματία σχεδιαστή τραπεζογραμματίων στην Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, τον Robert Kalina (από το θέμα «Εποχές και ρυθμοί της Ευρώπης») και έδινε έμφαση σε παράθυρα, πύλες και γέφυρες ως αρχιτεκτονικά στοιχεία. Η επιλογή σχεδίου από την πλευρά του ΕΝΙ βασίστηκε τόσο στην απόφαση ανεξάρτητης κριτικής επιτροπής η οποία αποτελούνταν από διακεκριμένους επαγγελματίες στο χώρο του μάρκετινγκ, του σχεδίου και της ιστορίας της τέχνης όσο η οποία διάλεξε τα δέκα καλύτερα σχέδια (πέντε ανά θέμα), σε σχετική έρευνα κοινής γνώμης στα 14 τότε κράτη-μέλη στην οποία συμμετείχαν περίπου 2000 και έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε δέκα σχέδια τραπεζογραμματίων κατόπιν της σχετικής προεπιλογής που είχε κάνει η κριτική επιτροπή και στην γνώμη της Ομάδας Εργασίας Τραπεζογραμματίων η οποία ασχολήθηκε με τεχνικές παρατηρήσεις στα δέκα αυτά σχέδια.
Η εν λόγω επιλογή ήταν το ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη δημιουργία των τραπεζογραμματίων του ευρώ. Τα τελικά σχέδια των τραπεζογραμματίων εγκρίθηκαν το 1998 από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την ίδια μέρα στο Δουβλίνο, τα σχέδια αυτά παρουσιάστηκαν και στον Τύπο από τον Alexandre Lamfalussy και τον Willem Frederik Duisenberg. Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων αποφάσισαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου να επαναδιορίσουν τον βαρόνο Alexandre Lamfalussy Πρόεδρο του ΕΝΙ από την 1η Ιανουαρίου 1997 έως την 30ή Ιουνίου 1997. Επίσης, αποφάσισαν να διορίσουν τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Δρα Willem Frederik Duisenberg, Πρόεδρο του ΕΝΙ από την 1η Ιουλίου 1997 μέχρις ότου ιδρυθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη δημιουργία του Eurogroup. Πρόκειται για ένα άτυπο όργανο όπου συνεδριάζουν οι Υπουργοί Οικονομικών των χωρών με νόμισμα το ευρώ. Η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 1998 στον πύργο του Senningen στο Λουξεμβούργο.